La fortuna dels cinc homes més rics del món s'ha més que duplicat en quatre anys

Coincidint amb la cimera de Davos, Oxfam Intermón publica un informe que denuncia que els ultrarics es fan més rics mentre augmenta la pobresa del 60% de la població

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Òscar Armengol

Periodista de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

14 milions de dòlars per hora. És el ritme a què ha augmentat des del 2020 la fortuna conjunta dels cinc homes més rics del món, segons un informe fet públic aquest dilluns per Oxfam Intermón, que evidencia com els últims anys la desigualtat entre rics i pobres no ha parat d'augmentar.

L'estudi, batejat com a Desigualtat SA, es presenta coincidint amb l'inici del Fòrum Econòmic Mundial de Davos. Durant els pròxims dies, líders polítics i directius de les principals empreses del món es reuniran, com cada any, en aquesta població suïssa.

Segons l'ONG, des que va començar la dècada la riquesa conjunta dels cinc homes més rics s'ha més que duplicat: de 400.000 milions de dòlars a fregar els 870.000 milions de dòlars. I al mateix temps, la riquesa acumulada del 60% més pobre del planeta, prop de 5.000 milions de persones, ha disminuït.
 

Bezos o Arnault, entre els ultrarics

Entre els anomenats ultrarics hi ha el fundador d'Amazon, el nord-americà Jeff Bezos, la fortuna del qual ha augmentat en 30.000 milions de dòlars des del 2020. Potser no és tan popular, però sí més ric, el francès Bernard Arnault, president de l'imperi d'articles de luxe LVMH.

I a les llistes dels més poderosos també hi figura Aliko Dangote. Considerat l'home més ric d'Àfrica, aquest magnat gairebé té el monopoli del ciment i el petroli a Nigèria.

Són alguns dels noms que apareixen en l'informe de l'ONG, però no s'especifica un ordre entre els més rics. Però, tot i això, tant Jeff Bezos com Bernard Arnault apareixen a la llista dels homes més rics del món que publica anualment la revista Forbes.

L'informe apunta que el valor de mercat conjunt de les 10 empreses més grans del món és de 10.200 milions de dòlars. Aquesta xifra supera el PIB combinat de tots els països d'Àfrica i Amèrica Llatina.

I això en un context d'inflació, que avança a un ritme que no han pogut seguir els salaris de 800 milions de persones d'una cinquantena de països que en els últims dos anys han perdut 1.500 milions de dòlars, l'equivalent a un mes de sou per a cada treballador.


A Espanya, el mateix patró: rics més rics, i pobres més pobres

Oxfam Intermón també ha fet un estudi sobre Espanya, del qual extreu conclusions similars: el 10% més ric de la població concentra més de la meitat de la riquesa. En canvi, el 50% de les llars, les més pobres, tot just arriben al 7% del total.

I la bretxa entre aquests dos grups no para de créixer: els últims 20 anys la diferència entre aquest 10% més ric i el 50% més pobre s'ha multiplicat per dos.

ARXIVAT A:
PobresaAmazon
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut