Agents dels Mossos (EFE)
Barcelona

La fiscalia ordena als Mossos que precintin punts de votació abans del dia 30

Els Mossos temen que aquestes directrius puguin desembocar en problemes d'ordre públic. L'ordre detalla que els agents han de desallotjar i identificar les persones que pugui haver-hi als col·legis electorals.

RedaccióActualitzat

La fiscalia no vol cap col·legi electoral obert diumenge i ha donat instruccions als Mossos per evitar-ne l'obertura. La Fiscalia Superior de Catalunya ha requerit als Mossos que precintin els centres de votació "amb l'antelació suficient i, en qualsevol cas, abans del 30 de setembre". A més, reclama que el segellat sigui "inviolable" i que, als col·legis i altres punts de votació, s'hi col·loqui un cartell que adverteixi de la "responsabilitat penal" en cas que es trenqui.

Els Mossos temen problemes d'ordre públic

Els Mossos d'Esquadra veuen amb preocupació aquesta instrucció de la fiscalia. Els màxims comandaments del cos s'han reunit aquest dimarts a la tarda per analitzar la instrucció i han assenyalat que, malgrat que sempre han acatat les ordres de la fiscalia, les últimes directrius per impedir l'1-O podrien desembocar en greus problemes d'ordre públic.

El ministeri públic vol que els Mossos vagin a les escoles i instituts, divendres, quan s'acabin les classes, per prendre el control dels centres i que, si cal, se'n quedin les claus.

L'ordre de la Fiscalia és clara. No s'adreça només a les escoles i els instituts, sinó a qualsevol dels 2.000 centres de votació que la Generalitat ha previst per diumenge. La pregunta és què passarà amb els altres locals designats com a centres de votació. És a dir, espais com ara els centres d'assistència primària, els centres cívics o els centres on el desallotjament podria ser més complicat.

La instrucció precisa que caldrà desallotjar i identificar les persones que hi pugui haver al lloc i confiscar tot el material vinculat a la votació, "sobretot urnes, equips informàtics, paperetes i documentació o propaganda electoral".  

Així mateix, estableix que caldrà impedir la constitució de les 6.000 meses previstes i que per això cal que hi hagi previst "un ampli dispositiu, amb la necessària assignació de recursos humans i materials, per impedir l'entrada al punt de votació". A més, s'ordena a la policia catalana que impedeixi que es muntin alternatives per votar a cent metres a la rodona dels espais previstos.

Els Mossos també hauran de vetllar perquè els precintes siguin inviolables fins a les nou del vespre de diumenge. És a dir, haurien de fer guàrdia i impedir que ningú els arrenqui, si cal amb arrestos a persones que podrien ser acusades de desobediència i acabar pagant una multa.

 

Instrucció de la Fiscalia General de Catalunya al major dels Mossos by Ramon Radó Trilla on Scribd

 

Policies locals si els Mossos no completen la instrucció

També s'ha pensat com actuar en cas que els Mossos no completin la instrucció. L'ordre indica que caldria recórrer, llavors, a l'actuació de les policies locals i, en última instància i, si cal, la de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

Aquest dimecres al migdia hi ha una nova reunió dels fiscals amb els comandaments policials en què es podrien concretar aquestes funcions.

Fonts consultades per TV3 admeten que ha estat desafortunat el fet que la reunió del número 3 d'Interior amb Diego Pérez de los Cobos es fes a la delegació del govern, quan les ordres de coordinació venien de la fiscalia. Consideren que encara posen més en qüestió la independència del ministeri públic.

En aquesta reunió, no hi va assistir el major Trapero, sinó que ho va fer el seu número 3. En la reunió d'aquest dimecres, en canvi, com que és a la fiscalia, Trapero sí que hi assistirà.

Identificar els responsables dels col·legis

Aquest dilluns, el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ja ha donat instruccions al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, perquè els seus agents identifiquin els responsables dels centres designats com a col·legis electorals per al referèndum de l'1-O.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut