Barcelona

La Generalitat aprova un impost per als bancs amb pisos buits i un pla per fomentar el lloguer social entre particulars

El govern català ha aprovat també un pla pilot per incentivar que propietaris particulars cedeixin els seus pisos per a lloguer social

RedaccióActualitzat

Les dues cares d'una mateixa moneda: milers de pisos buits i milers de persones que necessiten un lloc on viure. La manca de pisos socials a Catalunya és un problema que fa temps que denuncien les entitats socials. Per mirar de canviar aquesta situació, la Generalitat ha aprovat un impost que gravarà els bancs que tinguin pisos buits i un pla pilot per aconseguir que els particulars tinguin incentius per destinar els seus habitatges buits al lloguer social.

Les entitats financeres que tinguin immobles desocupats hauran de pagar entre 850 i 1.650 euros a l'any en funció dels metres quadrats que tingui el pis. La mesura podria afectar 15.000 habitatges. Un cop aprovat per l'executiu, l'avantprojecte es remetrà al Parlament perquè sigui tramitat aquest mes de juliol. L'objectiu és que la mesura entri en vigor a principis de l'any que ve. La mesura s'aplicarà a 72 municipis on la Generalitat ha detectat que hi ha demanda d'immobles. Ajuntaments com el de Terrassa, Girona, Granollers, Tarragona o Barcelona havien posat en marxa accions similars.

Pel que fa als particulars, la Generalitat ha posat en marxa el que ha anomenat "lloguer solidari". Els propietaris que tinguin un pis buit el podran cedir per un mínim de sis anys a la Generalitat, que el destinarà a lloguer social. Però la Generalitat es compromet a reformar i adequar el pis amb obres per valor de fins a 12.000 euros. L'objectiu és que els habitatges tinguin condicions dignes d'habitabilitat. Com a contrapartida, el propietari rebrà mensualment 75 euros per poder cobrir les despeses de comunitat i els impostos.

Aquest projecte, que recollia el Pla Nacional de l'Habitatge, té una partida pressupostària de 2,5 milions d'euros i es posarà en marxa aquest mateix estiu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut