La Fiscalia investiga les devolucions en calent de menors a Ceuta
La investigació s'obre arran de la denúncia del cas d'un noi de 16 anys que va ser retornat després d'arribar nedant a la platja d'El Tarajal
La Fiscalia de Menors de Ceuta ha obert una investigació sobre les devolucions en calent de menors la setmana passada per la crisi migratòria a la frontera amb el Marroc. Ho farà després d'una denúncia de la fundació Raíces, que es dedica a la defensa dels drets de la infància en situació de vulnerabilitat, sobre el cas concret d'un noi de 16 anys.
El 19 de maig va arribar a l'enclavament nedant amb un flotador fabricat amb ampolles de plàstic. Plorant, demanava socors i ajuda als militars espanyols desplegats a la riba de la platja d'El Tarajal.
L'escena va ser enregistrada per un periodista en un vídeo que també captava com els militars el retornaven al Marroc. Segons va relatar el noi a El País, era el seu tercer intent d'entrar a Espanya en menys de 24 hores.
Després de la denúncia, el ministeri públic ha decidit obrir una investigació, ja que la llei prohibeix les devolucions en "calent" de menors de 18 anys que hagin travessat la frontera de forma irregular.
La fundació Raíces ha recordat que el 2014 Espanya va ser condemnada per les Nacions Unides per la devolució en calent d'un menor, un cas que aquesta mateixa entitat va portar davant del Comitè de Drets de la Infància.
Les autoritats calculen que d'entre els 8.000 i 10.000 migrants que van entrar a Ceuta els darrers dies, uns 800 eren menors. Les organitzacions humanitàries, però, la xifren en 1.500 nens i nenes.
A diferència dels adults, les expulsions dels quals han estat avalades pel Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans, els menors tenen una protecció especial per part de la legislació espanyola i internacional. Aquesta expulsió només pot realitzar-se previ contacte amb els seus pares, si es confirma la voluntat del jove de tornar a casa i es demostra l'interès superior del menor.
Tot i que el PSOE va anunciar que posaria fi a la pràctica de les devolucions, el govern espanyol s'empara en l'acord de readmissió entre Espanya i el Marroc, segellat el 1992, que els compromet a expulsar persones del perímetre fronterer de les dues ciutats autònomes, i en una disposició addicional de la llei de seguretat ciutadana (llei mordassa) del 2015.
Aquesta disposició autoritza la policia fronterera espanyola a entregar al Marroc els migrants que entrin de forma irregular, sense necessitat de tramitar un expedient administratiu d'asil ni d'oferir-los assistència jurídica.
El Tribunal Constitucional ha admès la constitucionalitat d'aquest article, sempre que es regulin de forma especial les expulsions a la frontera i es facin de forma individualitzada, unes condicions que actualment no es donen a l'estat espanyol.
Paral·lelament, la ministra de Drets Socials Ione Belarra va mantenir aquest dimecres una reunió amb les comunitats autònomes per reallotjar als menors migrants en els diferents territoris amb l'objectiu d'alleugerir la pressió que en aquests dies es viu a Ceuta (el seu ministeri va proposar a les autonomies acollir ja 200 joves que són a la ciutat autònoma).
- ARXIVAT A:
- Ceuta