La Fiscalia obre diligències a la residència de Palau-solità i Plegamans
Investiguen aquesta residència de Palau-solità i Plegamans

La fiscalia investiga la residència de Palau-solità i Plegamans on ja han mort 40 avis

Els familiars es plantegen denunciar el centre per falta de transparència

Cristina MaciasActualitzat

Les residències continuen sent un focus de preocupació pel coronavirus tant per la xifra de contagis com, sobretot, per les víctimes que s'estan registrant en aquests centres. A Catalunya han mort més de 7.000 persones i d'aquestes, més de 1.800 ho han fet en residències.

En una d'elles, la de Palau-solità i Plegamans, al Vallès Occidental, la Fiscalia de Sabadell ha decidit investigar per via penal la seva gestió. Hi han mort 40 avis en menys d'un mes. A més, alguns familiars estudien denunciar el centre Residencial Palau per l'opacitat en la informació rebuda sobre la mort dels seus parents. El Departament de Salut es planteja intervenir-la.

Segons dades del Registre Civil, hi ha hagut una quarantena de morts en les últimes tres setmanes, sense que se sàpiga quantes es poden atribuir a la Covid-19 i quantes no. Mentre s'esperen els resultats dels tests de dilluns i dimarts, els familiars demanen celeritat i transparència

Joan Carles Catllà explica el seu cas:

"Em truquen el dia 6 dient que el meu pare estava una mica refredat i que li estaven donant antibiòtics. L'endemà em diuen que està millor. I el dia 8 ens truquen per dir-nos que el meu pare ja està mort, que se l'han trobat mort per una aturada cardiorespiratòria"

"No tenim cap paper ni acte de defunció. No tenim res de res. Ni certificat ni res. Res. Jo no puc jutjar-ho, però algú ho haurà de fer. El que no pot ser és que aquí la gent vagi morint cada dia"

 

La fiscalia obre diligències a la residència de Palau-solità i Plegamans
Els familiars de les persones que han mort per coronavirus demanen explicacions


Altres familiars, com Fèlix Tobajas, remarquen que no coincideix la versió del centre amb el certificat de defunció:

"Em van trucar a les 4 de la matinada i em van dir que la meva tia àvia havia mort d'un ictus. Després vaig parlar amb la funerària i al paper de defunció posava que havia estat per una aturada cardíaca. No ho entenc. És una cosa molt estranya. I l'hora tampoc coincidia amb la que em van dir"

 

El Departament de Salut diu que fa un seguiment exhaustiu d'aquest centre i que, cada dia, dos professionals de l'equip d'assistència primària s'hi desplacen, però els familiars dels difunts volen que es depurin responsabilitats i arribar fins al final.

El pare de Joan Rabascall va morir fa una setmana i diu que tot va ser molt confús:

"Em van dir que havia estat una aturada respiratòria i al comunicat de defunció posava que era coronavirus. Sento impotència i ràbia. Portava un mes sense veure'l i ara tinc ràbia per saber la veritat"

 

La fiscalia obre diligències a la residència de Palau-solità i PlegamansLa fiscalia obre diligències a la residència de Palau-solità i Plegamans
Al centre hi ha uns 150 residents


Lluís Montserrat és el director de Residencial Palau i assegura que van aïllar els ancians amb símptomes, però que sense test previ no es pot saber la causa de la mort: "Costa d'entendre que posem parada cardiorespiratòria i una altra patologia. També hi ha el dubte de la Covid. S'està posant al comunicat de defunció 'Covid positiu', però no s'han fet els tests."

L'alcalde de la població, Oriol Lozano, vol que tot s'aclareixi: "Se sap que la inspecció pertoca a Sanitat, que són els que hi estan a sobre i els que haurien de decidir si es fa una inspecció o no es fa. El que nosaltres vam sol·licitar de seguida que vam saber que hi havia una persona amb coronavirus és que anessin a fer aquesta desinfecció total de la residència i, a partir d'aquí, nosaltres ens regim molt pel que diguin les autoritats sanitàries."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutJudicial
Anar al contingut