Els polls, protagonistes de la primera frase d'un dels alfabets més antics
Inscripció a la pinta, on s'aprecia el naixement de les pues als dos costats (Israel Antiquities Authority/Dafna Gazit)

Els polls, protagonistes de la primera frase d'un dels alfabets més antics

El descobriment, per primera vegada, d'una frase escrita en cananeu està en una petita pinta de vori que s'utilitzava per treure polls i llémenes fa 3.700 anys

Juli Rodés AlmerActualitzat

Són només 17 lletres, que formen set paraules, però es tracta d'una descoberta important.

Van ser escrites fa uns 3.700 anys i formen "la primera frase que es troba en l'idioma cananeu a Israel", explica Yosef Garfinkel, codirector de l'equip d'arqueòlegs que excaven el jaciment de Tel Laquix, una important ciutat de Canaan i la segona del regne de Judà, a l'actual Israel.

El cananeu és un dels primers alfabets descoberts, però fins ara només se n'havien trobat inscripcions amb algunes paraules aïllades.

Es dona la circumstància que la troballa s'ha fet sobre un suport poc habitual: una petita pinta de vori que s'utilitzava per treure polls i llémenes dels cabells i de la barba.

De fet, tenia dues funcions: les 14 pues fines d'un costat eren per treure polls i llémenes, i les sis pues de l'altre costat servien per desfer nusos de la barba. 

Entrada principal del jaciment arqueològic de Tel Laquix (Wikimedia Commons/Wilson44691)

D'una mida de 3,5 x 2,5 centímetres aproximadament, la pinta va ser trobada el 2017, però la inscripció és tan superficial que no va ser descoberta fins aquest any, quan s'hi van fer tasques de neteja i conservació.

Va ser aleshores que aquells símbols van ser desxifrats per l'epigrafista semític Daniel Vainstub, de la Universitat Ben Gurion, i es van convertir en la següent frase, una mena de pregària: 

"Que aquest ullal arrenqui d'arrel els polls dels cabells i de la barba."

L'article sobre la troballa de la pinta va ser publicat al Jerusalem Journal of Archaeology.

Fent fotografies d'alta resolució a través d'un microscopi, els científics van descobrir que la pinta conservava restes de polls, de 0,5 i 0,6 mm.

L'existència d'aquesta inscripció a la pinta demostra que l'alfabet cananeu es feia servir en les activitats quotidianes, a Tel Laquix, cap al 1.700 abans de Crist, durant l'edat del bronze.

"Això és una fita en la història de la capacitat humana per escriure", explica Garfinkel.

A més, el fet de trobar una frase sencera permetrà comparar-la amb altres fonts trobades en aquest idioma.

Demostra, d'altra banda, que els polls també eren un problema per a les classes altes, perquè el vori era un material molt car, inexistent a Canaan. Els experts pensen que era un objecte de luxe importat d'Egipte.

ARXIVAT A:
ArqueologiaIsrael
Anar al contingut