La foto d'un desnonament a Barcelona, entre les millors imatges de Reuters del 2021
El fotoperiodista Nacho Doce va captar la resistència passiva dels activistes pel dret a l'habitatge davant de la policia, el 12 de maig, al Raval
La imatge d'un desnonament al Raval del fotògraf Nacho Doce és una de les millors de l'any de l'agència Reuters. L'agència ha fet una selecció de les 43 millors fotografies, dels seus fotoperiodistes arreu del món, en aquest cas en la temàtica de protestes.
La fotografia correspon al desnonament d'una família del número 40 del carrer de la Cera, al Raval de Barcelona, el 12 de maig d'aquest any. El fotoperiodista la va captar des de l'edifici del davant. La llum del sol que entra pel carrer de la Reina Amàlia enquadra únicament la porta de l'edifici on els últims activistes pel dret a l'habitatge resistien per impedir que es fes efectiu el desnonament i la línia d'agents de la Brimo fortament equipats al seu davant.
Sorprèn el fet que la imatge, seleccionada en l'apartat de protestes per la seva temàtica, no recull cap acció d'enfrontament o violència, però reflecteix la tensió de l'acte de resistència passiva davant la policia i el rerefons dramàtic de la pèrdua de l'habitatge i la crisi.
El desnonament es va fer finalment efectiu després que la resistència fos reprimida per la policia, que va carregar contra els activistes del Sindicat de l'Habitatge del Raval que s'havien mobilitzat. La foto contrasta eloqüentment amb el desplegament policial, les càrregues dels Mossos i els 5 detinguts, i les multes i requeriments posteriors que hi va haver contra els activistes.
Nacho Doce, nascut a Ferrol, és fotoperiodista de l'agència Reuters, per a qual ha treballat arreu del món. Viu a Barcelona des de fa un parell d'anys, després d'haver treballat una dècada a l'Amèrica Llatina, on estava establert al Brasil.
La imatge, gairebé de poesia social, contrasta també amb el dramatisme de les altres fotografies seleccionades. Fotografies que van des de manifestacions contra el cop d'estat a Myanmar; reaccions per les restriccions per la covid a Europa, Tailàndia, o els Estats Units, o mobilitzacions per la crisi climàtica o en defensa dels drets de les dones i LGTBIQ+, o contra el racisme, passant per conflictes polítics i econòmics arreu del món.
Aquestes són algunes de les fotografies:
Altres apartats recullen esdeveniments destacats de l'any:
Els aspectes més humans de la pandèmia de la covid:
Els efectes de la crisi climàtica:
La pobresa i les migracions generades per la guerra, la persecució o el clima:
O imatges sorprenents i insòlites: