La cantant Céline Dion va haver de cancel·lar la gira mundial per una malaltia neurològica (Reuters)

La germana de Céline Dion explica que la cantant ha perdut "el control dels seus músculs"

L'any passat, l'artista canadenca va anunciar que patia la síndrome de la persona rígida, una malaltia neurològica rara que afecta una persona entre un milió

RedaccióActualitzat

Fa tot just un any la cantant canadenca Céline Dion cancel·lava la gira europea prevista pel 2023 a causa de la síndrome de la persona rígida (SPR per les sigles en anglès), una malaltia neurològica rara que afecta el sistema nerviós. Mesos més tard, la mateixa afecció la va obligar a anul·lar la gira mundial i des de llavors, se sap poc de l'estat de salut de la cantant.

Aquesta setmana, en una entrevista al mitjà d'actualitat cultural 7Jours, la seva germana i també cantant, Claudette Dion, ha assegurat que l'artista "no té control dels seus músculs":

"Segur que, en els nostres somnis i en els seus, la idea és tornar als escenaris. En quin estat? No ho sé. Les cordes vocals són músculs, i el cor també és un múscul. Això és el que em preocupa."

I és que la SPR és una afecció que, entre altres símptomes, provoca espasmes musculars. A més, segons Claudette, "hi ha qui ha perdut l'esperança perquè és una malaltia que no es coneix". "Com que es tracta d'un cas entre milions, els científics no investiguen tant, perquè no afecta tanta gent", afegeix.

La mateixa Claudette va explicar el mes d'agost passat en una entrevista al diari Le Journal de Mont-real que, "malgrat estar en les millors mans, la Céline no millora i necessita cures contínuament":

"No trobem cap medicament que funcioni, però tenir esperança és important."


Quins símptomes té la síndrome de la persona rígida?

La síndrome de la persona rígida (de vegades també anomenada síndrome de Moersch-Woltman) és un trastorn neurològic rar que afecta el sistema nerviós central, però que té manifestacions neuromusculars

Es caracteritza per la rigidesa muscular progressiva. I pot causar episodis repetits d'espasmes musculars dolorosos al tors i a l'abdomen, i en alguns casos menors, a les cames i als braços. No se sap la causa exacta d'aquesta síndrome, però es creu que pot ser una malaltia autoimmune. 

La mateixa Céline Dion explicava fa un any en un vídeo a les seves xarxes socials que aquesta malaltia l'afecta en aspectes del dia a dia, com és caminar i també cantar:

"De vegades, els seus símptomes no em permeten utilitzar les cordes vocals per cantar de la manera com jo faig habitualment."

La cantant de "My heart will go on" va fer l'últim concert a Newark, als Estats Units, el març de 2020. La seva gira "Courage World Tour" va ser interrompuda llavors per la pandèmia de la covid, i Dion no ha pogut reprendre-la.
 

Subhasta de lletres de cançons per recollir fons

Aquest mes d'octubre, la cantant anunciava que subhastaria lletres i partitures seves i d'altres artistes amb l'objectiu de recaptar diners per lluitar contra la SPR.

Entre els articles de la subhasta benèfica, hi havia les lletres escrites a mà de dues de les seves cançons: "The prayer", gravada l'any 1999 amb el tenor italià Andrea Bocelli, i "The gift", que va compondre per a la pel·lícula "Love again". També lletres de cançons d'altres artistes com Garth Brooks, Hozier o Rick Springfield.  

 

 

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut