La gonorrea, la clamídia i la sífilis segueixen a l'alça: així han crescut en 10 anys

La reducció de l'ús del preservatiu pot explicar l'augment dels casos de malalties de transmissió sexual, que es disparen sobretot entre els joves
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

Catalunya és el lloc de l'Estat amb més casos de gonorrea i clamídia, dos tipus d'infeccions de transmissió sexual que no deixen d'augmentar.

L'any passat a Catalunya es van detectar més de 13.000 positius de gonorrea, amb una taxa d'incidència de 165 casos per cada 100.000 habitants. Pel que fa a la clamídia, se'n van detectar més de 15.000 casos, 194 positius per cada 100.000 habitants.

En el cas de la sífilis, les Canàries, les Balears i Madrid lideren els contagis diagnosticats i Catalunya se situa en quarta posició, amb 2.412 casos el 2023 i una taxa d'incidència de 30,54 per cada 100.000 habitants.

Ho indica un informe de l'Institut Carlos III, fet públic pel Ministeri de Sanitat, que revela un augment exponencial d'aquest tipus d'infeccions a l'Estat en l'última dècada.

Entre el 2021 i el 2023, les infeccions per gonorrea han augmentat un 42,6% a Espanya i les de sífilis un 24,1%. En el cas de la clamídia, ha crescut un 20,7% anual entre el 2016 i el 2023.

Des de l'inici de la dècada del 2000 hi ha una tendència a l'augment de les infeccions per gonorrea, sífilis i clamídia, especialment en els homes joves. L'estudi també apunta que en la majoria de malalties hi ha una baixada considerable l'any de la pandèmia, el 2020, per una disminució en la detecció de casos. Malgrat això, l'any 2021 es reprèn la tendència a l'alça i se superen de llarg les xifres dels anys anteriors.
 

Homes joves, el col·lectiu més afectat

L'informe mostra com els homes presenten una taxa molt més elevada d'incidència. En el cas de la gonorrea, quatre de cada cinc infeccions es detecten en homes, mentre que en la sífilis són en homes nou de cada deu.

Per franges d'edat, destaca l'elevada incidència de les infeccions de transmissió sexual entre els joves. Els menors de 25 anys són el grup d'edat amb més infeccions de gonorrea i de clamídia, mentre que en el cas de la sífilis, la franja d'edat amb més incidència és la de 25 a 34 anys.

Oriol Mitjà, infectòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol, considera que la reducció de l'ús del preservatiu pot explicar l'increment de casos. En aquest sentit, apunta que cal una estratègia de promoció de la salut entre els joves. Ho ha explicat en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio".


Per què a Catalunya es registren més casos

L'estudi apunta que la comparació de les taxes d'incidència per comunitat autònoma es pot veure afectada per les diferències en els sistemes de vigilància. Segons l'Agència de Salut Pública de Catalunya, a Catalunya es fan més controls que en altres comunitats.

La cap d'àrea de prevenció i atenció del VIH i les malalties de transmissió sexual de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Rosa Mansilla, explica que aquí se'n detecten més casos perquè es fan més controls que en altres comunitats. Ho ha dit en declaracions a Catalunya Informació:

"Si es fan més proves, se'n detecten més i tenim més casos, però també és veritat que hi pot haver un tractament més precoç i, per tant, podem tallar cadenes de transmissió. És a dir, aquestes xifres tan elevades a Catalunya, més enllà de pensar que és un fenomen negatiu, ens han de fer pensar que estem en el bon camí."

 

ARXIVAT A:
Salut
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut