La fotovoltaica d'autoconsum es frena: què explica aquesta aturada i on n'hi ha més

La finalització de les ajudes directes i la baixada del preu de l'energia desmotiven de fer la inversió, malgrat que continua sent rendible a mitjà termini

Actualitzat

El Temple és un petit barri de cases unifamiliars de Tortosa. Una desena de propietaris han decidit instal·lar plaques fotovoltaiques a les teulades. Han pogut incloure-les en els projectes per a la millora de l'eficiència energètica d'aquests habitatges, construïts fa uns 70 anys, amb finançament dels fons europeus Next Generation. En canvi, no podien optar a les subvencions directes a les fotovoltaiques d'autoconsum, que van finalitzar el 31 de desembre del 2023. La finalització de les ajudes, sumada a la baixada del preu de l'electricitat, ha desmotivat la inversió en aquesta energia neta.

Durant el 2022 i el 2023, en plena escalada dels preus de l'energia per l'esclat de la guerra d'Ucraïna, la instal·lació de plaques per a l'autoconsum es va disparar, amb creixements anuals de més del 50 %. 

El 2023 se'n van col·locar a 42.214 en cobertes d'edificis de Catalunya, mentre que el 2024 s'ha tornat al nivell del 2021, amb 12.525 instal·lacions, segons dades de l'Institut Català per l'Energia.


Ivan Zaragoza, gerent d'Indel Energy, considera que "el creixement que va haver-hi el 2022 va ser una bombolla. Ara podríem dir que el sector està madur, continua creixent, però a un ritme normal, amb més equilibri entre l'oferta i la demanda. És una tecnologia que ha arribat per quedar-se i que, de fet, no necessita subvencions per ser una inversió rendible". 

Segons Zaragoza, "unes plaques a la teulada poden estalviar la meitat del consum energètic anual de l'habitatge".

"La inversió queda amortitzada al cap de vuit anys, mentre que la vida útil del material pot arribar als 25 anys."

 

Gairebé 120.000 llars amb plaques

Segons Endesa, a Catalunya ja hi ha 119.400 instal·lacions d'autoconsum connectades a la seva xarxa de distribució, el 17% de tot l'Estat. Suposen una potència de 1.300 megawatts, més que la d'una central nuclear. 

On més ha crescut la connexió de fotovoltaiques d'autoconsum durant el 2024 ha estat a les Terres de l'Ebre.

Segons Àngel Guimerà, tècnic gestor de xarxes d'Endesa a les Terres de l'Ebre, "malgrat acabar-se les subvencions i baixar el preu de l'energia, la gent ha continuat instal·lant plaques": 

"El 2024 van créixer les connexions un 27 % a Catalunya, i a les Terres de l'Ebre una mica més, un 31 %. Aquí és un lloc idoni perquè hi ha moltes cases unifamiliars amb una bona superfície de teulada i fa molt de sol, més que en altres parts de Catalunya."

En aquest mapa es pot veure quines poblacions tenen més potència instal·lada en autoconsum:

 

Creix l'autoconsum col·lectiu

La majoria de les instal·lacions d'autoconsum, el 92 %, són individuals, però els autoconsums col·lectius, com els dels blocs de pisos, són els que estan creixent més

"És molt més fàcil una instal·lació individual que una de col·lectiva, perquè en un bloc de pisos s'han de posar d'acord els diferents propietaris i s'han de vèncer idees equivocades com que el veí et podrà prendre la teva part de producció elèctrica, però cada vegada la gent ho té més clar i s'estan fent més inversions col·lectives", explica Manel Salguero, arquitecte tècnic especialitzat en eficiència energètica.

Segons Guimerà, la gran quantitat de plaques que s'ha estat instal·lant els últims anys es nota a les xarxes de distribució: "Si es consumeix energia solar no se'n consumeix d'altres fonts i la producció que sobra a les llars que en tenen s'aboca a la xarxa i hem de fer inversions per poder-la assumir."

Endesa assegura que també ha introduït millores en la informació i tramitació de les connexions de l'autoconsum i diu que això ha permès agilitzar l'activació d'aquestes instal·lacions.

Un gran potencial per créixer

Tot i això, el professor associat del departament de Geografia de la URV, Sergi Saladié, considera que cal agilitzar més l'accés a la xarxa, introduir incentius i treure la limitació de distància d'un màxim de 2.000 metres des del lloc de producció fins al lloc de consum: "Donant unes poques facilitats, hi hauria molt més camí per córrer."

De fet, segons un estudi de la URV coordinat per Saladié, centrat en la demarcació de Tarragona, si s'aprofités tot el potencial d'instal·lació d'energia fotovoltaica en entorns urbans es podria arribar a cobrir tot el consum energètic.

Saladié destaca que "totes les petites instal·lacions que hi ha a les teulades de Catalunya ja sumen més potència que els parcs eòlics industrials, sense l'impacte i el rebuig territorial que aquests generen":

"A poc a poc hem fet coses fantàstiques, i això demostra que si s'ajudés més l'autoconsum i les comunitats energètiques, el potencial és enorme. En només tres anys s'han instal·lat mil megawatts en fotovoltaiques d'autoconsum a Catalunya, tot i que encara queda molt per complir els objectius de producció de renovables."

ARXIVAT A:
Medi ambientEnergiaTerres de l'Ebre
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut