Cada e-resident rep una targeta digital d'identificació

La Generalitat vol posar en marxa l'e-residència per captar empreses d'arreu del món

Catalunya segueix així l'exemple d'Estònia, únic país del món amb aquest sistema
Xavier Duran Actualitzat

Qualsevol empresa de qualsevol lloc del món que vulgui operar a Catalunya no haurà d'instal·lar-s'hi físicament. La Generalitat preveu crear un certificat d'e-residència, és a dir, de residència digital, que permetrà posar en marxa i administrar un negoci a Catalunya sense traslladar ni tan sols un treballador ni comprar o llogar una seu física.

Aquest certificat també donarà la possibilitat d'obrir un compte corrent online en una entitat bancària del territori o formalitzar contractes i altres tràmits administratius mitjançant una signatura digital.

El departament d'Economia vol aprofitar els avantatges de la tecnologia "blockchain" -un sistema de seguretat basat en una base de dades distribuïda que evita la modificació d'una dada un cop ha estat publicada- per enfortir i dinamitzar l'entorn empresarial català.

L'e-certificació no equival a l'obtenció d'un certificat de residència o de ciutadania. El seu objectiu, segons la conselleria, és:

"Facilitar l'arribada de talent i inversions internacionals, afavorir el desenvolupament de projectes estratègics i avançar en el posicionament de Catalunya com a referent en l'àmbit de la innovació digital, en línia amb les directrius de l'estratègia smartCAT". http://smartcatalonia.gencat.cat/ca/inici

Segons la generalitat, el sector TIC és un dels àmbits més dinàmics de l'economia catalana, amb prop de 13.800 empreses actives i 104.900 persones ocupades.

L'exemple d'Estònia

Amb aquest projecte, la Generalitat segueix l'exemple del Govern d'Estònia. El país bàltic, amb 1,3 milions d'habitants, és, probablement, el més avançat del món en digitalització de la societat. Pràcticament totes les gestions es fan de forma electrònica. Fins i tot té a Luxemburg còpies de seguretat de les seves dades, tenint en compte que la seva pèrdua o alteració significaria una catàstrofe.

El 2014 va instaurar l'e-residència per a empreses d'altres països, però també per a ciutadans que vulguin posar en marxa negocis. A canvi del pagament d'una quota periòdica de 100 euros, el govern estonià proporciona a l'empresari estranger la infraestructura digital necessària per gestionar el negoci a distància. El certificat no dona cap més dret ni obliga a pagar altres impostos.

Actualment, el programa de residència digital d'Estònia compta amb 4.272 empreses establertes per a e-residents. El primer e-resident va ser el periodista britànic Edward Lucas, que va aconseguir el certificat l'1 de desembre del 2014.

Cada e-resident rep una targeta digital d'identificació, per accedir de forma segura a tots els serveis i per firmar i autentificar digitalment els documents.

Un dels avantatges per a empreses i professionals que resideixen fora de la Unió Europea tindrien accés a aquest mercat gràcies a l'e-residència. Un fet que potser molts afectats pel Brexit estan començant a estudiar.

Estònia es planteja fins i tot emetre criptomoneda -a l'estil dels bitcoins-, però que podria anomenar-se "estcoins". Estarien gestionats per la República d'Estònia, però hi podria accedir qualsevol persona a través de l'e-residència.

Altres països, com Lituània, Finlàndia, Dubai i Singapur s'han interessat per aquest model estrenat per Estònia.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut