Fruita i verdura que es venen tallades: què es perd i què has de fer per evitar riscos
La higiene, la refrigeració i el temps que ha passat des que s'ha tallat la peça són alguns dels aspectes clau per evitar intoxicacions
Pinyes, papaies, melons o síndries. Sovint, quan anem a comprar al supermercat o a la fruiteria, acostumem a trobar-nos fruites o verdures tallades, per la meitat o a trossos, fins i tot trossos petits a dins de gots de plàstic.
En un primer moment, sigui per la falta de temps o per ser una quantitat que s'adapta millor a les nostres necessitats, ens pot semblar una bona opció. Però hem de vigilar.
"A nivell nutricional no hi ha cap problema perquè les propietats es conserven igual, però hi ha un risc microbiològic important", assegura Àlex Blasco, dietista-nutricionista del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya.
"Hi ha risc per dos motius: perquè ja hi ha hagut una manipulació prèvia i perquè s'exposa la fruita a temperatura ambient. A l'estiu o a la primavera les temperatures superen els 25 graus, i això suposa un risc important."
L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària ha elaborat un informe que conclou que conservar les fruites tallades a temperatura ambient, com passa habitualment en els establiments, "pot suposar un risc sanitari, ja que poden créixer patògens de transmissió alimentària".
"La fruita tallada té una menor vida útil i només es pot mantenir a temperatura ambient durant tres hores", afirma l'AESAN, que també alerta que, més enllà d'aquest límit, les peces de fruita s'exposen a "un risc microbiològic significatiu".
Què hem de fer per evitar riscos?
Un dels aspectes clau per evitar contaminacions és la higiene. "És fonamental que els establiments segueixin unes escrupoloses mesures higièniques pel que fa als estris de tall i a tots els utensilis utilitzats", apunta l'AESAN.
Blasco explica que també és important netejar la fruita amb aigua i, si es pot, amb un raspall i amb lleixius de consum alimentari abans de consumir-la.
Un altre dels punts clau és la refrigeració. És important que, de seguida que arribem a casa, posem la fruita a la nevera i revisem que l'electrodomèstic estigui a una temperatura òptima, entre els 0 i els 4 graus.
És recomanable, també, posar paper de plàstic transparent a sobre de la fruita tallada per protegir-la de la resta d'aliments que guardem a la nevera. "Si la fruita està tallada i filmada a la nevera, pot aguantar com a màxim unes 48 hores", explica Blasco.
"La refrigeració no mata els microorganismes, però n'alenteix el creixement. La congelació, en canvi, l'atura, i la cocció els mata."
La temperatura de creixement de microorganismes és molt àmplia, anant dels 10 graus fins als 40-50. És per això que només aconseguim eliminar-los o aturar-ne la proliferació amb coccions que arribin a més de 60 graus o refrigerant-los per sota de 4 graus.
En el cas de la verdura, el procediment a seguir és exactament el mateix. La diferència amb les fruites és que, en la majoria dels casos, la verdura ens la mengem cuita, i el fet de cuinar-la elimina els microorganismes.
Els símptomes dels contagis
Alguns dels bacteris dels quals podem contagiar-nos si consumim fruita en mal estat són la salmonel·la i la listèria monocitògena.
Els símptomes més habituals són els dolors abdominals, les diarrees i els vòmits, però els casos greus poden requerir hospitalització i tractaments més severs.
En el procés de contagi també hi juga un paper clau el nostre sistema immunitari. És per això que hi ha grups més vulnerables, com les persones grans, les dones embarassades, els infants o les persones que pateixen patologies o que estan amb tractaments, que tenen un risc molt més elevat de contaminar-se. En aquests casos, Blasco desaconsella comprar les fruites tallades.
Saber quan s'ha tallat la fruita, una dada clau
"A banda de la refrigeració i que hi hagi una manipulació higiènica, és fonamental saber a quina hora s'ha tallat la fruita quan anem a comprar-la", afirma Blasco.
El temps límit, explica, rondaria les tres hores, i a partir d'aquest període consumir el producte suposaria un risc.
"La seguretat alimentària a Catalunya, a Espanya i a Europa és molt potent, però s'hauria de regular d'una manera més seriosa la gestió que es fa de la fruita a les botigues."
Blasco, a més, explica que "les fruites més àcides i més madures tenen més risc de deteriorament i contaminació".
La petjada ecològica de la fruita tallada
Blasco també parla de la petjada ecològica que suposa el consum de la fruita tallada, sigui en envasos de plàstic o de porexpan.
"Quan parlem d'alimentació saludable, també s'ha de tenir en compte la sostenibilitat", afirma el dietista-nutricionista del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya.
"Ens queixem que a les màquines expenedores hi ha molts aliments ultraprocessats, però no ens queixen que hi hagi fruita tallada en envasos de plàstic."
"Hem de consumir fruita sencera, de proximitat i de temporada. No hauríem de normalitzar això de trobar-nos melons o síndries al desembre o al gener", conclou Blasco.
- ARXIVAT A:
- Estil de vidaAlimentació