La Gran Barrera de Corall, en perill? La disputa entre la Unesco i Austràlia
- TEMA:
- Medi ambient
La Gran Barrera de Corall australiana s'hauria de declarar Patrimoni Mundial en perill perquè es troba en una situació crítica, segons la Unesco. El sistema coral·lí més gran del món hauria tingut pèrdues en dues terceres parts dels seus 2.300 quilòmetres de longitud.
Per això, exigeix al govern australià "compromisos més forts i clars" per protegir-lo del canvi climàtic. L'executiu de Canberra, però, diu que s'oposarà fermament a aquesta recomanació.
Segons la ministra australiana de Medi Ambient, Sussan Ley, la Unesco té la informació desactualitzada i la barrera de corall és la més ben gestionada del món. Acusen l'organisme internacional de no haver examinat l'escull de primera mà:
"Aquesta decisió és errònia. És evident que hi ha política al darrere"
Canberra en culpa la Xina, un país amb qui té unes relacions complicades i que presideix el Comitè del Patrimoni Mundial de la Unesco. Pequín nega que estigui al darrere de la decisió. La recomanació de la Unesco es debatrà en una reunió a la Xina al juliol.
Austràlia ha lluitat durant anys per mantenir aquesta gran atracció turística fora de la llista d'enclavaments "en perill", perquè en depenen milers de llocs de treball.
Des del 2015, però, els científics alerten que el corall ha patit tres grans episodis de decoloració a causa d'onades càlides a l'oceà.
Organitzacions en defensa del medi ambient com WWF-Austràlia defensen que el govern del país no està fent prou per protegir la gran barrera.
Trenta anys de deteriorament
Al desembre, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura va dir que la gran barrera ha passat d'un estat de "preocupació significant" a "crítica", la pitjor qualificació de conservació.
A la gran barrera, a la costa nord-oriental d'Austràlia, hi viuen 400 tipus de corall, 1.500 espècies de peixos i 4.000 varietats de mol·luscs.
A partir de la dècada de 1990, l'escalfament de l'aigua del mar i l'augment de l'acidesa per la major presència de diòxid de carboni a l'atmosfera van fer que es comencés a deteriorar.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Crisi climàtica