La Fiscalia insta a investigar Torrent i la mesa del Parlament per la moció aprovada
- TEMA:
- Parlament de Catalunya
La Fiscalia General de l'Estat insta els fiscals de Catalunya a investigar l'actuació de la mesa del Parlament per la tramitació de mocions i resolucions suspeses cautelarment pel Tribunal Constitucional.
Ho ha fet poques hores després que la cambra aprovés una moció a favor del dret a l'autodeterminació. Els membres de la mesa van ser advertits repetidament pel Tribunal Constitucional. El punt sobre l'autodeterminació aprovat aquest dimarts per la cambra, de moment, no es publicarà al butlletí oficial de la cambra, el BOPC.
La Fiscalia Superior de Catalunya investigarà la mesa del Parlament i valorarà la possible transcendència penal de les decisions de la cambra. Ho farà a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat, que considera que el president, Roger Torrent, i altres membres de la mesa han incomplert els advertiments del Tribunal Constitucional de les últimes setmanes, sobre l'obligació d'impedir i aturar iniciatives suspeses relacionades amb l'autodeterminació o la reprovació de Felip VI.
Nou requeriment del TC
L'últim avís va arribar aquest dimarts. Precisament la moció de la CUP que defensava l'autodeterminació es va aprovar només tres minuts abans que els serveis jurídics del Parlament rebessin un correu electrònic del Constitucional suspenent-la, amb els diputats de Ciutadans marxant de l'hemicicle i amb retrets del govern perquè la votació va coincidir amb la reunió del Consell Executiu.
En les últimes setmanes, el president Roger Torrent i altres membres de la mesa han estat advertits en diverses ocasions pel TC. El president del Parlament s'ha mostrat disposat a "assumir les conseqüències" que puguin derivar-se de la tramitació d'iniciatives parlamentàries que puguin contravenir indicacions de TC, ja que rebutja convertir la mesa del Parlament en un "òrgan censor" que veti debats.
Torrent: "Continua la radicalitat de l'Estat"
Aquest dimecres Torrent ha reaccionat a aquestes dues iniciatives judicials dient que entren en contradicció directa amb la intenció de Pedro Sánchez de pactar un govern de coalició amb Unides Podem:
"Diuen que volen un govern progressista, i mentre diuen això, continua la radicalitat per part de l'Estat, la radicalitat de perseguir els debats parlamentaris, d'intentar silenciar el Parlament de Catalunya."
"Nosaltres ens comportem amb la més absoluta normalitat democràtica, amb la més absoluta normalitat dins d'un Parlament, que és garantint que aquí es pugui parlar de tot."
"Si el PSOE viu això com un desafiament, que revisi les seves conviccions democràtiques i la seva concepció del parlamentarisme: el que és radical és perseguir els debats al Parlament de Catalunya i en qualsevol assemblea."
El president del Parlament, Roger Torrent, aquest dimecres responent les preguntes de la premsa
Per la seva banda, i en declaracions a "Els matins", el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha tornat a defensar el dret de la cambra a debatre i ha anunciat que es recorrerà a instàncies internacionals per denunciar el que considera "una coacció il·legítima".
"No és la primera vegada que tenim amenaces de querella. I vam aguantar perquè és el nostre deure, aguantar l'autonomia del Parlament, defensar la inviolabilitat de la institució."
"Estic disposat -així ho faré i ja ho he començat a fer- a portar aquests requeriments a les instàncies internacionals, al Tribunal d'Estrasburg i allà on calgui, per denunciar que això és una coacció il·legítima damunt la llibertat del Parlament per debatre les qüestions que interessen a la ciutadania."
"Hem de defensar la llibertat d'expressió i la llibertat d'iniciativa de tots els diputats i tots els grups parlamentaris perquè es pugui representar totes les idees i no només aquelles que agradin a l'Estat o als poders de Madrid."
Josep Costa, vicepresident primer de la mesa del Parlament, a "Els matins" de TV3
Avís de la Fiscalia General
En una nota feta pública aquest dimarts, la Fiscalia General de l'Estat ha justificat la petició a la Fiscalia catalana en el "context" dels incidents d'execució en relació amb sentències del TC dels anys 2015, 2018 i 2019.
En les últimes setmanes, el TC ha admès a tràmit diversos incidents d'execució presentats pel govern espanyol per decisions preses per la mesa i, en tots els casos, ha advertit Torrent i tota la mesa de les possibles responsabilitats penals si no es respectava la suspensió.
Torrent i Costa, enfrontats per la no publicació al BOPC
En el cas d'aquest mateix dimarts, el Parlament ha informat que no es publicarà al BOPC el punt de la moció de la CUP que defensava l'autodeterminació. La decisió de no publicar-ho al BOPC l'han pres els lletrats de la cambra.
El vicepresident primer de la mesa del Parlament, Josep Costa, ha criticat la decisió, que considera que no pertoca al cos administratiu de la cambra:
Amb un punt de vista diametralment oposat al de Costa, el president Torrent ha negat que decidir o no la publicació de la moció entri dins de les responsabilitats de la mesa. Segons ha dit, s'ha de respectar la decisió que han pres els funcionaris del Parlament:
"El que hem de procurar és no posar en el focus els treballadors, els funcionaris, ells fan la seva feina, la responsabilitat política és nostra, i hi ha un seguit de decisions que no ens correspon prendre a nosaltres."
"Jo mai faré seguir els funcionaris en aquesta defensa dels drets fonamentals, no els faré seguir més enllà del que sigui estrictament necessari, i que hagin de fer en l'exercici de la seves funcions."