La Generalitat haurà d'indemnitzar per primer cop un treballador interí que ara ja és fix

Un jutjat de primera instància reconeix per primera vegada una indemnització de 20.000 euros a un treballador per haver encadenat contractes temporals com a interí després d'aconseguir ser fix per un concurs de mèrits
Anna Farrero Actualitzat
TEMA:
Precarietat laboral

El degoteig de sentències que obliguen les administracions a indemnitzar els interins pels anys que han tingut contractes temporals continua.

Ara s'hi ha afegit la d'un jutjat de primera instància de Terrassa que --per primera vegada-- reconeix el dret a cobrar una indemnització a un interí del Departament d'Interior que va consolidar el seu lloc de treball per mèrits després de divuit anys d'encadenar contractes laborals.

Va treballar des del 2005 com a operador de control, fins que, a principis de l'any passat, va poder superar el concurs de mèrits i convertir-se en fix. Llavors el Departament d'Interior va finalitzar el seu contracte temporal i, immediatament després, el va donar d'alta amb el contracte ja de caràcter indefinit.

Però el treballador va decidir reclamar una compensació econòmica pels molts anys de precarietat. I el jutge, en una sentència de nou pàgines, condemna el Departament d'Interior a pagar-li una indemnització que ha fixat en 20.845 euros, una mica inferior a la que demanava l'advocat del treballador, Pau Albert Martí, que, de tota manera, celebra la reparació:

"Ja es va advertir que molta d'aquesta gent estabilitzada tindria dret a la indemnització, que molta gent la reclamaria i els òrgans judicials ens estan començant a donar la raó."


El pas el marca el TJUE

No és estrany, segons aquest advocat, ja que el criteri que ha fixat el Tribunal de Justícia Europeu va en aquesta línia de "castigar" les administracions que hagin abusat de la temporalitat:

"El TJUE ja ha dit moltes vegades que, o s'ha de donar la fixesa de forma automàtica, o bé s'ha d'abonar una indemnització que sancioni l'administració, que compensi els danys i que en definitiva desincentivi novament aquestes bosses d'interinititat."

Pau Albert Martí assegura que l'administració ja ha aconseguit reduir la temporalitat estructural i que, ara, li toca rescabalar les persones que l'han patida durant anys.

Instruccions a les persones que s'examinaven en les oposicions el mes d'abril passat a l'EOI del Guinardó (ACN/Laura Fíguls)

La Generalitat ja ha indemnitzat els interins que no hi van poder optar o no van superar el concurs de mèrits o concurs d'oposició i que s'han quedat sense contracte. A més, també hi ha algun cas en què, un cop consolidat el lloc de feina en el concurs extraordinari d'oposicions, la Generalitat ha estat condemnada a pagar-los una indemnització.

De fet, una sentència del Tribunal Superior de Justícia alerta que són conscients que en aquesta qüestió s'estan generant molts litigis i que segurament hauran d'afrontar-ho, "valorant si es compleixen els pronunciaments del TJUE per l'accés dels interins a un lloc de treball indefinit".
 

L'estabilització d'interins, un procés gairebé acabat

L'administració catalana està a punt de tancar el procés extraordinari d'estabilització d'interins. Ha aconseguit reduir la temporalitat estructural dels treballadors públics a poc més del 6%.

Entre el personal d'Administració i d'Ensenyament, uns 21.000 treballadors han passat de ser interins a fixos per mèrits, i uns 15.000 gràcies al procés d'oposicions extraordinari. A aquestes dades falta sumar-hi el personal de Salut que encara està fent proves. L'objectiu final és arribar a estabilitzar 60.000 llocs de treball.

 

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut