El conseller d'Interior, Miquel Buch

La Generalitat demana al govern espanyol prohibir la circulació a tot Catalunya

El president de la Generalitat ha donat positiu del Covid-19 i està aïllat a la Casa dels Canonges

Actualitzat

El govern català torna a demanar a l'espanyol que limiti encara més la circulació de persones i que s'ordeni el confinament a casa de tothom. També que es prohibeixi la circulació a peu, de vehicles privats i de tot el transport --tant col·lectiu com individual-- durant, com a mínim, 15 dies.

Els departaments de Salut i Interior han pactat una proposta de resolució per confinar tots els catalans i catalanes, com s'està fent a la Conca d'Òdena. Ho ha anunciat el conseller Buch, que ha deixat clar que, si no hi hagués l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol, aquesta proposta de resolució ja estaria en vigor.

 

El govern, convençut que cal anar més enllà

La situació i els experts aconsellen anar més enllà, segons ha afirmat el conseller, i a banda del confinament perimetral, demana el de tota la ciutadania a casa, amb algunes excepcions de serveis molt essencials.

Només es permetria el transport d'aliments i els serveis d'emergència, a més dels serveis penitenciaris, serveis socials, serveis forenses, fúnebres, gestors del transport, ràdio i televisió vinculats a l'àrea informativa, i també els subministraments de serveis bàsics de llum i aigua, per exemple.

Buch adverteix que, si s'aprova, s'actuarà amb sancions a la mà i que els desplaçaments d'excepció s'hauran de fer individualitzats.

Buch ha defensat que aquesta petició no té "ideologia política sinó una recomanació mèdica i tècnica". En aquest sentit ha dit al govern espanyol que no és l'hora de "proclames polítiques i ideològiques" sinó de prendre "mesures reals i efectives".

 

Ampliar el confinament de la Conca d'Òdena

Buch ha comparegut des del Departament d'Interior i de forma simultània amb la consellera de Salut, Alba Vergés, i la de Governació, Meritxell Budó. Segons Vergés a tot el país s'ha de seguir el model de la Conca d'Òdena, ja que "ha estat un exemple brutal".

"Les dades de la Conca d'Òdena ens demostra que són unes bones mesures."

Budó considera que la declaració del goven espanyol no ajuda a aïllar Catalunya.

"Considerem que el document del govern espanyol no ens ajudava a aïllar Catalunya."

La consellera ha assegurat que aquest dilluns s'ha aconseguit una reducció de l'oferta del transport públic del 40%.

Buch, Vergés i Budó han comparegut conjuntament, en comptes del president Torra, que està confinat a la Casa dels Canonges i que ha donat positiu del Covid-19. El president portava més de 24 hores amb símptomes --tos i febre-- i s'ha fet la prova després d'haver estat en contacte amb el vicepresident, Pere Aragonès, que també ha donat positiu.

"Segueixo exercint les meves funcions com a president, com la resta del govern; continuem actius, decidits i determinats en la lluita contra aquesta malaltia tan expansiva. Milers de catalans ja la pateixen i els propers dies seran molts més."

"Us torno a demanar l'autoconfinament solidari de tots, i demano al govern espanyol que autoritzi el pla de confinament que li hem fet arribar i així com totes les mesures que des de divendres hem anat proposant. No podem deixar passar ni un minut més."

A Espanya ja hi ha 8.744 casos de coronavirus, un miler més en 24 hores, i ja s'han registrat prop de 300 morts. Són les últimes dades del govern espanyol. Hi ha 410 casos a l'UCI i s'han donat més de 520 altes de pacients.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut