La gran muralla verda: la Xina enllesteix un cinturó d'arbres i plantes per aturar el desert

El macroprojecte per encerclar el desert de Taklamakan amb un cinturó verd de 3.000 quilòmetres que freni la desertització es va començar a gestar l'any 1978

Actualitzat

La Xina acaba un macroprojecte que està en marxa des de fa dècades per frenar l'expansió del desert de Taklamakan, una zona inhòspita a l'oest del país. Les autoritats han construït --amb arbres i plantes-- una muralla gegantina que fa la mateixa distància que hi ha entre Barcelona i Moscou.

L'objectiu és encerclar la sorra i evitar la desertització de més àrees fèrtils, en un país on hi ha 12 grans deserts i que té un 26% de la superfície desertificada

El Taklamakan és el segon desert de dunes més gran del món (Wikipèdia)

El mar de la mort

El desert de Taklamakan, a Xinjiang, es coneix com el mar de la mort, perquè les dunes es desplacen com onades en una superfície gairebé tan gran com la d'Alemanya.

La Xina va decidir aturar l'avanç del desert el 1978 i no ha escatimat mitjans per generar una gran muralla verda de 3.000 quilòmetres que l'encercli.

Es calcula que 600.000 persones han treballat en aquesta infraestructura monumental

Han tingut l'ajuda de mitjans mecànics amb gran dotació d'excavadores per desplaçar la sorra. I per treballar en una estructura de quadrícules de canyissos que ha de retenir la sorra i sostenir la futura cobertura vegetal.

 

La xarxa de canya que aguantarà la muralla vegetal (CCTV+)

Plaques solars i propaganda

A més de la plantació d'espècies particularment resistents en zones desertitzades, també ajuden a contenir l'expansió de la sorra diverses instal·lacions de plaques solars que es perden en la llunyania del desert.

I el projecte no queda tancat, segons Wang Gang, el subdirector de control de desertificació de Xinjiang: "Continuarem expandint l'amplada de la barrera protectora amb la creació de projectes de control i d'assentament ferm del desert de Taklamakan per prevenir que s'escampi la sorra."

Wang explica que la construcció de la muralla verda només és una part d'una perspectiva mediambiental més completa: "Tenim una visió àmplia de la gestió mediambiental del desert."

"Per això", diu el subdirector del projecte a Xingjiang, "combinem mètodes biològics i tècniques d'enginyeria per fixar la sorra, juntament amb projectes fotovoltaics i centres de captació d'energia solar" 

En el macroprojecte no hi falten les paraules de Xi Jinping en roig intens, lletres gegants que s'aixequen sobre les dunes: 

"Aigües clares i muntanyes verdes són muntanyes d'or i d'argent."

El lema de Xi Jinping sobre les dunes del desert de Taklamakan (CCTV+)

Un projecte discutit

El lema de Xi és l'eslògan d'una política mediambiental que no genera precisament unanimitat entre les ONGs internacionals. La gran muralla verda no aconsegueix aturar les tempestes de sorra i l'excés artificial de vegetació buida els aqüífers, segons les veus més crítiques amb aquest projecte faraònic.

Més enllà de la seva eficàcia real, la Xina és l'únic país al món que avui pot escometre i exhibir orgullós projectes d'aquesta magnitud gràcies a la capacitat d'inversió i de dotació de mitjans que li dona ser la segona economia del planeta i també per la seva vocació imperial de controlar la natura.

ARXIVAT A:
Xina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut