Els migrants rescatats per l'Open Arms desembarquen al port de Lampedusa
- TEMA:
- Migracions
Era prop de la mitjanit quan l'Open Arms ha atracat al port de Lampedusa i han començat a desembarcar els primers dels 82 migrants que encara eren a bord.
El desembarcament s'ha fet al moll comercial de Lampedusa, acompanyat pel personal del port i davant d'una gran expectació. La vuitantena de persones que quedaven a bord del vaixell, que en les darreres setmanes ha rescatat un total de 160 migrants, seran traslladats provisionalment a un centre d'acollida.
En el moment de desembarcar, les persones que eren al port han cantat la cançó "Bella Ciao":
Ara el vaixell navega cap a Sicília, on la justícia italiana ha ordenat bloquejar-lo temporalment.
L'Open Arms, al port de Lampedusa on han desembarcat els migrants rescatats durant les darreres setmanes (EFE)
Un malson de 20 dies
Acaba així un calvari de prop de tres setmanes. L'embarcació de l'ONG catalana esperava port des de l'1 d'agost, quan va fer el primer rescat al Mediterrani, de 52 migrants, entre els quals hi havia dos nadons. No havien passat ni 24 hores i va fer un segon rescat, de 69 persones més, inclosos dos nens més i dues dones embarassades.
En un tercer rescat, la matinada del 10 d'agost es van rescatar 39 persones més. Des d'aleshores, diversos menors i persones amb necessitats sanitàries urgents han estat evacuats en diferents tongades. Finalment, havien quedat a bord una vuitantena de migrants, que són els que han arribat a Lampedusa.
A la recerca d'un port segur
El principal problema que ha viscut l'Open Arms ha estat la impossibilitat d'atracar en port segur. Des dels primers rescats, l'ONG catalana ha demanat sense èxit el suport d'algun país europeu del Mediterrani.
No va ser fins el 14 d'agost que el vaixell va poder anar cap a aigües italianes, després que la Justícia cancel·lés la prohibició signada pel ministre de l'Interior, Matteo Salvini, contra l'organització humanitària.
La fiscalia ordena el desembarcament
El desembarcament a Lampedusa ha arribat hores després que la fiscalia italiana ordenés el desembarcament dels migrants que hi havia a bord de l'Open Arms, alguns dels quals portaven 19 dies a l'embarcació, a Lampedusa.
En saber-se la decisió de la Fiscalia italiana ordenant desembarcar els migrants a Lampedusa, l'alegria s'ha apoderat del vaixell:
El ministeri públic també ha decidit traslladar l'embarcació de l'ONG catalana a un port de Sicília, un cost que el director d'Open Arms, Òscar Camps, ha dit que "assumeix per assegurar que les persones a bord puguin ser ateses"
La decisió de la Fiscalia d'Agrigent ha arribat després que el fiscal Luigi Patronaggio examinés les condicions del vaixell de l'ONG espanyola.
Patronaggio creu necessària aquesta mesura per les condicions en què es troben els migrants. Segons les primeres informacions, es quedarien a Lampedusa al centre de primera acollida.
L'Audaz, de camí cap a Lampedusa
Tot plegat, el mateix dia que l'armada espanyola ha enviat el vaixell Audaz per "acompanyar" l'Open Arms a Palma i "assistir" els migrants que hi ha a bord.
També aquest dimarts, 15 migrants que hi havia al vaixell han saltat a l'aigua per intentar arribar a terra a l'Illa de Lampedusa. L'ONG catalana ha insistit, com ha fet els darrers dies, que la situació "està fora de control".
El vaixell Audaz, que aquest dimarts ha salpat per "acompanyar" l'Open Arms fins a Palma
El ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, havia anticipat poc abans la possibilitat que el fiscal prengués mesures, però ha insistit en la defensa de la doctrina de "ports tancats" encara que li arribés l'"enèsima" denúncia en contra. Salvini ha assumit el "risc personal" al qual s'exposa.
- ARXIVAT A:
- Migracions