La fragmentació en la contractació pública: d'agilitzar tràmits a possibilitat de frau

Aquest dilluns es reprèn el judici a Laura Borràs, acusada d'adjudicar contractes de manera suposadament irregular quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes

Montse Bassa i AlemanyActualitzat

Laura Borràs va a judici per haver adjudicat de forma presumptament irregular contractes menors a un col·laborador quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. La Fiscalia l'acusa de prevaricació i falsedat de documents, però no per fragmentar contractes, que està reconegut com una infracció administrativa i no comporta penes de presó.

La llei de contractació pública permet a les administracions adjudicar contractes per serveis o subministraments que tinguin un valor inferior als 15.000 euros sense IVA sense necessitat de fer cap concurs públic. Són els contractes menors, que es poden adjudicar a dit.

Segons l'Oficina Antifrau, és habitual el que es coneix com a fragmentació artificial. Es fragmenta un contracte major convertint-lo en menor. Així s'aconsegueix agilitzar els tràmits, s'estalvia temps i procediments, però s'incrementa l'opacitat i s'obre la porta al frau.

 

Pot servir d'exemple la urbanització d'un carrer. L'administració pública -en aquest cas un ajuntament- pot dividir l'obra en partides diferents: pavimentació, enllumenat o mobiliari urbà. Són partides més reduïdes que queden exemptes de concurs públic i les pot adjudicar sempre a la mateixa empresa.

Quan es detecta una infracció en la fragmentació, s'ha d'anul·lar l'adjudicació. Es pot considerar prevaricació si el beneficiari és el mateix de forma reiterada. Ho explica Òscar Roca, director de prevenció de l'Oficina Antifrau:

"Quan vostè o jo actuem com a ciutadans particulars podem contractar malament, però quan ens posem el barret de servidors públics som compradors públics, només estem lligats pels principis que regulen la contractació: la competència, la concurrència i la preservació de l'interès general, aquí no hi ha l'opció de ser ineficients."


El fraccionament, per a casos esporàdics

El fraccionament de contractes hauria de ser pràctica esporàdica o només per a casos d'urgència. Però no sempre és així. Pràcticament el 40% de denúncies que arriben cada any a l'Oficina Antifrau estan vinculades a irregularitats sobre com contracten les obres, els serveis o els subministraments les administracions que ens governen.

L'any passat, la Sindicatura de Comptes va detectar fraccionament indegut en el 30% dels organismes públics que va analitzar.

De fet, un informe de la Sindicatura de Comptes va ratificar per unanimitat que Borràs havia acumulat il·legalment adjudicacions menors cap a Isaías Herrero.

Laura Borràs, en una sessió del judici (ACN)

La defensa de Borràs ha incorporat aquest informe en la seva estratègia de defensa perquè no acredita, diuen, cap delicte sinó una falta administrativa.

 

ARXIVAT A:
Laura BorràsProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut