Dues ucraïneses que gesten fills per a una altra família
Dues ucraïneses que gesten fills per a una altra faíilia (3Cat/Vicent Mifsud)

La gestació subrogada continua a Ucraïna, tot i la guerra: "Com em guanyo la vida, si no?"

El negoci de la gestació subrogada a Ucraïna s'ha alentit per la guerra, però continua. Moltes ucraïneses el veuen com una oportunitat per superar les dificultats econòmiques

Enllaç a altres textos de l'autor

Vicent Mifsud

Periodista de la secció Internacional de Catalunya Ràdio, enviat especial a Ucraïna

Actualitzat

A la porta d'un dels pavellons de la clínica BiotexCom de Kíiv, on no deixen d'entrar i sortir dones embarassades, hi ha tres cigonyes de porcellana. Una membre del personal de la clínica fa la broma que per a moltes parelles els nadons no els porten les cigonyes sinó que han d'anar a Ucraïna a buscar-los.

A Ucraïna la gestació subrogada amb contractes econòmics és una pràctica legal, tot i que genera molta controvèrsia i crítiques des d'alguns governs de la Unió Europea i organitzacions de defensa dels drets de les dones.

La parella ha d'aportar informes mèdics que determinen que no pot gestar i per això recorre a la gestació subrogada, explica el director mèdic Igor Petxenoga: "La parella ve a la nostra clínica, els metges l'avaluen amb els assajos clínics i decideixen, pels exàmens mèdics, si poden seguir el tractament. Després avaluem si la dona pot aportar l'òvul o si cal una donant d'òvuls per fer els embrions."

El propietari de la clínica, Albert Totxilovski, diu que el seu negoci continua funcionant per a les parelles que volen un fill i no han aconseguit per cap mitjà tenir-lo: "Som l'última opció. O ho fan així o no tindran fills."

 

Menys negoci però més rapidesa en l'obtenció de fills

El 95% dels clients són estrangers, molts del Regne Unit i de la Unió Europea, i en els últims temps també de països sud-americans i de Turquia.

"Ens ha baixat molt la demanda per la guerra, però algun client m'ha dit que a ell li ha anat bé per aconseguir el segon fill", explica.

"Clar que hi ha risc, a ell li fa por estar aquí durant la guerra amb les sirenes, però ara el procés és més ràpid, perquè no hi ha el boom d'abans."

La clientela principal, però, l'han perduda perquè eren els xinesos. Un país on moltes dones no poden tenir fills per avortaments o lesions uterines conseqüència de la política del fill únic.

El requisit per a les parelles que volen un ventre de lloguer és que siguin un matrimoni d'home i dona (3Cat/Vicent Mifsud)

700 nadons des de l'inici de la invasió russa

A la clínica BiotexCom, una de les més grans d'Ucraïna, han nascut uns 700 nadons per gestació subrogada des de l'inici de la guerra, però el ritme ha baixat i ara en tenen uns 20 al mes.

Els protocols habituals només es van haver de modificar al principi de la guerra, perquè hi va haver dones que havien quedat en zona de conflicte i les van haver de treure fins al territori controlat per Ucraïna.

Però ara les dones fan controls cada dues o tres setmanes, en funció de l'embaràs, i tornen a casa seva. I a la setmana 28 ja es queden a Kíiv sota el control de la clínica.

"Depèn de cada cas. Si estan en zona de conflicte, les portem a zones més segures, i si hi ha atacs tenim més cura d'elles."

 

Tenir fills per a altres per ajudar els fills propis

La selecció de les gestants, segons Totxilovski, no té en compte l'aparença física de la dona ni l'edat, sinó la mida de l'endometri el dia 14 després de l'ovulació.

També, que ja tinguin almenys un fill, i el seu estat psicològic, ja que és un procés llarg en què s'han de sotmetre a tractaments mèdics.

La Mara i la Laura (noms ficticis per preservar l'anonimat) ja han estat mares de lloguer i també tenen fills propis (3Cat/Vicent Mifsud)

La Mara (nom fictici per preservar l'anonimat) ha superat els 40 anys i té un fill de 14 i un altre de 20, que és militar i que ja l'ha fet àvia fa poc. És la tercera vegada que està embarassada dins d'un programa amb aquesta clínica.

Diu que ho fa perquè necessita els diners per als seus fills, però que després del primer part es va adonar, en veure la felicitat de la família, que la seva feina, com l'anomena ella, ajuda molt.

Ara ha tornat a sotmetre's al tractament, perquè amb el net i el fill a l'exèrcit sent que l'ha d'ajudar: "Aquesta ha estat la raó per fer-ho una altra vegada. També m'ajuden les parelles dels embarassos anteriors, espanyols i alemanys, per atendre les necessitats del meu fill a la guerra. Hi tenim molt bona relació."

Ser mare de lloguer per segona vegada

La Laura (nom fictici per preservar l'anonimat) té 28 anys, i aquest és el seu segon embaràs per a una altra família. En el primer, quan només en tenia 21, va parir dues nenes bessones per a una parella espanyola.

"Tinc comunicació amb la parella espanyola", explica la Laura. "Tinc comunicació amb les nenes, que aviat faran 6 anys. Han començat a anar a l'escola."

"Els pares estan molt contents i quan va començar la guerra em van enviar diners, i em van oferir que anés a viure amb ells, però jo no tenia possibilitat de fugir amb els meus fills."

La Laura és d'un poble a prop de Kíiv que va estar totalment envoltat pels russos al principi de la guerra. Diu que és mare gestant principalment perquè sap la necessitat que tenen les parelles de tenir fills, però les seves explicacions no amaguen la necessitat econòmica, sobretot ara en temps de guerra: "Els preus dels aliments estan pujant i... com ho fas per guanyar-te la vida? Si vaig a treballar em poden matar. Si bombardegen l'empresa, no sobreviuria. Fa por de veritat", assegura.

El preu d'un fill per gestació subrogada és de 40.000 euros, i la meitat d'aquesta quantitat és per a la mare en el primer part, amb un increment de fins a 6.000 euros en programes posteriors o en cas que es doni a llum bessons.

El salari mitjà anual a Ucraïna és de 5.000 euros i a les zones pròximes al front pot estar a la meitat.
 

Por de la Unió Europea?

L'octubre passat el Parlament Europeu va aprovar una proposta de directiva per prevenir i combatre el comerç i l'explotació sexual femenina que incloïa la gestació subrogada.

Tot i que el text encara ha de passar per la Comissió i el Consell Europeu, aquest primer pas s'ha vist com un triomf des d'organitzacions feministes.

El propietari de la Clínica BiotexCom de Kíiv no creu, però, que el camí cap a la Unió Europea pugui perjudicar el seu negoci. Considera que en la mateixa UE el camí és el contrari i assenyala el cas de Portugal.

Lisboa va aprovar el 2022 la possibilitat de gestar a través de subrogació, sempre que no hi hagi una transacció comercial, cosa que ho diferència de la legislació ucraïnesa.

Totxilovski també assenyala el cas dels Estats Units, on fins i tot es permet a les parelles homosexuals. Assegura que les consideracions ètiques i religioses que es llancen contra els ventres de lloguer no tenen fonament i, fent broma de forma irreverent, manté que la verge Maria va ser la primera gestant subrogada.

ARXIVAT A:
Ucraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut