La Fiscalia s'oposa al confinament forçós dels estudiants del brot de Mallorca
Només aquest dimarts s'han presentat unes 200 sol·licituds d'habeas corpus per part de les famílies de joves aïllats en hotels balears
Els casos positius de Covid-19 vinculats a viatges de finals d'estudis a Mallorca i Menorca ronden el miler a tot l'Estat. Mentrestant, en un escrit presentat aquest dimarts, la Fiscalia s'oposa al confinament forçós dels estudiants aïllats a l'hotel Palma Bellver pels brots de coronavirus associats a viatges de final de curs.
La Fiscalia ha sol·licitat al jutjat contenciós administratiu número 3 de Palma que no ratifiqui la resolució de la Direcció General de Salut Pública balear que ordena el confinament obligatori, sota custòdia policial, de més de 200 estudiants. Segons el ministeri públic, les mesures del govern balear "no resulten plenament justificades ni proporcionades d'acord amb la legislació vigent".
La Fiscalia assenyala que "no consta" que en els establiments on se sospita que van produir-se els contagis "s'hi allotgessin únicament estudiants joves". Segons el ministeri públic "resulta estrany que no s'hagin considerat sospitosos o contactes a altres col·lectius com els treballadors dels establiments hotelers".
Després de rebre l'informe de la Fiscalia, el jutjat ha demanat més informació al govern balear per decidir si ratifica o no la resolució de Salut Pública.
Unes 200 peticions d'habeas corpus
Al llarg d'aquest dimarts, s'han presentat al voltant de 200 peticions més d'habeas corpus, que encara no s'han resolt.
De moment, els jutjats han denegat diverses sol·licituds d'habeas corpus presentades per pares de joves aïllats al Palma Bellver, entre les quals una presentada pel pare d'una menor de la Comunitat de Madrid.
Els pares d'una vintena d'estudiants madrilenys confinats a Mallorca han interposat un habeas corpus aquest dimarts per possible detenció il·legal dels fills. Es tracta d'alumnes de la mateixa classe de l'institut Rey Pastor de Moratalaz, que van desplaçar-se a l'illa dins del grup bombolla que han mantingut tot l'any.
Van arribar a Mallorca el 23 de juny i van estar els primers dies sense sortir del grup bombolla. La mare d'un dels afectats ha assegurat a Europa Press que no entén per què continuen confinats, després de dues PCR negatives. El 5 de juliol se'ls farà una altra prova i, si torna a sortir negativa, podran tornar a casa.
L'habeas corpus és una figura jurídica mitjançant la qual un ciutadà pot comparèixer immediatament davant d'un jutge perquè determini sobre la legalitat de la detenció.
El Palma Bellver, "hotel pont"
Uns 250 estudiants que encara eren de viatge a Mallorca estan confinats sota custòdia policial a l'hotel Palma Bellver en ser considerats contactes estrets d'altres estudiants que han donat positiu en tornar a la Península.
L'anomenat "hotel pont" està destinat a acollir els turistes que hagin pogut tenir contacte estret amb algun dels casos positius i han rebut autorització dels pares per traslladar-los al Palma Bellver. A més, uns 190 estudiants més continuen aïllats als hotels on s'allotgen esperant autorització paterna per ser traslladats a l'"hotel pont".
El portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses de les Balears, Javier Arranz, ha volgut calmar les famílies dels estudiants confinats a l'hotel i ha dit que "els pares han d'estar tranquils, els seus fills estan ben cuidats".
La mare d'un dels estudiants de San Fernando aïllats en un hotel ha presentat una denúncia contra el govern balear per detenció il·legal i prevaricació.
El govern balear defensa que la resolució és "impecable"
Arran del macrobrot, el govern balear ha aprovat una normativa que obligarà tots els grups superiors a 20 persones que viatgin a les Balears a comptar amb una PCR negativa feta 48 hores abans o bé a tenir la pauta completa de vacunació.
El vicepresident autonòmic i jutge Juan Pedro Yllanes ha defensat que la resolució que empara els confinaments és "impecable i conforme a la legislació vigent".
La consellera de Salut balear, Patricia Gómez, ha defensat que l'executiu "actua amb criteris de salut pública per protegir la ciutadania". Gómez ha afegit que, des que van tenir coneixement del macrobrot, va iniciar la detecció de positius i l'aïllament dels contactes estrets "per tallar la cadena de contagis".
La incidència acumulada per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies s'ha enfilat a Mallorca i Menorca, amb 229 i 261 casos, respectivament, segons dades d'aquest dilluns. A Eivissa, la IA se situa en 179 casos.
Un de cada quatre dona positiu
La consellera de Salut ha explicat que la positivitat de les proves PCR fetes als joves en aïllament a Palma és d'un 26,1%, la qual cosa implica que "un de cada quatre ha donat positiu".
Dels 249 estudiants que hi ha a l'hotel Palma Bellver, s'ha fet prova PCR a 237, dels quals 175 han donat negatiu, 62 positiu i 12 estan pendents dels resultats. Entre els positius, n'hi ha 12 que estan ingressats a l'Hospital Son Espases amb símptomes "en principi lleus".
D'altra banda, el govern balear ha fet proves a 175 treballadors dels hotels on van allotjar-se els joves, dels quals un ha donat positiu. Encara continua el cribratge de totes les plantilles dels establiments.
Un jove de 18 que va contagiar-se de Covid en un viatge de fi de curs a Mallorca està ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) de l'Hospital General Universitari d'Elx. El jove és a l'UCI des de dijous passat, segons han confirmat fonts del centre hospitalari.
Proposen una sanció de 200.000 euros per als organitzadors del concert
Els focus del macrobrot van ser un concert de reggaeton a la Plaça de Toros de Palma i diverses festes en vaixells i hotels.
El govern balear ha proposat una multa de 200.000 euros per al promotor del festival de reggaeton, celebrat el 15 de juny.
La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha comentat en roda de premsa que el 20 de juny hi va haver un concert al mateix espai on es van respectar les mesures sanitàries establertes, però que el festival del dia 15 va ser "una disbauxa".
353 estudiants catalans contagiats en viatges de fi de curs
Els estudiants catalans contagiats en viatges de final de curs han pujat en més d'un centenar en les últimes hores i ja són 353, sumant els positius detectats en viatges a Mallorca, Menorca i Tenerife.
Segons les dades del Departament de Salut, hi ha 166 casos identificats en viatges a Mallorca, 153 positius en viatges a Menorca i 34 més en viatges a Tenerife.
La Conselleria de Salut fa una crida a la responsabilitat i remarca que són brots "complexos", "amb un gran nombre de contactes a investigar".
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus Illes Balears