El ministre Torres i el president Mazón han coincidit aquest dimarts en una reunió del Cecopi
El ministre Torres i el president Mazón han coincidit aquest dimarts en una reunió del Cecopi (EFE/ Kai Försterling)

La gestió de la dana el dia de la tragèdia: quins punts confronten el govern valencià i l'espanyol

Carlos Mazón ha ajornat a divendres la compareixença prevista a les Corts Valencianes per explicar la gestió de la dana del seu govern

Actualitzat

Les discrepàncies, contradiccions i acusacions creuades per la responsabilitat en la gestió de la dana al País Valencià, tant en les hores prèvies a les inundacions com en les posteriors, han continuat entre els governs valencià i espanyol aquest dimecres. Inicialment la compareixença de Carlos Mazón a les Corts Valencianes estava prevista per aquest dijous --i amb aquest únic punt a l'ordre del dia-- però aquest dimecres s'ha anunciat l'ajornament per l'alerta vermella.

Aquests són els principals punts de discordança:
 

Els avisos a la població

Qui tenia la responsabilitat d'emetre els avisos per alertar la població quan s'ha evidenciat que la majoria va seguir fent vida normal aquell fatídic 29 d'octubre? 

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) va parlar per primer cop d'un avís màxim vermell per pluja en diversos punts de la comarca de València a primera hora del matí. En concret, a les 7.36 d'aquell dimarts.

Cinc hores després, a les 12.07, la Confederació Hidrogràfica del riu Xúquer (CHX) va alertar d'un augment de cabal de la Rambla del Poio, el barranc que passa per Torrent, Picanya i Paiporta, entre altres municipis, i que desemboca a l'Albufera.

Això va motivar una alerta hidrològica, que va emetre la Generalitat a les 12.20, en què s'advertia la ciutadania de no acostar-se a les riberes dels rius i barrancs que poguessin estar actius.

A les 13.00, Carlos Mazón declarava als mitjans que "el temporal es desplaça a Conca i s'espera que sobre les 18 hores disminueixi la intensitat a la Comunitat Valenciana". Declaracions que reproduïa en un tuit que després es va esborrar.

Segons explicava després el president valencià, la CHX, que depèn del ministeri de Transició Ecològica, va desactivar l'alerta hidrològica tres vegades aquell dia i va reactivar-la poc abans del missatge que va enviar-se als mòbils a les 20.11 del vespre. 

Una afirmació negada per la CHX, que veient-se reiteradament en el punt de mira de Mazón i del PP, subratlla que emetre els avisos d'emergència no és competència seva, sinó de les autoritats responsables de protecció civil de les comunitats autònomes. 

De fet, aquest és també un missatge reiterat des del govern espanyol: "Els avisos es traslladen als serveis de protecció civil de les comunitats autònomes, que són els que decreten les alertes pertinents", ha apuntat aquest dimecres el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres.
 

La intervenció de l'UME

A les 15.20, la Generalitat sol·licita la intervenció de la Unitat Militar d'Emergència (UME) per primer cop i eleva l'alerta al nivell dos, però només per a la comarca d'Utiel-Requena. No s'activa per a tota la província de València fins a les 19.17.

Segons el ministre Torres, la intervenció de l'UME a tot el territori afectat es va demanar a les 20.36.

La delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, assegura que durant tot el matí va fer fins a quatre trucades a la consellera d'Interior, Salomé Pradas, i, en algunes d'aquestes trucades, li va oferir la intervenció de l'UME.

Ho va negar el govern valencià, però unes imatges enregistrades al migdia per RTVE feien evident que aquest oferiment sí que va existir. Segons se sent que diu al seu equip en una reunió, havia rebut l'oferiment de desplegar l'UME el mateix matí de la dana: "Per exemple, de l'UME, que s'ha posat a disposició de desplaçar-s'hi".
 

La reunió del Cecopi

La Generalitat Valenciana va convocar la reunió del centre de coordinació d'emergències, el Cecopi, a les 5 de la tarda. La presidia la consellera d'Interior, que va dir que no va conèixer el sistema d'alertes als mòbils de la població fins aquell mateix dia a les 8 del vespre. 

Una declaració desmentida per un document d'emergències que la conselleria de Salomé Pradas va presentar a l'agost i de la qual ella mateixa intentava sortir al pas hores després. 

Carlos Mazón hi va arribar dues hores tard, a les 19 hores. Abans estava en un dinar amb la periodista Maribel Vilaplana, a qui li hauria ofert la direcció de la televisió pública À Punt. 

També hi eren la delegada del govern espanyol al País Valencià, que s'hi va incorporar telemàticament, i Miguel Polo, president de la CHX. Segons fonts del Ministeri de Transició Ecològica de què depèn --recollides per l'agència EFE--, en la pausa d'aquesta trobada, al voltant de les 6 de la tarda, Polo va posar "sobre de la taula" la possibilitat d'enviar "alertes massives a tota la població", davant el risc a la presa de Forata.

Segons la consellera d'Interior, no va ser fins que a les 20 hores va rebre una trucada del secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, que l'alertava justament del risc en aquesta presa, conjuntament amb una trucada de l'alcaldessa de Paiporta, que es va decidir activar el sistema Es-Alert i enviar l'alerta als mòbils a les 20.12.
 

Les trucades del govern espanyol

A banda de les trucades de la delegada del govern espanyol, quatre ministres, alts càrrecs i el mateix Pedro Sánchez també van fer trucades a membres del govern valencià al llarg del vespre. 

La ministra de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va fer quatre trucades a Mazón, que no responia  perquè --segons va dir-- no tenia cobertura. La ministra va explicar divendres passat a la cadena SER que el va trobar a la quarta, entre dos quarts de vuit i les vuit del vespre, però van creuar només quatre paraules. 

Mazón feia un tuit després de les declaracions de Ribera mostrant la captura d'un SMS de la ministra que va rebre a les 20.20, vuit minuts després de l'enviament de l'alerta als mòbils. 

A les 8 és quan va haver-hi la trucada del número 2 de Ribera, Hugo Morán, que era a Colòmbia i, una hora després, a les 9, es va fer una trucada a quatre entre Mazón i els ministres Montero, Marlaska i Robles

Segons fonts del govern espanyol, li ofereixen, de nou, la intervenció de tot el que faci falta i ell demana que s'activin la Policia Nacional i l'exèrcit.

Finalment, el president Pedro Sánchez contacta amb Mazón des de l'Índia a les 10 de la nit, segons les mateixes fonts, reiterant el seu suport.


 

 

ARXIVAT A:
País ValenciàCarlos Mazón
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut