La fiscalia no en té prou amb un "acatament del 155" que "no ha implicat cap canvi"
La fiscalia del Tribunal Suprem manté la petició de presó provisional per als consellers cessats pel 155 i per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
La fiscalia del Tribunal Suprem demana presó provisional per als consellers cessats i per als líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Aquest divendres van tornar a declarar davant del jutge, que s'ha donat tres dies per decidir si contradiu la decisió de la l'Audiència Nacional i els deixa en llibertat.
La fiscalia manté la petició de presó perquè assegura que hi ha risc de fuga, de destrucció de proves i de reiteració delictiva, els tres motius per decidir si hi ha presó provisional.
Sobre la reiteració delictiva, el fiscal argumenta que amb "l'acatament del 155" no n'hi ha prou. En un comunicat de premsa, assegura que "no s'ha modificat la voluntat expressada pels investigats".
"La fórmula d'acatament de l'article 155 de la Constitució no ha implicat el reconeixement de cap canvi. En les expressions referides a la Constitució com a àmplia i flexible no s'ha pogut inferir un indici de submissió a la legalitat vigent."
Nota de la fiscalia per justificar que els 10 investigats es mantinguin a la presó. Sosté que l'acatament del 155 no canvia res. pic.twitter.com/mbcvpCXCES
Albert Calatrava (@albertcalatrava) 1 de desembre de 2017
Cadascun amb les seves particularitats, tots els empresonats que han declarat al Suprem han coincidit en una cosa: prometen respectar l'aplicació del 155. No han dit expressament que l'acatin, però, segons la defensa, que la majoria siguin candidats al 21D ho demostra. Ho confirma Jordi Pina, advocat d'alguns dels acusats.
"Des del moment que un accepta concórrer a unes eleccions és de sentit comú que estàs acceptant aquest article."
El que no han dit al magistrat del Suprem és que renunciïn a les vies unilaterals. Segons les defenses, perquè no cal. Romeva ha apel·lat davant l'alt tribunal al referèndum pactat amb l'estat espanyol.
Oriol Junqueras i Raül Romeva només han contestat, en la seva declaració, a les preguntes del seu advocat.
Destrucció de proves i risc de fugida
Sobre la destrucció de proves, el fiscal cita l'episodi de tensió entre els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional en una incineradora de Sant Adrià de Besòs. Va passar el 26 d'octubre, un dia abans de la votació de la proclamació de la república al Parlament. El cotxe dels Mossos portava documents de treball de la Comissaria d'Informació i els duien a la planta per destruir, com fan habitualment.
I, finalment, pel que fa al risc de fugida, el fiscal cita la situació del 130è president de la Generalitat a Bèlgica i dels consellers cessats pel 155 que l'acompanyen. També argumenta que "la gravetat i l'extensió de les penes" que es demanen als encausats podria animar-los a fugir.