Les agències retiren la foto de Kate Middleton, que es disculpa per "experimentar amb l'edició"
- TEMA:
- Regne Unit
Grans agències internacionals de fotos com Associated Press (AP), France Presse (AFP), Getty o Reuters han retirat de la distribució la fotografia de Caterina de Gal·les, la primera foto oficial publicada aquest diumenge, perquè sospiten que ha estat manipulada.
Aquest diumenge al vespre, hores després de ser publicada, AP informava del "photo kill", "matar la foto", expressió utilitzada en el gremi, que indicava la decisió de retirar la imatge del seu circuit de distribució, i demanava als clients que eliminessin la foto dels seus sistemes.
"En una inspecció més atenta, sembla que la font ha manipulat la imatge. No s'enviarà cap foto de substitució."
La van seguir Reuters, que va retirar la imatge "després d'una revisió posterior a la publicació". L'AFP també va emetre un "avís obligatori de retirada" i també Getty Images.
PA Media, l'agència de notícies més gran del Regne Unit, i que utilitza la família reial britànica oficialment, no ha retirat la imatge, però ha dit que esperava "un aclariment urgent del palau de Kensington", segons la BBC.
L'aclariment ha arribat aquest dilluns amb un breu tuit de Caterina, que admet haver "experimentat" amb l'edició de la imatge i demana disculpes per qualsevol confusió que hagi causat":
"Com molts fotògrafs aficionats, de tant en tant experimento amb l'edició. Volia expressar les meves disculpes per qualsevol confusió que la fotografia familiar que vam compartir ahir hagi causat. Espero que tots els que el celebrem hagin passat un molt feliç dia de la mare. C."
AP va informar que no posa en dubte la credibilitat del palau de Kensington, casa dels prínceps, sinó que al·lega que la imatge ha estat manipulada i no compleix els estàndards de l'agència. La qüestió és que "AP no utilitza imatges alterades o manipulades digitalment".
"Tot i que no es va suggerir que la imatge fos falsa, AP va retirar la fotografia de la circulació perquè no complia els seus estàndards fotogràfics. El palau de Kensington va declinar fer cap comentari."
De fet, l'oficina de mitjans del palau de Kensington no està oberta els caps de setmana i no es va contestar immediatament un missatge de veu deixat per a un portaveu, ha exlicat AP.
La qüestió, però, és que el que havia de servir per dissipar les sospites sobre l'estat de salut de la princesa està aixecant encara més incerteses.
Kate Middleton no es deixa veure des del dia de Nadal, i no se sap res de la misteriosa operació abdominal a què es va sotmetre al gener i que la va tenir convalescent a l'hospital durant dues setmanes abans de tornar a casa.
Detalls que no encaixen
AP al·lega que "un estudi detingut de la imatge va revelar una incoherència en l'alineació de la mà esquerra de la princesa Carlota amb la màniga del seu jersei". Altres també han trobat "inconsistències" als dits del príncep Lluís.
La BBC explica que la parella reial té el costum de publicar les seves pròpies fotos, que també s'envien als mitjans de comunicació. I que abans de penjar-les les passen a l'equip de xarxes socials del palau de Kensington que els gestiona els comptes.
"Pot ser que s'hagi fet alguna edició a la foto original que ara ha donat lloc a discrepàncies en el seu aspecte", suggereix el mitjà. "L'explicació més probable és que una edició excessiva de la imatge per preparar-la per a la seva publicació ha posat en dubte la seva autenticitat."
Les xarxes socials dels prínceps de Gal·les mantenen la fotografia, que només a X (abans Twitter) ha tingut més de 66 milions de visualitzacions en menys de 24 hores. En aquesta xarxa un missatge adverteix de la retirada de la imatge en alguns mitjans perquè "es creu que aquesta foto està alterada digitalment" i remet a la informació de la BBC.
En el mateix Instagram dels prínceps de Gal·les hi ha comentaris que analitzen la imatge i critiquen la manipulació.
"No és una imatge innocent... Sembla que la cara de Caterina l'ha afegit IA... i els altres nens també s'hi han afegit individualment. A més, els dits de Caterina... semblen estranys... La mà dreta té les ungles curtes i borroses..., la mà esquerra té les ungles més llargues... Tota la imatge sembla falsa...", diu una seguidora.
Una altra que comenta: "Ummmmm, aquesta foto sembla manipulada... La mà dreta de Caterina al voltant de Lluís està completament borrosa, però la mà esquerra al voltant de Carlota, a la mateixa distància de la càmera, no ho està" o "el dit mitjà de Lluís ha de ser molt llarg per estar completament entortolligat al voltant de l'altre dit sense que es vegi l'ungla...", comenten, mentre altres usuaris defensen la família reial.
Ni la foto ni la disculpa satisfan els dubtes
Però la foto no ha esvaït els recels que hi havia sobre la salut de la princesa, ni tampoc sobre la misteriosa malaltia que la va portar al quiròfan, sinó que ha aconseguit revifar encara més dubtes de tot plegat i afegir munició als que especulen sobre possibles problemes en la relació de parella.
Entre els comentaris que ha generat la resposta a Twitter d'aquest dilluns, hi ha els que pensen que amb una disculpa no n'hi ha prou i reclamen que es publiqui la fotografia original.
Consideren que encara genera més sospites sobre l'estat de salut de Kate Middleton. D'altres troben l'explicació dels retocs fets per la princesa, una excusa poc creïble, i més quan hi ha un departament que se suposa que vetlla pel que es publica.
N'hi ha que carreguen sobre la ineficàcia dels responsables de les xarxes socials per fer retocs (atribuir-los a la princesa), fer-los malament (quan estan dotats de recursos) i no tenir una bona i ràpida resposta a les agències un diumenge al vespre, com diu aquest usuari: "Si això és cert, per què no vau parlar amb AP, Reuters, Getty quan van dir que retiraven les fotos? Els podíeu dir que estava editat? Les relacions públiques són realment dolentes o necessitaven temps per trobar una bona resposta?"
Altres continuen fixant-se en els detalls i destaquen que la princesa no porta anell de casada, fins i tot veuen en els dits creuats dels tres prínceps Lluís, Jordi i Carlota, un senyal de la falsedat del missatge.
"Per què editar una foto familiar perfectament normal? Per què tots els nens encreuen els dits d'una manera antinatural? Estàs intentant enganyar-nos una vegada més. Si no pots publicar un vídeo teu explicant això, continuarem sospitant del pitjor", diu en aquest tuit un usuari.
Els comentaris van dels més positius, per part dels incondicionals dels "royals" britànics, que no veuen cap aspecte fosc en la història de la foto, fins als que temen el pitjor. Tot plegat, un altre desencert en la ja prou accidentada família reial britànica, això sí, font inesgotable de bromes i mems.
- ARXIVAT A:
- Regne Unit Mitjans de comunicació Xarxes socials