La Generalitat diu que "s'ha superat el pic" de contagis i de casos a l'UCI
Adverteix que cal esperar entre 10 i 14 dies per veure l'evolució de la pandèmia al país perquè el risc que hi hagi un rebrot és "alt"
"Hem sobrepassat el pic". Amb aquestes paraules, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha situat Catalunya en nova fase en la lluita contra el coronavirus. Per primer cop des que va començar la pandèmia, la Generalitat anuncia que la situació comença a millorar, malgrat que alerta que caldran 10 dies de marge per veure si hi ha un rebrot.
Vergés ha explicat que el pic de casos positius de coronavirus es va superar el 8 d'abril, i el pic d'hospitalitzacions, el dia 11 d'abril.
"Hem sobrepassat el pic de nous casos i el pic d'hospitalitzacions i d'ús d'UCI. El pic va ser el 8 d'abril, i el d'UCI, l'11"
La Generalitat ha explicat que a hores d'ara els malalts de la Covid-19 utilitzen el 75% dels llits disponibles a les unitats de cures intensives dels hospitals catalans, un total de 1.259. Vergés ha advertit que la disminució de casos a l'UCI "és molt lenta", ja que l'estada és d'entre 20 i 21 dies.
Ara hi ha uns 1.979 llits d'UCI disponibles, per sota dels més de 2.000 que hi havia fa uns dies. Vergés ha recalcat que els hospitals necessiten recuperar espais, com, per exemple, quiròfans, que han hagut de convertir en UCI aquests dies, i així començar a reprogramar operacions i altres activitats que s'havien suspès.
La consellera de Salut creu que l'evolució en termes generals "és positiva", tot i que el nombre de casos diaris continua sent "elevat". Adverteix, però, que el risc que hi hagi un rebrot és "alt".
Les últimes dades a Catalunya indiquen un repunt després del canvi en el sistema de recompte. Dijous hi va haver 479 morts en un dia, 201 de les quals en hospitals.
Les situació, doncs, és millor que els escenaris amb què treballava el Departament de Salut a finals de març i que situaven el pic entre el 24 i el 28 d'abril amb entre 70.000 i 120.000 casos. Això és més del doble que els actuals si es compten els positius en proves diagnòstiques (39.736 casos, segons les últimes dades) i dins del marge si es compten els prop de 60.000 possibles casos que hi ha sense diagnosticar amb proves.
Infants al carrer d'aquí 10 dies
La consellera Vergés assegura que, malgrat haver superat el pic, cal esperar entre 10 i 14 dies seguint les dades científiques per decidir quines mesures es poden prendre. La titular del Departament de Salut assegura que el govern espanyol "va començar a confinar amb risc per a la salut pública" i afirma que la Generalitat no farà el mateix i no donarà cap pas fins que no s'hagi comprovat que no hi haurà conseqüències.
Un cop passats aquests 10 dies, el govern ultima un pla perquè els nens puguin sortir al carrer, una estona i de manera controlada. La mesura l'hauria d'autoritzar el govern espanyol.
Aquest pla, que es treballa per d'aquí uns 10 dies si l'evolució de la pandèmia ho permet, comportaria una sortida limitada en el temps i per franges horàries per a tots els infants. Els de més de 3 anys, això sí, haurien de sortir protegits amb mascaretes i mantenint una distància de seguretat de 2 metres.
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha dit que la mesura s'ha de prendre de manera coherent i no pensant només en declaracions per quedar bé.
Mesures territorialitzades?
La consellera també ha explicat que el pic de contagis s'ha calculat per tot el país i no pas per territoris. Reconeix que "a diferents àrees ha sigut diferent". Això obre la porta a "deconfinament diferents". Vergés explica que encara ho estan valorant i que prendran la decisió segons el model per avaluar l'evolució de l'epidèmia. També tindran en compte la claredat del missatge a la població.
La concentració de casos de l'epidèmia respon a les zones més poblades, però també a altres factors. Així, per exemple, a les Terres de l'Ebre (amb una població d'unes 180.000 persones) hi ha hagut només 180 casos de coronavirus. A l'Alt Pirineu i l'Aran (població d'unes 80.000 persones) hi hagut 277 contagis detectats.
Són les dades del Departament de Salut per regions sanitàries, que es completen amb els 28.964 de l'àrea de Barcelona, 1.638 al Camp de Tarragona, 3.064 a la Catalunya Central, 3.323 a la zona de Girona i 1.410 a la de Lleida.
Vergés ha apuntat que el risc de rebrot és més alt en aquelles que tenen més població.
Una setmana després de Madrid?
Sobre l'evolució de la pandèmia i el procés de desconfinament, Vergés ha parlat d'un informe del Servei Català de la Salut (CatSalut) que plantejava començar a desescalar les mesures de confinament una setmana més tard que Madrid, on l'afectació de l'epidèmia va arribar abans.
"Recomanàvem deixar aquest marge de temps i que qui havia de marcar el calendari no era la Setmana Santa sinó les dades i la ciència"
Vergés ha insistit que no volen "posar en risc el sistema sanitari, que ha hagut de fer front a un augment de casos altíssim amb un gran esforç dels professionals".
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut