La Fundació impulsa amb 6 milions d'euros la recerca sobre les malalties minoritàries a Catalunya
Avui s'ha celebrat l'acte de lliurament de premis als científics que rebran finançament per investigar sobre les malalties minoritàries gràcies als fons obtinguts en La Marató 2009. Un total de 20 projectes de recerca, encapçalats per 47 investigadors, seran impulsats amb aquests fons.
Josep Cuní, presentador de la Marató 2009, ha conduit l'acte
Els fons de La Marató 2009 permetran impulsar 20 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència sobre malalties minoritàries, que seran desenvolupats per 47 investigadors principals i els seus equips, provinents de 32 centres de recerca de Catalunya, l'Estat espanyol i d'àmbit internacional.
Avui, els investigadors premiats han assistit a l'acte de lliurament d'ajudes que s'ha celebrat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i que ha comptat amb la participació de la comunitat científica i de personalitats del món social i polític.
El periodista Josep Cuní, presentador de l'edició 2009 del programa, ha estat l'encarregat de conduir l'acte, en el qual hi han intervingut la vicerectora de Política Científica de la Universitat Pompeu Fabra, Teresa Garcia Milà, la consellera de Salut, Marina Geli, i el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Enric Marín.
La consellera de Salut, Marina Geli, ha declarat que La Marató de TV3 "acompleix la funció de servei públic de la CCMA pel seu pes moral i perquè té la capacitat de dotar de valor el coneixement científic". Així mateix, la consellera ha valorat molt positivament el creixent nombre de projectes coordinats que es premien en les convocatòries de la Fundació, 13 en aquesta ocasió, perquè "impliquen compartir el coneixement i crear noves xarxes de recerca".
Per la seva banda, la vicerectora de Política Científica de la UPF, Teresa Garcia Milà, ha qualificat l'acte d'avui com un "important pas en la carrera per aconseguir fons que permetin avançar en la investigació de les malalties minoritàries". També ha destacat el paper de La Marató, que ha aconseguit que els ciutadans "es facin seva la necessitat d'investigar sobre les diferents malalties, alhora que els ha fet conscients del cost econòmic d'aquesta recerca".
En la seva intervenció, el president de la CCMA i de la Fundació La Marató de TV3, Enric Marín, ha expressat que La Marató, al llarg d'aquests 19 anys, ha "contribuït a situar l'activitat científica d'excel·lència de Catalunya a l'avantguarda de l'Estat Espanyol, tot igualant-la a la investigació d'àmbit internacional".
Antoni Montserrat, expert en malalties minoritàries de la Direcció de Salut Pública de la Comunitat Europea, ha completat l'acte acadèmic amb una conferència magistral.
seleccionats 20 projectes de recerca sobre malalties minoritàries
Dels 20 projectes de recerca guardonats, 7 són unitaris, és a dir, es desenvoluparan en un únic centre d'investigació, i 13 són coordinats, fet que implicarà el treball conjunt dels centres de recerca catalans amb d'altres institucions de l'Estat Espanyol i d'àmbit internacional. L'alt percentatge de projectes coordinats que s'han premiat en aquesta convocatòria possibilitarà un important impuls a la recerca traslacional sobre malalties minoritàries.
Per àrees de recerca, 17 projectes corresponen a recerca bàsica, 1 a epidemiològica, 1 a bàsica-clínica i finalment, 1 a bàsica-clínica-epidemiològica.
Entre els centres de recerca que rebran finançament, hi destaca l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge amb 4 projectes guardonats, així com l'Hospital Clínic i Provincial de Barcelona i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb 3 projectes guardonats cadascun.
Un total de 3 institucions de recerca espanyoles i 2 d'àmbit internacional, coordinades per centres catalans, treballaran en el desenvolupament d'aquests treballs. Són el Centro de Investigacions Biológicas i l'Hospital Universitario La Paz, de Madrid, l'Hospital Universitari de Salamanca, l'School of Medicine de la Universitat de Pennsilvània, als Estats Units, i la Universitat de Cambridge, al Regne Unit.
Els investigadors premiats treballaran durant els propers 3 anys per avançar en el coneixement sobre les malalties minoritàries. Els resultats obtinguts en aquests 20 projectes de recerca seran presentats l'any 2014 en el marc d'un simposi científic organitzat per la Fundació La Marató de TV3.
287 projectes presentats
Al concurs d'ajuts a la recerca sobre malalties minoritàries que la Fundació va obrir el passat mes de febrer, s'hi van presentar 287 projectes, tot convertint aquesta edició en la més participativa de les convocades per aquesta institució. Hi van participar un total de 84 institucions de recerca catalanes, espanyoles i internacionals.
Entre els mesos de maig i setembre, 134 científics especialistes en malalties minoritàries procedents de 25 països han revisat els 244 projectes que se cenyien a les bases de la convocatòria.
L'avaluació s'ha fet seguint un procés per consemblants (peer review), de provada rigorositat i transparència, que valora la qualitat científica dels treballs, així com el seu rigor metodològic, rellevància i possibilitats de desenvolupament. La gestió de l'avaluació ha estat duta a terme per l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut, del Departament de Salut.
La Marató, font de finançament de la recerca a Catalunya
Entre el 1992 i el 2009, els fons obtinguts en La Marató de TV3 han permès finançar 535 projectes de recerca d'excel·lència, tot destinant-hi prop de 77 milions d'euros. D'aquesta manera, la Fundació La Marató de TV3 esdevé la segona font de finançament de la recerca a Catalunya després del FIS (Fondo de Investigación Sanitaria).
Si aquesta inversió s'estudia comparant els temes finançats, la contribució de La Marató és significativament superior: per exemple, amb els diners obtinguts en La Marató de 1995, en malalties cardiovasculars vam duplicar la inversió que hi va fer el FIS. Però les diferències s'incrementen en altres temes, com ara la sida, salut mental i malalties inflamatòries cròniques.
Fundació La Marató de TV3