Botigues tancades per l'alerta sanitària (ACN)

La Generalitat subvencionarà els autònoms amb set milions i mig d'euros

Les ajudes que ha aprovat el govern preveuen, entre altres coses, un màxim de 2.000 euros per cada autònom que acrediti que s'ha vist perjudicat per la crisi del coronavirus
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Treball destinarà fins a set milions i mig d'euros en una línia d'ajuda a autònoms que tinguin activitat en algun dels sectors tancats per les autoritats i no tinguin fonts alternatives d'ingressos. Les ajudes seran d'un màxim de 2.000 euros, si el treballador acredita "una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació".

Això podria beneficiar uns 4.500 autònoms, que hauran d'estar donats d'alta al règim especial de treballadors autònoms de la Seguretat Social (RETA) i tenir domicili fiscal a Catalunya.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, és conscient que caldria anar més enllà, perquè n'hi ha molts més que poden quedar enrere.

"Pensem que és una primera línia que és absolutament necessària, també perquè els autònoms sempre són els grans oblidats en aquesta situació. Són subvencions a fons perdut, no són crèdits ni crèdits tous."

 

Aquesta nova ajuda s'ha aprovat en el consell executiu d'aquest dimarts i es podrà demanar telemàticament, amb la previsió que estigui llesta a principis de la setmana que ve.

 

Per accedir als fons, caldrà acreditar pèrdues econòmiques al març del 2020 en comparació amb el mateix mes del 2019. Per als que no estaven donats d'alta fa un any, es compararà amb la mitjana de la facturació mensual des que són al RETA.


Moratòria d'impostos

En un altre decret, la Generalitat preveu ajudar a sostenir les empreses amb contractes públics: es farà càrrec del salari dels treballadors de les proveïdores de serveis com neteja, transport, menjador escolar i altres contractes d'obra i servei.

També es preveu una moratòria per a empreses i particulars del pagament de tots els impostos propis i cedits de la Generalitat mentre duri l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol. Això inclou impostos com el de successions i donacions, patrimoni o actes jurídics documentats.

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha defensat que en la situació actual cal prioritzar la despesa:

"És millor que aquests recursos vagin a pagar una nòmina que no a pagar uns impostos que ja tindrem temps de cobrar en un futur, perquè la Generalitat té capacitat de tresoreria."

 

Des de la Generalitat han reclamat que l'Estat també prengui mesures semblants de manera "immediata" perquè les empreses tinguin liquiditat i es garanteixin els llocs de treball, a més de moratòries en les quotes d'autònoms, Seguretat Social i IVA.

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut