La fiscalia obre una investigació a Xavier Trias per si va malversar fons en pagar el lloguer del Banc Expropiat
La Fiscalia de Barcelona ha obert diligències d'investigació contra l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, ara cap de files de CiU a l'ajuntament, per un suposat delicte de malversació de fons públics. La fiscalia pren aquesta decisió després de saber-se que durant un any l'ajuntament va pagar el lloguer de l'anomenat Banc Expropiat del barri de Gràcia, quan era ocupat.
El consistori va subscriure a finals del 2014 un contracte de lloguer amb l'empresa propietària, Antartic Vintage, de Manuel Bravo Solano, i li va pagar 65.500 euros per un any de lloguer, per evitar el desallotjament dels okupes que s'havien establert a l'antiga sucursal de CatalunyaCaixa el 2011.
El pagament del lloguer es va fer mes a mes, fins que va expirar el contracte, a finals del 2015. Aleshores el nou equip de govern va decidir no renovar-lo. Això ha provocat ara el desallotjament i els aldarulls d'aquestes últimes tres nits al barri. Arran d'aquests episodis de violència, la fiscal en cap provincial de Barcelona, Ana Magaldi, ha ordenat a la policia espanyola que investigui els fets. Ara té sis mesos per decidir si ho porta a un jutjat.
Trias: "No anàvem a fer cap favor als ocupants, sinó a guanyar temps per arribar a un acord"
L'exalcalde ha justificat en una compareixença la decisió que va prendre el seu govern com la manera de fer temps per intentar dialogar i pactar amb els ocupes. Trias, que s'ha posat "a disposició de la Fiscalia" per donar les explicacions que calgui, ha assegurat que el pagament del lloguer s'ajusta a la llei i a l'interès general.
"No tenim res a amagar. Vam prendre una decisió que la gent pot pensar si és bona o si és dolenta, però crec que vam prendre una decisió que, continuo pensant, donava resposta a l'interès general de la ciutat. Pot no agradar, però estem convençuts que està ajustada a a dret."
Trias ha apel·lat a la bona rebuda del Banc Expropiat entre el veïnat gracienc i ha remarcat que els informes ja advertien que un desallotjament podria desencadenar incidents.
"Hi havia una baixa incidència de queixes veïnals. No és un grup ocupa que fa festes i coses que molesten el veïnat. Hi havia una bona integració de l'activitat que feien amb el teixit associatiu del barri. I hi havia la previsió que aquest desallotjament, al ser un lloc bastant emblemàtic, podia ser molt conflictiu".
El dirigent municipal de CiU ha afegit que, després dels enfrontaments posteriors al desallotjament del centre de Can Vies, a Sants, va entendre que "és molt millor mitjançar i prevenir que no pas trobar-te amb els aldarulls". Tot i això, s'ha queixat que no va ser mai capaç de poder dialogar amb el col·lectiu perquè "no hi ha manera" i s'ha de recórrer "a tercers".