La flurona: què és i què n'hem d'esperar durant les pròximes setmanes

La coinfecció per coronavirus i pel virus de la grip per ara només s'ha donat en casos anecdòtics i sense implicacions greus
Ferran Moreno Garcia Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Catalunya ha detectat els primers casos de flurona d'aquest any. És la infecció simultània per coronavirus i pel virus de la grip. De moment, el Departament de Salut ha explicat que són casos anecdòtics i sense implicacions greus.

No és una novetat. De fet, d'infeccions simultànies d'aquests dos virus ja se'n van veure sobretot en l'inici de la pandèmia, quan la transmissió de grip del 2020 encara cuejava.

En canvi, l'hivern passat, l'ús continu i generalitzat de les mascaretes va frenar l'expansió de la grip a l'hemisferi nord i es van evitar les coinfeccions de grip i covid.

Però veure aquest tipus d'infeccions no hauria de sorprendre, tenint en compte que són dues malalties independents i els dos virus s'adapten a receptors diferents.

"És una cosa que passa habitualment, no només amb aquests dos virus, sinó també amb d'altres", explica Pere-Joan Cardona, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol. "No és una cosa excepcional en absolut."

El doctor Antoni Trilla deixa clar que "no és una multiplicació de virus que es potencien els uns als altres i que acaben amb un virus atòmic".

Per això, si alguns pacients tinguessin efectes greus, no apareixerien per una suma de les dues càrregues virals, sinó més aviat per la mateixa condició del pacient. Sobretot per aquells amb immunodepressions, que ja tindrien complicacions amb un dels dos virus.


Mascaretes i vacunació, clau per mantenir a ratlla la flurona

La vacunació de la grip d'aquest any avança i ja ha arribat a la xifra de 1.444.478 dosis administrades fins al 2 de gener. Això i l'ús de les mascaretes serà el que en frenarà el contagi i els potencials casos de flurona.

La vacunació, clau (ACN)

Tot i això, i encara que la previsió dels experts és que no s'haurien de veure grans complicacions, cal esperar uns dies. Tant per veure el comportament de la grip d'enguany com per acabar d'analitzar els efectes de la variant òmicron.

"La gent que anirà als hospitals per òmicron l'esperem d'aquí a 10 o 15 dies. Per tant, compte quan diem ‘és menys greu'", recorda Cardona. "Tot sembla indicar que amb la flurona serà així però hem d'esperar a veure què passa."

Per al cap d'Epidemiologia i Medicina preventiva de l'Hospital Clínic, endarrerir l'expansió de la grip, per exemple, amb un ús intensiu de la mascareta, pot ser clau.

"Encara que pugi, si no ho fa tant com en un any epidèmic habitual ja és bo. Si s'estén al llarg dels propers mesos estarà bé perquè es repartirà més. I si triga en arribar serà molt millor per superar el pic que tenim ara de covid sense complicacions afegides", explica Trilla.

Cardona també coincideix en la importància de la mascareta, contraposant-ho amb el cas d'Israel, on aquest cap de setmana es va fer públic un cas de flurona. "Nosaltres fem servir més les mascaretes, no ens trobem en una situació d'obertura total i és més difícil que els casos de flurona puguin donar-se."

La simptomatologia, cada vegada més difusa

Diferenciar ara la simptomatologia de covid, grip o refredats és una mica més difícil, perquè ara ja no hi ha les pèrdues d'olfacte i gust que provocaven les primeres variants i òmicron, assenyala Trilla, "sembla que es localitza més de coll en amunt".

Afegeix que amb grip és més fàcil arribar a febres superiors a 38 o 38 graus i mig. Amb òmicron, en canvi, la febre no acostuma a ser tan alta, sinó més aviat febrícula, encara que ja comparteix els mocs o la tos com a simptomatologia habitual.  

"Hi ha quadres que creus que serà òmicron, i encertarem moltes vegades. Però algú tindrà grip i ens haurem equivocat. Alguns casos no hi haurà manera de distingir-los."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut