La gestió de la dana al País Valencià arriba als jutjats: què poden implicar les denúncies
- TEMA:
- País Valencià
Més de dues setmanes després de la dana al País Valencià, es comença a obrir el front judicial contra els governs de Carlos Mazón i Pedro Sánchez per uns aiguats que han causat la mort de més de 200 persones.
Ja hi ha diverses demandes anunciades o presentades al Tribunal Suprem o al Tribunal Superior de Justícia. Denúncies que arriben des de la plataforma ciutadana Justícia per València, el sindicat CGT, el partit Compromís i, fins i tot, per part d'un particular.
I s'espera que encara n'hi hagi més. Què poden implicar?
Els tècnics, en el punt de mira
Les demandes obren un procés judicial que es preveu complex i llarg, com ja ho va ser en el seu dia la Pantanada de Tous del 1982 o l'accident del metro de València del 2006.
En totes dues catàstrofes, els condemnats van ser càrrecs tècnics i no polítics. Per què? El jutge Joaquim Bosch ho argumenta a TV3:
"Això s'explica perquè qui disposa de la informació són els tècnics. Per provar que els polítics són els responsables, s'ha de demostrar que els tècnics van traslladar tota la informació als polítics i que aquests no van actuar de manera eficient i proporcionada. I això no és sempre fàcil de demostrar".
En aquest sentit, seran importants les dades que es puguin provar, com la de la Confederació del Xúquer, que assegura que va enviar 198 correus alertant de la situació al Centre d'Emergències.
La via penal, complicada
Per la seva banda, el doctor en Dret Penal Marc Molins, ha explicat a Catalunya Ràdio que el dret "parteix de la base que la incompetència no és delictiva i, per tant, no genera una responsabilitat penal".
Perquè realment la via penal pogués prosperar, "hi hauria d'haver una causalitat directa entre els greus defectes de gestió i els decessos", cosa difícil de provar, atès que el fenomen climatològic era de molta magnitud i que no està del tot clar fins a quin punt els avisos haurien evitat morts, sobretot en aquelles edificacions aixecades en zona inundable, argumenta.
Afegeix que no seguir els protocols pot ser una negligència, però això no tindria per què derivar en responsabilitats penals.
Iniciativa ciutadana: Justícia per a València
Una de les actuacions judicials és la que està movent l'associació Mai Més Justícia per València, que treballa per presentar una demanda civil i penal contra l'actuació del govern valencià.
Per fer-ho, ha creat la plataforma ciutadana Justícia per a València, que ja té el suport d'unes 2.000 persones, entre elles advocats i voluntaris. Han obert un formulari en línia per a tothom qui s'hi vulgui adherir.
De moment, la prioritat és "accelerar la denúncia administrativa, que és la que farà que les víctimes cobrin", tal com explica Juan Cardona, un dels impulsors de la iniciativa.
Ara, estan en fase de recollir els casos de la multitud d'afectats per la dana, com explica l'advocat i col·laborador de Justícia per a València, Andreu Moreno:
"No és una cosa molt concreta com podria ser un atemptat o un accident de metro. Aquí, a mesura que va passant el temps, van sortint més persones i més tipologies i encara estem desgranant tot això"
Mai Més Justícia per València vol ser una eina permanent en un territori on les gotes fredes són habituals.
Denúncia d'un particular
El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha admès a tràmit una querella d'un particular contra el president Carlos Mazón per errors i omissió flagrants.
El denunciant és l'advocat i activista valencià Curro Nicolau, que també va interposar un recurs durant la pandèmia de la covid-19. Denuncia la "inactivitat" del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i l'Agència de Seguretat i Emergències davant dels aiguats.
Un cop admesa a tràmit la querella, la secció quarta de la sala del contenciós ha demanat ja els expedients administratius corresponents a la gestió de la dana.
Nicolau també ha denunciat al Suprem el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, pel mateix: "inacció" davant la catàstrofe.
D'altra banda, el Tribunal Superior de Justícia valencià va elevar una denúncia similar al Tribunal Suprem fa uns dies. Es tracta de la presentada per l'associació Liberum contra la "falta d'actuació" per part del govern espanyol.
Denúncia de la CGT
Un altre front judicial és el que ha obert el sindicat CGT, que ha enviat a la Fiscalia una denúncia contra Carlos Mazón per una "actuació negligent" que va causar la mort de molts treballadors en els seus centres de treball o in itinere, en el camí d'anada i tornada a la feina.
El sindicat assegura que el govern valencià tenia "informació precisa" sobre la dana i, en canvi, "no va fer res per salvar la vida de desenes de persones treballadores".
De fet, el secretari general de la CGT a València, Joan Miguel Font, ha arribat a titllar Mazón de "criminal".
El sindicat considera que es va avisar "tard, malament i amb missatges contradictoris, com es pot comprovar en les declaracions del mateix Mazón, en què assegurava que a mitja tarda el temporal ja hauria amainat".
Compromís anuncia una querella
En el pla polític, Compromís també ha anunciat una querella contra el president valencià.
El senador Enric Morera ha assegurat que la querella serà per "homicidis imprudents" en no alertar la població de la dana i enviar així molts valencians "a l'escorxador". En la sessió de control d'aquest dimarts, ha reblat:
"Sabem qui pagarà davant dels tribunals, perquè Compromís no callarà"
A més, el senador de Compromís ha subratllat que Mazón hauria d'estar ja "davant d'una autoritat judicial". I, per tant, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, hauria de demanar-li el mòbil "perquè no destrueixi proves", assegura.
- ARXIVAT A:
- Judicial País Valencià