La gestora de Ciutadans es posa en marxa enmig de tensió i acusacions creuades
Inés Arrimadas i José Manuel Villegas durant el Consell General de Cs (EFE/Fernando Villar)
Madrid

La gestora de Ciutadans es posa en marxa enmig de tensió i acusacions creuades

Primera reunió, aquest dilluns, de l'òrgan de govern provisional nomenat el cap de setmana, després de la desfeta del 10N

Juli Rodés AlmerActualitzat

Primera reunió, aquest dilluns, de la nova gestora que dirigeix provisionalment Ciutadans, després de la marxa d'Albert Rivera arran dels mals resultats a les eleccions generals del 10 de novembre.

La gestora, afí a la direcció, ha estat elegida aquest dissabte pel Consell General del partit, enmig dels retrets del sector crític, que ha denunciat que s'opti pel continuisme i que no es faci autocrítica.

Hi ha hagut tensió i acusacions creuades, sovint molt dures, com evidencien diverses gravacions de la reunió filtrades als mitjans.

La fractura interna és evident.

 

Els 16 integrants de la gestora de Cs, aquest dissabte a Madrid després de ser elegits (EFE/Fernando Villar)

 

Els crítics també han denunciat que els 16 integrants de la gestora que ha de conduir la formació taronja fins a l'Assemblea Extraordinària -que el 15 de març ha de triar la nova direcció- s'hagin elegit a mà alçada, sense urna, i abans de fer cap debat sobre la situació del partit.

Francisco Igea, vicepresident de Castella i Lleó, ha dit que aquest procediment era "vergonyós".

 

Francisco Igea, vicepresident de Castella i Lleó, una de les veus crítiques de Cs (EFE/R. García)

 

Li ha respost Francisco Sierra, regidor de l'Ajuntament de Barcelona i integrant de la comissió disciplinària de Cs, que ha dit: "He sentit la paraula "vergonya" i vergonya m'ha causat sentir alguns càrrecs públics que han volgut destruir el partit des de dins".

L'afirmació fa referència a les acusacions contra Igea, que aquest dilluns es convertiran en denúncia als jutjats per part d'un militant de Valladolid que l'acusa d'amenaçar-lo dient-li que tenia documentació que podia perjudicar el partit.

Sobre la manca d'autocrítica i la necessitat de fer canvis, Igea, segons han explicat a EFE fonts del partit, ha declarat:

"Tenim una responsabilitat, que és la de lluitar pel nostre país, pel futur dels nostres fills i per la llibertat."


Igea, a més, ha criticat obertament que Cs no facilités la investidura de Pedro Sánchez per fer fora "els nacionalistes de la clau del govern" quan Espanya, ha considerat, està "en la pitjor situació des del 23 de febrer del 81", quan el tinent coronel Antonio Tejero va entrar armat al Congrés dels Diputats en un intent de cop d'estat.

José Luis Martínez, diputat per Múrcia, també ha tingut una intervenció crítica amb la direcció, que ha assegurat que no ha entès el missatge de la ciutadania el 10N: "Aquest no és el camí i així anem a la desaparició", ha assegurat.

 

Manuel García Bofill, president de la nova gestora, entre el secretari general, José Manuel Villegas, i la portaveu, Melisa Rodríguez (EFE/Fernando Villar)

 

Per fer visible el seu desacord amb la votació a mà alçada, Martínez no ha votat, i ha declarat que el vot "ha de ser lliure i democràtic perquè ningú no es pugui sentir coaccionat en un moment tan transcendent per a la supervivència del partit".

Sí que ha votat, però en contra de la gestora, l'exdiputat Ignacio Prendes, una de les persones més crítiques amb el fet que s'hagi optat pel continuisme. És "un mal missatge per als afiliats i per a la societat espanyola", ha dit. I ha afegit:

"Hem de donar explicacions del que ha succeït el 10 de novembre i n'hem passat per sobre com si no hagués succeït res."


Els crítics també han lamentat obertament que José Manuel Villegas i Fran Hervías, pròxims a Rivera, que havien anunciat que dimitirien, continuïn al capdavant del partit.


Carrizosa, conciliador

El president del grup parlamentari de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha tingut una intervenció conciliadora que s'ha mostrat optimista sobre la feina que farà la nova gestora.

"Estic convençut que la nova candidatura i el nou equip sabran recollir totes les sensibilitats i escoltar les bases i els afiliats. Per això estan els processos congressuals i per això ho farem."


Garicano intenta posar pau

Luis Garicano, l'únic integrant de la gestora que no estava a l'executiva permanent, i crític amb la decisió de no facilitar la investidura de Pedro Sánchez després del 28A, ha assegurat que "la voluntat de canvi és evident".

"Les persones que han pres les decisions han decidit posar-se a un costat. Cs patirà canvis molt importants i vull dir-vos que les coses es faran bé i que serem el que hem de ser, un partit imprescindible per a Espanya."

"Estem en el centre i seguirem en el centre."


91,4% dels vots, a favor

Al final, la gestora de Cs ha estat elegida amb el 91,4% dels vots del consell general, els més de 125 integrants presents a la reunió.

Hi ha hagut sis abstencions i cinc vots en contra, entre els quals, a més del de Prendes, hi ha hagut els d'Eduardo de Castro, president de Melilla, i d'Armando Fernández Bartolomé, diputat al Parlament d'Astúries.

 

Juan Marín, vicepresident d'Andalusia, no és a la nova gestora de Cs (EFE/Fernando Villar)

 

Està presidida per Manuel García Bofill, José Manuel Villegas n'és el secretari general i l'exdiputada Melisa Rodríguez n'és la portaveu.

Els únics càrrecs electes en governs autonòmics o municipals són el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, i la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís. En canvi, no hi ha representants dels governs d'Andalusia, Múrcia i Castell i Lleó, on Cs també hi té presència.

 

El vicepresident de Madrid, Ignacio Aguado forma part de la nova gestora (EFE/Fernando Villar)

 

Amb tot, al final, Igea s'ha mostrat satisfet amb la composició de la gestora, com també ho han fet el vicepresident de la Junta d'Andalusia, Juan Marín, i la vicepresidenta de la Regió de Múrcia, Isabel Franco.


"Com diuen els estatuts"

Aquest diumenge, David Mejía, diputat de Cs al Parlament, ha defensat que el procés d'elecció de la gestora s'ha fet tal com marquen els estatuts de la formació taronja. "No veig cap error en l'execució i procediment que ahir es va realitzar al consell general", ha declarat.

 

Inés Arrimadas a l'arribada al Consell General de Cs (EFE/Fernando Villar)

 

Arrimadas, al marge

Inés Arrimadas, ara per ara l'única aspirant a succeir Rivera al capdavant del partit, no forma part de la nova gestora, ha decidit mantenir-se al marge, fins al punt que ha marxat de la reunió sense fer declaracions.

Aquest matí, però, ha volgut destacar el "suport aclaparador" obtingut per la gestora.

D'altra banda, ha fet arribar una carta al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per demanar-li una reunió a tres bandes, amb ella i el líder del PP, Pablo Casado, per "fer història" i arribar a un acord "moderat i constitucional" que eviti cap pacte amb les forces sobiranistes.

Sánchez ja ha respost, mitjançant fonts de La Moncloa, que està disposat a reunir-se amb Arrimadas, però individualment.

ARXIVAT A:
Cs
Anar al contingut