La gestora cultural Carmen Zapata és la comissionada de la nit o "alcaldessa de nit" de la ciutat de Barcelona (ACN)

Carmen Zapata serà l'"alcaldessa de nit" de Barcelona

Fins ara gestora cultural de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya, s'encarregarà de coordinar les polítiques sobre les activitats nocturnes a la ciutat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Música

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha nomenat aquest dijous Carmen Zapata com a Comissionada de la Nit, una figura encarregada de coordinar les polítiques relacionades amb la vida nocturna de la ciutat i que el consistori ja havia anunciat.

L'Ajuntament diu que ha escollit Zapata per la seva trajectòria com a gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya, càrrec des del qual ha treballat "de manera contínua" amb les administracions.

En un comunicat fet públic aquest dijous, el govern de la ciutat ha precisat que el paper de la nova comissionada de la nit o "alcaldessa de nit" serà ser "referent municipal" per "facilitar el diàleg entre els diferents actors implicats":

"Carmen Zapata serà la nova comissionada de la nit de Barcelona amb l'objectiu de desenvolupar un model de governança de la nit a la ciutat per reforçar i donar més impuls a les polítiques municipals vinculades a la vida nocturna."


Es crea el Consell de la Nit de Barcelona

La creació d'aquest nou càrrec s'ha fet amb un decret d'alcaldia que també crea el Consell de la Nit de Barcelona, "un òrgan de participació ciutadana i diàleg" en què hi haurà representats tots els sectors.

Aquest òrgan consultiu en té adjunt un d'executiu, la Comissió Permanent del Consell de la Nit, també creat per decret que s'encarregarà de "donar suport" i garantir que aquest consell sigui "àgil i efectiu".

Tot plegat surt del pla d'acció que va acordar la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura, creada ara fa 3 anys amb representació de 80 agents i entitats polítiques, veïnals i empresarials.


Compaginar dos drets: l'oci nocturn i el descans nocturn

El tinent d'alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha presentat Zapata en una roda de premsa aquest mateix dijous, i ha dit que la seva feina serà garantir el dret a l'oci nocturn i també el dret al descans nocturn:

"Teníem molt present la necessitat de compaginar el gaudi de la nit amb el dret al descans nocturn, es tractava de compaginar l'exercici d'aquests dos drets."

Batlle ha precisat que Zapata té l'encàrrec de posar-se al capdavant de la Comissió Permanent del Consell de la Nit, lloc des del qual ha d'aconseguir que aquesta compaginació sigui possible.

El tinent d'alcalde Albert Batlle amb Carmen Zapata, aquest dijous a Barcelona

Dècades d'experiència en la música en directe

La principal missió de Zapata serà coordinar i executar el pla d'acció aprovat per la Taula, a més de definir i gestionar les estratègies necessàries per "actualitzar les polítiques públiques i les normatives".

En el comunicat, el govern municipal destaca l'experiència de Carmen Zapata en l'àmbit de la música en directe a Catalunya, i també com a fundadora de l'Associació de Dones de la Indústria de la Música.

També que durant la pandèmia va tenir un paper clau en la represa d'activitats del sector per superar les dificultats provocades pels confinaments totals i parcials.

Objectiu: que Barcelona sigui "un referent d'oci i de cultura"

Zapata ha explicat als periodistes que la seva intenció és "posar la ciutat de Barcelona com un referent d'oci i de cultura", i que ho farà treballant per "avançar en un interès comú":

"Tinc molta experiència a conciliar sectors que tenen diferents interessos, l'associacionisme et dona aquest bagatge per ser una persona de consens i que intenta mediar i posar les coses a lloc perquè tothom s'entengui."

La nova Comissionada de la Nit de Barcelona Carmen Zapata, aquest dijous a Barcelona (3Cat)

La nova Comissionada de la Nit ha afegit que té "facilitat per escoltar" tots els sectors i que en les pròximes setmanes convocarà la Comissió Permanent per començar a treballar.

Sense atribucions de seguretat o convivència

A preguntes dels periodistes sobre si serà una "alcaldessa de Nit", Zapata ha dit que prefereix la denominació de comissionada, perquè les seves funcions són molt més reduïdes.

En aquest sentit, Batlle ha afegit que aquesta figura no té atribucions de seguretat ni tampoc de convivència, sinó que la seva funció és "harmonitzar l'activitat nocturna musical, artística, esportiva i literària" de la ciutat.

Zapata ha defensat el seu càrrec, afirmant que està demostrat que, a les ciutats en els quals existeix, les problemàtiques associades amb les activitats nocturnes es redueixen al voltant del 30%.

Al final de la roda de premsa Zapata ha mostrat un regal que li ha fet l'alcalde Collboni de broma: un clauer amb un Batman, l'heroi de còmic que vetlla per la seguretat nocturna de la ciutat de Gotham.

Carmen Zapata mostra un clauer del Batman, aquest dijous a Barcelona (3Cat)

Nova figura anunciada al gener

Segons el govern de Barcelona, hi ha més de 50 ciutats al món que tenen "estructures de governança nocturna" específiques que serveixen com a "instàncies permanents de diàleg", però a Espanya encara no n'hi havia cap.

Va ser a mitjans de gener que Collboni va anunciar la intenció de crear aquesta figura a Barcelona, afirmant que era un compromís electoral que no s'havia pogut fer fins llavors per falta de suport.

Ho va dir en una entrevista a TVE en la qual va afegir que la intenció que tenia llavors era cedir el nomenament al partit que arribés a un pacte de govern amb el seu grup municipal.

 

ARXIVAT A:
Cultura Música
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut