La fuga de youtubers a Andorra: 6 dels 10 comptes més seguits ja tributen allà

La marxa d'El Rubius, el youtuber amb més seguidors d'Espanya, se suma a la d'altres que ja són allà per pagar molts menys impostos

Iván GutiérrezActualitzat

Andorra és un paratge idíl·lic per als amants de la muntanya i de l'esquí per l'orografia i per la localització, al bell mig dels Pirineus. Però des de fa uns anys també s'ha convertit en el lloc ideal per als youtubers i els gamers, que s'instal·len al principat amb un objectiu reconegut públicament per ells mateixos: pagar menys impostos.

L'últim a marxar ha estat Rubén Doblas, més conegut com El Rubius, un autèntic fenomen a internet i el youtuber que més seguidors suma a Espanya, amb 39,5 milions. Aquesta fuga marca un punt d'inflexió, ja que dels 10 comptes amb més seguidors a YouTube Espanya, 6 ja han reconegut que tributen a Andorra, on destaquen Vegetta777, WillyRex (amb dos comptes) o el popular TheGrefg. Per tant, casos com els de l'streamer Ibai Llanos o AuronPlay, que segueixen tributant aquí, comencen a ser l'excepció.

 

 

 


Joves milionaris

Són joves, juguen a videojocs i guanyen molts diners, ja sigui a través de contractes publicitaris, drets d'imatge, visualitzacions o, sobretot, els equips d'E-Sports, que els paguen quantitats molt altes. Fan continguts des de les seves habitacions en mansions enormes, que ensenyen amb tota naturalitat i que, cada vegada més, estan situades al país dels Pirineus.Tots els youtubers confessen que marxen a Andorra per pagar menys impostos i han popularitzat que l'Estat els pren la meitat dels seus ingressos.

Ampeter, un gamer, ho exemplifica així: "Si guanyes 100.000 euros, l'Estat se n'emporta 50.000." Però això no és així, l'Estat no es queda 50.000 euros dels 100.000 que algú pugui guanyar. El sistema tributari a Espanya és progressiu i va per trams. De fet, 100.000 euros anuals pagarien aproximadament un 35% d'impostos.


Confusió dels youtubers amb l'IRPF

Explicant-ho de manera visual, és com si el que cobrem fossin boles de gelat de diferents colors. Cada bola de gelat és un tram, i les mossegades d'Hisenda són més grosses com més boles tenim. Però que la mossegada de la bola més alta sigui molt grossa no afecta la bola que hi ha més avall. Per tant, la bola més baixa pagarà un 19% d'impostos (una mossegada més petita), corresponent al tram més baix, i la més alta, prop d'un 48% (una mossegada més grossa, però només a aquella bola).

Perquè és complís una aproximació del que diuen els youtubers i l'Estat es quedés la meitat dels ingressos haurien de guanyar més d'un milió i mig d'euros, i, tot i això, la tributació es quedaria en el 45%.  


Andorra, una tributació molt laxa

Si el tipus impositiu màxim a Espanya pot arribar al 48%, a Andorra és del 10%. Per tant, en aquest tram, a Andorra, una persona que guanyi 40.000 euros i una altra que en guanyi 300 milions pagaran, proporcionalment, exactament el mateix: un 10%.

Però Andorra no és un paradís fiscal, i no ho és des de 2011, quan va iniciar una reforma per introduir impostos fins aquell moment inexistents tant a la renda com en societats. En tots dos casos són del 10%, però hi ha una diferència. A Espanya, una empresa ha de pagar l'impost de societats, i, si paga dividends, també hauran de tributar per l'IRPF. A Andorra, no: si l'empresa paga el 10% d'impost de societats, els dividends queden exempts.

Per això, tot i que Andorra no és tècnicament un paradís fiscal, com reconeixen la Unió Europea i l'OCDE, utilitza regles amb el mateix esperit. I feta la llei, feta la trampa: una gran part dels ingressos que tenen els youtubers ja venen de països com Irlanda o els Països Baixos, on estan ubicades moltes empreses tecnològiques, com Google, propietària de YouTube.

I, en tot cas, aquests youtubers, com fan les grans fortunes, tant a Espanya com en qualsevol altre país, ja utilitzen despatxos d'advocats per minimitzar el pagament d'impostos i buscar vies legals, com, per exemple, tributar a través d'una societat en què es paga el 25%. Per estar a Andorra, l'Estat els reclama una sèrie de requisits, com un dipòsit en un banc andorrà. També hauran de passar més de 183 dies al país, ja que, si no, podrien estar pagant menys impostos a Andorra, però residir a Espanya.


Youtubers, els nous "esportistes"

Els youtubers no estan fent res que no hagin fet ja molts esportistes, com en el seu moment la tenista Arantxa Sánchez Vicario o actualment els germans Espargaró, entre molts altres pilots. La gran diferència és que els joves creadors de continguts diuen sense embuts, i gairebé amb orgull, que no volen "donar el 50% dels impostos de l'Estat per a carreteres", en paraules d'alguns d'ells per ridiculitzar-ho.

Una altra diferència és que aquest missatge penetra en els més joves. Amb legions de seguidors d'entre 8 i 20 anys, amb els seus missatges els youtubers tenen una capacitat de penetració molt gran entre aquestes capes de població, amb la idea implícita que pagar impostos és de beneits.

Uns missatges que en un moment de pandèmia, amb els serveis públics més necessitats de recursos que mai, couen especialment i han generat polèmica per a molts. També n'han sortit d'altres defensant-ho, però amb arguments basats, en molts casos, en premisses falses, com que el model andorrà podria ser extrapolable a Espanya, quan, precisament, Andorra es pot permetre aquesta fiscalitat agressivament baixa perquè té 77.000 habitants (com Viladecans) i es pot beneficiar dels països del seu voltant, com França o Espanya. 

Si hagués de pagar serveis públics per a més de 47 milions de persones, i no 77.000, que, a més, en tenir rendes altes, gairebé no utilitzen aquests serveis, el país no ho suportaria només amb impostos baixos. Però captar fortunes dels països veïns amb una ràtio tan alta d'euros per habitant és el secret del país del Pirineus, on no s'ha d'oblidar que el 30% de l'economia depèn d'una indústria com el tabac i acaba, en bona part, amb activitats il·lícites.

ARXIVAT A:
InternetAndorraXarxes socials
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut