Dona fa càlculs amb una calculadora
L'1 de novembre entra en vigor la nova llei que obliga a presentar declaració de la renda a tots els receptors d'una prestació d'atur (Canva)

La gent que cobra atur haurà de presentar la declaració de renda o pot perdre la prestació

Tots els beneficiaris de la cotització per desocupació tindran l'obligació de fer la declaració de la renda a partir de l'any que ve, independentment de si la paga sigui alta o baixa

Actualitzat

Els treballadors que reben una prestació d'atur estaran obligats a presentar la declaració de la renda a partir de l'any que ve. Serà obligatori per a tothom, independentment que la paga sigui alta o baixa. En cas de no fer-ho, els poden sancionar o fins i tot la poden perdre.

Fins ara, només havien de declarar els que superaven els 22.000 euros d'ingressos anuals. Però la nova llei sobre el subsidi, que es va aprovar al maig i que entra en vigor a partir de l'1 de novembre, deixa clar que presentar la pròxima declaració de la renda serà d'obligat compliment per a tothom que cobri l'atur.

La ponent de la Comissió Fiscal del Col·legi de Gestors Administratius, Carme Elena, adverteix de la possibilitat de deixar de cobrar l'atur si no es fa cas de la nova obligació:

"La mateixa norma ja contempla que en el cas de que no es presenti la declaració, poden perdre la prestació. El més important de tot és que la gent sàpiga que no fer-ho tindrà conseqüències."

Segons consta al decret llei, aquesta suspensió de la prestació arribaria "quan l'entitat gestora detecti que les persones beneficiàries hagin incomplert durant un exercici fiscal l'obligació de presentar la declaració de l'IRPF en les condicions i terminis previstos en la normativa".

També es pot donar el cas que a alguns parats els surti la declaració positiva i hagin de pagar, tot i que els experts informen que només passarà en una minoria de casos.

Es tractaria dels subsidis més alts, que superin els 15.000 euros anuals, o de determinades situacions familiars, en què el Servei Públic d'Ocupació, el SEPE, no hagi ajustat correctament les retencions per IRPF. Carme Elena posa l'exemple d'un aturat amb fills:

"Per exemple, en el cas d'un aturat amb dos fills, aquestes prestacions poden arribar als 18.000 euros. Sí que tenen retenció, que hauria de ser al voltant del 5%. Si aixo no es fa constar correctament, ens podem trobar amb casos en que sí que hagin de tributar."

Les rendes més baixes, les que no arriben als 15.000 euros, en canvi, no tributen l'IRPF.

 

 

ARXIVAT A:
Atur
Anar al contingut