La formiga boja campa per Barcelona: possibles riscos si es converteix en plaga

No pica ni mossega ni transmet malalties, però sí que podria arribar a causar una pèrdua de biodiversitat autòctona i ser un maldecap a les llars
Redacció Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

A Barcelona s'han detectat diversos focus de formiga boja, una espècie exòtica invasora que, segons els experts, no representa un perill imminent per a la població però que sí que podria tenir impacte en la biodiversitat, l'agricultura i l'economia, i ser un maldecap a les llars catalanes, si arriba a convertir-se en una plaga.

De moment s'hi han trobat nius al cementiri de Montjuïc, als jardins de Costa i Llobera i a la plaça de Catalunya de Barcelona, on la colònia detectada ja ocuparia una superfície de mitja hectàrea.

A aquest insecte, que podria ser originari del continent americà o de l'Àfrica tropical i és més petit que l'auctòcton, se l'anomena "formiga boja" pel seu caminar nerviós i erràtic i no és el primer cop que s'instal·la a Catalunya. També se n'han trobat en diversos punts d'Espanya, tot i que no se sap d'on provenen els individus que han fet niu a Barcelona, ja que la formiga boja està estesa per tot el món.

Niu de formiga boja detectat a Montjuïc, a Barcelona (CCMA)

Fa cinc anys ja se'n van detectar colònies al port de Barcelona, en un control de plagues rutinari i, després d'un estudi sobre la seva distribució, de diverses actuacions amb insecticida i de segellar-ne els nius, el 2021 la plaga es va considerar pràcticament erradicada --en un 98%--.

Ara, però, se n'han tornat a detectar caus en diversos punts de la ciutat i no es descarta que n'hi hagi en altres indrets del territori ja que és una espècie que es propaga molt ràpidament, com ha explicat a "Els matins" de TV3 el biòleg Roger Vila, responsable tècnic de Bionet:

"La plaga es pot escampar de dues maneres: per taca d'oli, a partir d'una colònia fundadora que van guanyant terreny. I a través de transport de mercaderies, plantes ornamentals o el que sigui, quan agafem un petit grup de la colònia, el traslladen a un altre lloc i fa un salt al territori."


"No pica, no mossega i no transmet malalties", però tampoc és innòcua

Roger Vila explica, però, que ara mateix la formiga boja no suposa un problema de salut pública ni tampoc un risc econòmic o per a la biodiversitat, que són les tres coses que més preocupen de les espècies exòtiques invasores:

"No pica, no mossega i no transmet malalties. Tampoc és un risc econòmic, perquè no genera grans pèrdues econòmiques. I a nivell de biodiversitat, cal fer més estudis, però com que conviu amb altres formigues no sembla que hagi de tenir un altre impacte molt rellevant."

Des de la Generalitat alerten, però, que la seva presència no és tan innòcua si acaba convertint-se en una plaga, com ha explicat a TV3 Jordi Ruiz, responsable d'espècies invasores del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat.

"Poden acabar amb el menjar d'altres espècies, poden corcar una estructura subterrània. Ja la tenim a Andalusia, a Múrcia, a Alacant i a les Balears. Ens poden estar arribant formigues contínuament."

Les espècies invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat autòctona. Segons el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, se sap que la formiga boja, que té el nom científic de "Paratrechina longicornis", té, com a principals impactes, que:

  • Desplaça altres espècies de formigues natives i altres insectes.
  • Té una elevada capacitat destructiva.
  • Pot comportar una plaga en edificis i infraestructures.
  • Pot ser considerada una plaga agrícola.


Si se'n troben més nius, pot ser inviable erradicar-la

Ara, el departament d'Acció Climàtica inspeccionarà tots els espais públics de Catalunya i, si troba més nius, creu que ja serà inviable erradicar-la de Catalunya pel seu elevant nivell de dispersió.

La formiga boja podria haver arribat a Catalunya en transports de mercaderies o de plantes exòtiques (Departament de Medi Ambient)

Els exemplars que s'han detectat ara a Barcelona podrien haver arribat en un transport de mercaderies o en plantes exòtiques. Les que viuen a plaça Catalunya s'alimenten dels plataners de la plaça i de les engrunes de la gent que hi passa menjant.

La sequera no és aliada d'aquests insectes que, com altres espècies tropicals invasores, necessiten un medi amb més humitat per desenvolupar els seus cicles. Per això, destaca Roger Vila, les espècies autòctones estan guanyant terreny a les invasores, com la vespa asiàtica o la mateixa formiga boja.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut