El rei emèrit, en una imatge d'arxiu (Europa Press/Eduardo Parra)

La Fiscalia podria arxivar la causa contra Joan Carles I al·legant que no pot imputar-lo

El rei emèrit podria tornar a Espanya temporalment si la investigació queda arxivada
Redacció Actualitzat
TEMA:
Casa Reial espanyola

La Fiscalia General de l'Estat podria arxivar en les properes setmanes la investigació sobre el rei emèrit, segons avança El Confidencial aquest dimecres. La decisió permetria el retorn temporal a Espanya de Joan Carles I, que va marxar a Abu Dhabi l'agost del 2020.

L'equip de fiscals liderat per Juan Ignacio Campos hauria arribat a la conclusió que el rei emèrit no és imputable per diversos motius. En primer lloc, per la inviolabilitat, ja que mentre es van cometre els delictes era cap d'Estat; en segon lloc, perquè alguns fets han prescrit i, en tercer lloc, perquè Joan Carles I va fer dues regularitzacions voluntàries amb Hisenda.

La fiscal general Dolores Delgado estaria preparant un decret per arxivar les diligències aquest mateix mes d'octubre, segons informa Europa Press, i en qualsevol cas abans del desembre, quan s'haurien de prorrogar. Des que van començar, el 5 de juny de 2020, ja s'han allargat dos cops. La Fiscalia vol evitar una tercera pròrroga, ja que es tracta d'una mesura que les mateixes normes internes consideren "una excepció".

Per tant, ha de prendre una decisió aviat: o bé arxivar les diligències, com sembla que es planteja, o bé presentar una querella contra Joan Carles I al Suprem, en tractar-se d'una persona aforada. Aquesta opció, però, no seria possible si, tal com comenten fonts de la Fiscalia, no es troba la manera d'imputar el rei emèrit.

L'arxiu de la causa no implica, però, el sobreseïment de la causa, ni provisional ni definitiu. En altres paraules, es podria reobrir el cas si sorgeixen nous indicis que impliquin altres fets delictius, segons les fonts consultades per El Confidencial. Si això passés, la Fiscalia manté intactes les facultats per investigar-ho.

La decisió d'arxivar les diligències permetria a Joan Carles I tornar temporalment a Espanya, si bé no s'allotjaria a La Zarzuela ni fixaria la residència al país. Es podria allotjar en dependències de Patrimoni Nacional, després de les gestions fetes per Carmen Calvo mentre va ser ministra de la Presidència, seguint instruccions de Pedro Sánchez.

 

Tres investigacions obertes

Actualment hi ha tres investigacions obertes sobre el rei emèrit. Totes tres causes les porta la Fiscalia del Tribunal Suprem, amb el suport de la Fiscalia Anticorrupció.

La primera causa és sobre les comissions per la construcció de l'AVE a la Meca. Aquesta ja es preveia que es podria acabar arxivant, perquè no s'ha pogut provar prou la implicació del rei emèrit i, a més, són fets anteriors a l'abdicació, quan encara era rei i, per tant, inviolable.

La segona causa investiga l'ús irregular de targetes opaques per part de Joan Carles, la reina Sofia i altres membres de la família.

La tercera és per irregularitats fiscals. Parteix de la sospita que Joan Carles de Borbó pugui guardar fins a 10 milions d'euros al paradís fiscal de l'illa de Jersey.

Joan Carles I ha fet dues regularitzacions voluntàries amb Hisenda. Una, al desembre del 2020, per impost de donacions, i una altra al febrer d'aquest any relacionada amb l'impost sobre la renda. L'import de totes dues supera en conjunt els 5 milions d'euros.

El rei emèrit hauria estat informat fins a tres vegades que la Fiscalia del Tribunal Suprem estava investigant la seva fortuna abans que regularitzés la seva situació amb Hisenda, segons va publicar El País. Aquest fet es va considerar transcendental per al recorregut jurídic del cas, ja que si la persona interessada sap que la investiguen abans de regularitzar la seva situació, això no l'exonera d'un presumpte delicte fiscal.

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola Monarquia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut