Facebook "perjudica els infants, ataca la democràcia i divideix", alerta Frances Haugen
L'extreballadora de Facebook testifica davant del Senat i alerta sobre els perills que representa el gegant tecnològic per a la societat, especialment els menors
"Soc aquí perquè crec que els productes de Facebook fan mal als infants, atien les divisions i debiliten la nostra democràcia".
Dos dies després de sortir de l'anonimat en una entrevista al programa "60 minutes", l'extreballadora de Facebook Frances Haugen ha testificat davant del Senat dels Estats Units, on ha alertat sobre els perills que representa el gegant tecnològic, a qui ha acusat d'estar "operant des de l'ombra" i "fora de l'escrutini públic".
Haugen, de 37 anys, és la persona que va filtrar els documents interns que demostraven que Facebook era conscient dels efectes tòxics que Instagram té en una de cada tres adolescents. Va entrar a Facebook com a responsable de producte l'any 2019, després d'haver treballat en empreses tecnològiques com Google, Pinterest o Yelp.
A la companyia fundada per Mark Zuckerberg, la seva feina se centrava en els algoritmes i les recomanacions als usuaris. Fa uns mesos va decidir plegar davant la desinformació que creu que hi va haver en les eleccions presidencials de l'any passat i que ella considera que va desembocar en l'assalt al Capitoli per part de seguidors de Trump el 6 de gener.
L'endemà de la caiguda de Facebook, Instagram i WhatsApp arreu del món, el testimoni de Haugen ha estat un retrat molt cruel de l'empresa. Ha explicat que ha decidit comparèixer davant del Senat perquè creu que els productes de Facebook tenen efectes nocius en la societat, especialment els menors, i que el gegant tecnològic no ho canvia per no perdre beneficis:
"Els líders de la companyia saben com fer que Facebook i Instagram siguin més segurs, però no faran els canvis necessaris perquè prioritzen els seus beneficis astronòmics, al davant de la gent."
Una "veritat devastadora"
Haugen ha explicat que treballant a Facebook es va adonar d'una "veritat devastadora": que l'empresa oculta informació al públic i els governs. A més, ha criticat l'estratègia del gegant tecnològic, que no busca el benefici de l'usuari:
"Facebook sap que el contingut que provoca una reacció extrema és més probable que tingui un clic, un comentari o que algú ho comparteixi."
Haugen s'ha mostrat "molt preocupada" pels efectes que pot tenir Facebook en la seguretat nacional. En aquest sentit, ha alertat que la companyia no dota de prou personal les unitats dedicades a prevenir missatges que instiguen el terrorisme o l'espionatge.
L'extreballadora de Facebook ha dit que "en alguns casos, aquesta conversa online perillosa ha desembocat en violència real que danya o fins i tot mata gent", i ha recordat les acusacions d'haver alimentat la violència ètnica en llocs com Etiòpia.
Compara Instagram amb la indústria del tabac
Els efectes de Facebook i Instagram en els menors d'edat han centrat bona part de l'audiència al Senat nord-americà. Haugen ha assegurat que la companyia disposa d'estudis propis que apunten que l'ús de les seves plataformes és perjudicial per als menors, perquè poden ser addictives i incentivar comportaments que derivin en anorèxia.
Davant del subcomitè de Protecció al Consumidor, Seguretat de Productes i de Dades, Haugen ha denunciat que Facebook actua com els fabricants de tabac, és a dir, promou hàbits entre els menors a través d'Instagram perquè s'enganxin, igual que passa amb els cigarrets.
Ha lamentat que Instagram ha suposat un canvi per als infants i adolescents que pateixen assetjament a l'escola perquè, amb la xarxa social, ara "el 'bullying' els persegueix fins a casa, els persegueix fins a l'habitació".
Zuckerberg es defensa
En un comunicat publicat en la seva pàgina de Facebook aquesta matinada, Mark Zuckerberg es defensa de les acusacions de Haugen. Nega que l'empresa prioritzi els beneficis per sobre de la seguretat i el benestar dels seus usuaris.
Es mostra especialment dolgut per les acusacions de no protegir els nens i adolescents i assegura que la companyia treballa per construir un entorn segur per als més joves.
Un dels exemples que posa de la seva bona manera de fer, quan van canviar l'algoritme per mostrar més contingut d'amics i familiars i menys vídeos virals al mur perquè consideraven, diu, que era el millor per a les persones. Afegeix que se sent orgullós de la feina feta i d'haver ajudat persones en moments difícils de la seva vida.
"Zuckerberg hauria de mirar-se al mirall"
Durant la sessió del Senat però, s'ha criticat durament el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, i no només per les decisions preses al capdavant de la companyia.
Aquest diumenge, abans de l'emissió de l'entrevista amb Haugen, Zuckerberg va publicar un vídeo amb la seva esposa, Priscilla Chan, i uns amics a bord d'un vaixell. El president del subcomitè, el demòcrata Richard Blumenthal, l'hi ha retret aquest dimarts:
"Mark Zuckerberg avui hauria de mirar-se al mirall i, així i tot, en comptes d'assumir la responsabilitat i mostrar lideratge, el senyor Zuckerberg se n'ha anat a navegar"
Des de Facebook, un dels portaveus de la companyia, Andy Stone, ha remarcat que Haugen "no va treballar en seguretat de menors a Instagram ni va investigar sobre aquests temes ni va tenir coneixement directe d'aquesta qüestió des de la seva feina a Facebook".
As she herself just said under oath, "I don't work on it."
Andy Stone (@andymstone) October 5, 2021
En un comunicat, la cap de Política Comunicativa de Facebook, Lena Pietsch, ha insistit que Haugen "va treballar per la companyia menys de dos anys, no rebia informes directes, mai va assistir a reunions claus amb executius de nivell C i ha testificat més de sis vegades que no va treballar en l'assumpte en qüestió".
La directiva de Facebook, però, ha assegurat que està d'acord amb l'extreballadora que "és l'hora de començar a crear normes comunes a Internet".
Facebook Statement on today's Senate Subcommittee Hearing. pic.twitter.com/j6mOpEt9P8
Andy Stone (@andymstone) October 5, 2021
- ARXIVAT A:
- InstagramMenorsFacebookXarxes socials