La Generalitat encara no ha reclamat a les clíniques privades els tests de la Covid-19

Els centres privats continuen fent proves a particulars perquè diuen que no els han ordenat destinar-les a hospitals, residències o CAP

Bernat Rexach / Aitor Álvarez GarciaActualitzat

La necessitat de fer tests massius per determinar quina era la incidència real del coronavirus a la població va portar la Generalitat a ordenar, fa una setmana, que els laboratoris paressin de fer proves a privats per posar-ho a disposició del servei públic. Però ni els laboratoris s'han aturat ni la Generalitat els ha reclamat tests pels col·lectius vulnerables.

La consellera de Sanitat, Alba Vergés, va ser contundent però a hores d'ara no s'han reclamat ni s'han pogut començar a fer.

"Un missatge clar a tots els laboratoris privats: no s'han d'oferir proves PCR ni de cap tipus de test absolutament a ningú. La seva capacitat diagnòstica ha de passar a disposició del sistema públic de salut."

Un dels robots d'anàlisi de PCR de l'Institut Carlos III a Madrid (EFE/Oscar Zaragoza)

 

I la realitat, però, és que els centres privats segueixen oferint proves. En una trucada de TV3 a un d'aquests centres, no hi han posat cap impediment. Aquesta és part de la conversa:

Laboratori: "Tenim el PCR, que és la prova que es posa a la faringe i al nas, aquest val 150 euros, i tenim la de serologia, que és l'anàlisi de sang per saber si hi ha anticossos, i aquesta són 50."
TV3: "Necessitem que un metge ens faci un paper?"
Lab.:"Sí, ha de ser per petició mèdica."
TV3: "I ens ho faran?"
Lab.: "En principi sí, hi ha metges que ho fan."

I això no és il·legal, sempre que es faci amb prescripció mèdica. Les clíniques privades estan obligades a posar en coneixement de les autoritats sanitàries les proves PCR que adquireixen, i Salut podria reclamar-les per criteris de necessitat i urgència, perquè són un bé escàs.

 

Però no ho fa.
Diversos laboratoris privats consultats per TV3 asseguren que segueixen fent les proves a particulars perquè ningú els ha ordenat destinar-les a hospitals, residències o CAPS, on els testos una eina molt preuada.
La doctora Magda Campins, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, assegura que és necessari començar-ho a fer a nivell de CAPs per abordar el desconfinament.

"És important fer una detecció no només a nivell dels hospitals, que és el que hem estat fent fins ara, sinó que a nivell de l'atenció primària es tingui una capacitat de fer proves per poder detectar els casos més lleus. Això és el que més ens pot ajudar en aquests moments, i crec que ho hem de posar en marxa ja per començar a fer un desconfinament que no podem allargar gaire setmanes més"

Seat és la primera gran empresa que ha començat a fer tests PCR als seus 15.000 empleats, amb unes proves que formaran part d'un estudi clínic.

La Lliga de Futbol, que vol reprendre l'activitat, va anunciar que pretenia fer proves massives, indiscriminades i periòdiques a tots els jugadors, tinguin o no símptomes. I aquí, sí, el govern espanyol ha advertit que serà ell el que decidirà qui farà, i com, les proves.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut