El president de la Generalitat reunit per videoconferència amb el president espanyol i els presidents de les comunitats (ACN/Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat reunit per videoconferència amb el president espanyol i els presidents de les comunitats (ACN/Jordi Bedmar)

La Generalitat demanarà avui que les regions de Barcelona i Lleida passin a fase 3

Amb el pas de tot el país a la fase 3, la Generalitat vol acabar amb l'estat d'alarma i recuperar competències per regular la "nova normalitat"

RedaccióActualitzat

Les regions sanitàries de Lleida, Barcelona i l'entorn metropolità passaran aquesta setmana a la fase 3 per la crisi del coronavirus. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat en la reunió de presidents autonòmics que aquest dilluns el Procicat aprovarà que tot el país passi a fase 3. La decisió haurà de ser ratificada pel Ministeri de Sanitat.

Un cop aprovat el pas per les autoritats espanyoles, la Generalitat recuperarà les plenes competències per regular la desescalda, tal com va marcar el govern espanyol. Això significa el final de l'estat d'alarma, aprovat pel govern espanyol el 14 de març.

"S'acabarà així, de fet i en la pràctica, com hauria d'haver passat fa setmanes, aquest estat d'alarma, que jutgem com a centralista i centralitzador, i que no hauria d'haver existit mai."

La Generalitat preveu que, un cop fora del comandament únic, es reguli la "nova normalitat".

El Govern ha pres la decisió després que divendres Salut ja avancés que farien la petició perquè les zones passessin a la tercera etapa abans del cap de setmana si l'evolució de la pandèmia era l'"esperada".

Aquest dilluns, la majoria de Catalunya estarà en fase 3. Les regions sanitàries de les Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu i Aran i el Camp de Tarragona des de fa una setmana, i la Catalunya Central i Girona hi arribaven aquest mateix dilluns. Només queden pendents les regions sanitàries de Lleida i Barcelona, incloent-hi les regions metropolitanes. Segons els plans actuals, havien d'esperar una setmana més, fins al 22 de juny, amb el final de l'estat d'alarma.

 

El president de la Generalitat reunit per videoconferència amb el president espanyol i els presidents de les comunitats
El president de la Generalitat reunit per videoconferència amb el president espanyol i els presidents de les comunitats (ACN/Jordi Bedmar)

 

Última videoconferència de la pandèmia

La d'aquest diumenge és l'última videoconferència de presidents autonòmics, segons ha anunciat el president espanyol, Pedro Sánchez. El govern espanyol, però, vol que a finals del mes de juliol es faci una reunió presencial amb els presidents autonòmics.

En la reunió, Torra, ha tornat a insistir en algunes de les mesures que ja ha anat exposant al llarg de la crisi. El president de la Generalitat ha reclamat 5.000 milions d'inversió anual addicional al sistema sanitari. Torra ha fet seves les reivindicacions dels professionals sanitaris, que demanen reformes estructurals en el sistema per fer front a crisis com l'actual.

Torra ha insistit que Catalunya necessita 15.000 milions d'euros per no tenir un Govern "asfixiat"

El president Torra també ha fet balanç de la gestió i ha criticat el que qualifica de "155 sanitari" amb la recentralització de competències sanitàries. Assegura que ha estat un fracàs, posant d'exemple la compra centralitzada de material. S'ha queixat també que les reunions de presidents "han estat monòlegs".

Com a exemple, Torra s'ha referit al fet que Catalunya demanava el confinament el 13 de març i no va arribar fins més tard i ha apuntat que si s'haguessin fet les polítiques "radicals de confinament" a temps "les coses potser haurien anat diferent".

Torra també ha criticat la falta de previsió i d'agilitat per rectificar les decisions preses. Ha demanat, a més, més trasnparència i informació a la ciutadania. Diu que "per dures que siguin les dades" s'han de donar a la ciutadania i ha denunciat, per exemple, que no hi hagi xifres més detallades a nivell espanyol, com ara les dades de residències o les persones que han mort soles a casa a causa del coronavirus.

"S'ha d'avançar molt més en transparència de xifres"

Per últim, el president ha reconegut deficiències en la gestió de les residències i ha apuntat que una solució podria ser la integració social i sanitària real dels espais residencials.

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
Anar al contingut