La generació Z, la menys heterosexual: "Al meu entorn gairebé tothom és bisexual"
Segons un estudi de la Universitat Pompeu Fabra i la de Toronto, l'orientació sexual dels joves està marcada, sobretot, pel gènere, la ideologia i la generació a la qual pertanyen
"Conec més gent bisexual que heterosexual"; "En el meu entorn gairebé tothom és bisexual"; "En comparació amb fa uns anys, hi ha molta més gent bisexual". És l'opinió d'alguns joves, d'entre 19 i 22 anys, que hem entrevistat.
Aquesta percepció la constata un estudi de la Universitat Pompeu Fabra, elaborat conjuntament amb la Universitat de Toronto, que revela que han augmentat els joves que s'identifiquen com a no heterosexuals a Catalunya, sobretot els de la generació Z, que ara tenen entre 13 i 27 anys. El creixement més destacat, segons l'estudi, és el de la bisexualitat.
Una de cada quatre noies no es considera heterosexual
La recerca, basada en dues enquestes oficials fetes els anys 2017 i 2022 a un total de 4.000 joves de Catalunya, mostra que 1 de cada 4 noies que pertanyen a la generació Z s'identifiquen com a no heterosexuals, un percentatge que duplica el dels millennials, que actualment tenen entre 30 i 43 anys. En els nois, el canvi és menys accentuat, i la gran majoria continuen identificant-se com a heterosexuals. Només el 10% dels enquestats no se'n considera.
Maria Rodó, coautora de l'estudi i professora del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la UPF, apunta que "els joves cada vegada s'identifiquen amb posicions menys rígides i fixes com la bisexualitat, allunyant-se d'etiquetes com 'gai' o 'lesbiana'."

La vinculació entre el progressisme i la identitat LGTBI
Rodó apunta que la ideologia política és un factor clau en la identificació sexual dels joves.
"La sexualitat està configurada per factors polítics i socials, no és només una qüestió individual. La teva sexualitat l'expresses depenent del teu context social i del teu posicionament ideològic."
A més, la recerca posa de manifest que "els joves que s'identifiquen com a més d'esquerres tenen una probabilitat significativament més alta de definir-se com a LGTBI, en comparació amb aquells que es consideren centristes o conservadors".
El Lluc, de 21 anys, es defineix com a votant d'esquerres, i opina que els amics del seu entorn "expressen més lliurement la seva identitat sexual". Afegeix que la gran majoria d'ells són "gais o bisexuals". Apunta, també, que té amics més conservadors que "són gais i bisexuals, però no volen dir-ho públicament".
Segons Rodó, les dones, en general --segons apunten estudis recents--, són més d'esquerres que els homes. "Elles són més progressistes, i s'identifiquen més com a bisexuals o altres formes de diversitat sexual". També hi influeix molt el feminisme, apunta.
"Les noies són molt més feministes que els nois, i això fa que tinguin la ment més oberta per entendre la seva pròpia sexualitat i expressar-la d'una altra manera."
L'estudi també revela que, entre els homes, els heterosexuals són el grup menys d'esquerres, i la presència de persones LGTBI és menor entre els qui s'identifiquen com a conservadors.
L'Alícia, de 19 anys, explica que entre el seu grup d'amigues s'han plantejat la bisexualitat: "Sovint ens plantegem si ens agraden, també, les persones del nostre gènere, i moltes de nosaltres ho hem volgut experimentar. L'Héctor, de 20 anys, assegura que a la seva classe "la majoria dels alumnes bisexuals són noies".
La recerca conclou que l'augment de la identificació LGTBI no es pot atribuir només a més acceptació social, sinó que també està influït per la interacció entre gènere, ideologia i generació.