La Generalitat no participa en el Consell de Política Fiscal i Financera
El Consell de Política Fiscal i Financera ha aprovat per segona vegada els mateixos objectius d'estabilitat per a les autonomies durant el període 2019-2022. Aquests objectius ja es van aprovar a la reunió de mitjans de juliol: l'única novetat de la reunió d'aquest dimecres ha estat la posició del govern valencià, que ha passat de l'abstenció al vot favorable.
En una reunió en què no ha participat Catalunya, la Generalitat Valenciana ha votat a favor de suavitzar el dèficit a canvi d'unes mesures que suposaran 850 milions d'euros addicionals per a la regió. Entre aquestes mesures, destaca l'acord pel qual l'Estat assumirà el deute del Consorci València 2007, que ronda els 350 milions d'euros. També s'ha acordat el refinançament de 1.000 milions del deute valencià de curt a llarg termini.
La votació del camí d'estabilitat proposat per La Moncloa per alleujar el dèficit autonòmic entre 2019 i 2022, rebutjat pel Congrés el 27 de juliol, ha tornat a comptar amb l'oposició de les cinc autonomies governades pel PP i del govern canari. Els set governs socialistes i Cantàbria hi han votat a favor.
Aquest divendres, el Consell de Ministres ratificarà l'acord. Un cop aprovat per l'executiu, els objectius d'estabilitat passaran al Congrés dels Diputats, on el mes passat només van rebre el suport de PSOE i PNB.
Reunió telemàtica sense la Generalitat
La Generalitat ha decidit no participar en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que s'ha celebrat aquest dimecres en sessió telemàtica, en considerar que aquest mecanisme no és "efectiu". El vicepresident del govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha enviat una carta a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la qual aposta per celebrar trobades bilaterals per abordar els assumptes econòmics que concerneixen Catalunya.
"Els motius que justifiquen la no participació són fonamentalment els mateixos que van justificar la nostra absència en les convocatòries anteriors i que hem tingut ocasió de comentar diverses vegades."
Aragonès indica que el mecanisme actualment fixat per a la presa de decisions en el si del CPFF, així com la mateixa composició del ple i la majoria de vots reservada al Ministeri d'Hisenda, dificulta que aquest organisme sigui una eina útil per a la presa de decisions consensuades amb les autonomies.
El #VP @perearagones comunica per carta a la ministra d'Hisenda @mjmonteroc que demà tampoc participarà en el Consell de Política Fiscal i Financera convocat a distància. Aquí els arguments 👇 pic.twitter.com/aIlHLhIaqN
Núria Oriol (@Nurioriol) 21 August 2018
La Generalitat destaca que veu "més adequat" celebrar reunions bilaterals, com la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que va tenir lloc l'1 d'agost passat, per tractar els temes que afecten el finançament de Catalunya.
Aragonès també trasllada a la ministra la seva "disconformitat" amb la proposta d'objectiu d'estabilitat pressupostària per al conjunt de les comunitats, que el govern espanyol preveu elevar en dues dècimes el 2019, del 0,1 al 0,3 %. El vicepresident de la Generalitat considera que el nou camí de dèficit és "un avanç positiu", però creu que el repartiment dels objectius de dèficit entre els diferents nivells de l'administració "són desproporcionats".
- ARXIVAT A:
- Finançament autonòmicPere Aragonès