Javier Zaragoza, un dels fiscals del judici del procés, en un dels moments del judici
Els quatre fiscals del judici del procés han fet un nou informe (Europa Press)

Xoc total a la Fiscalia: els fiscals de l'1-O es neguen a aplicar l'amnistia, tot i l'ordre del fiscal general

El fiscal general de l'Estat ha ordenat als fiscals de l'1-O amnistiar tots els delictes, també la malversació, i, després del seu rebuig, ha convocat la Junta de Fiscals de Sala dimarts que ve

RedaccióActualitzat

L'enfrontament entre el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, i els fiscals del judici del procés al Tribunal Suprem continua l'escalada. El primer moviment aquest divendres l'ha fet Garcia Ortiz, que els ha ordenat que demanin aplicar l'amnistia a tots els delictes previstos en la llei.

Això inclou el delicte de malversació, que els quatre fiscals consideren que ha de quedar fora de l'amnistia. També implica aixecar les mesures cautelars, entre les quals l'ordre de detenció contra Carles Puigdemont.

García Ortiz ho ha ordenat amb un decret, que és la resposta a l'ultimàtum dels quatre fiscals d'aquest dimecres

"És procedent declarar amnistiades la totalitat de les conductes que van ser i són objecte d'aquest procediment, així com aixecar les mesures cautelars declarades respecte d'algun dels encausats."


Segons el fiscal general, confonen delictes diferents

En una nota informativa emesa per la Fiscalia General, s'afirma que els fiscals del Suprem han fet una equiparació errònia en les seves argumentacions jurídiques:

"Aquests fiscals confonen en el seu informe l''ànim de lucre' que exigeix el delicte de malversació amb l''enriquiment personal de caràcter patrimonial' dels fets que la llei d'amnistia no considera amnistiables."

També nega que hi hagués cap mena d'"afectació directa als interessos financers de la Unió Europea", com sostenen els quatre fiscals.
 

Els fiscals mantenen el pols

Els fiscals han respost en menys de tres hores, disposats a portar el seu pols amb el fiscal general de l'estat fins a les últimes conseqüències.

Consideren que l'ordre de García Ortiz és  "improcedent i contrària a les lleis" i han invocat l'article 27, cosa que ha portat el fiscal general a convocar la Junta de Fiscals de Sala dimarts que ve. 

Aquest article de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal el poden invocar els fiscals quan consideren que han rebut una ordre que és "contrària a les lleis" o "improcedent" per algun motiu.

Serà en aquest espai on es definirà el criteri de la Fiscalia.

Fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, pla curt
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una imatge d'arxiu (Europa Press/Ricardo Rubio)

Els fiscals es poden apartar de la causa

L'aplicació de l'amnistia ja fa dies que enfronta García Ortiz i els quatre fiscals que van participar en el judici del procés, que estan en contra d'amnistiar la malversació. 

Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno li han argumentat la seva posició en dos informes: el primer, el 30 de maig, i l'últim, aquest mateix dimecres. En tots dos defensen que l'1-O hi va haver enriquiment personal i que es va actuar contra els interessos financers de la Unió Europea

Per això volen que es deixi la malversació fora dels delictes amnistiables, cosa que exclouria els casos de Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig, processats per malversació i desobediència; i també els quatre condemnats per aquest delicte: Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa.

Javier Zaragoza, un dels fiscals del judici del procés, en un dels moments del judici
Javier Zaragoza i Fidel Cadena, dos dels fiscals rebels del Suprem, durant el judici del procés (Europa Press)

En el segon informe, que els fiscals van elaborar a petició del fiscal general perquè considerava que el primer era "massa genèric", també advertien a García Ortiz que en cas de no estar d'acord amb la seva tesi i defensar l'aplicació de l'amnistia en tots els casos ho hauria "d'ordenar per escrit de manera motivada i fonamentada" i convocar una junta de fiscals de sala. I això és justament el que ha passat aquest divendres.

A més, obrien la porta a apartar-se de la causa. De fet, l'última paraula sobre l'aplicació de l'amnistia la té el fiscal general de l'Estat. Per això, els fiscals van avançar que si després d'aquesta Junta García Ortiz pretén amnistiar la malversació ha d'assumir la causa ell mateix o designar un altre fiscal perquè ho faci. És a dir, s'apartarien de la causa.
 

El PP demana la dimissió del fiscal general

Per tot plegat, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha exigit la dimissió del fiscal general de l'Estat. "L'única sortida que té és la dimissió immediata, perquè ja no pot tenir més desprestigi", ha afirmat. 

I ha afegit que "la degeneració institucional del sanchisme avui està representada en la degeneració a la qual s'està portant la Fiscalia General de l'Estat".

En sentit contrari, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha acusat el PP de "desestabilitzar les institucions" i de jugar a "topades" al Poder Judicial amb la llei d'amnistia, i ha afirmat que els socialistes tenen un "respecte absolut per tots els organismes, inclòs el fiscal general de l'Estat".
 

 

ARXIVAT A:
Amnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut