Vestíbul de l'estació de Sants on hi ha l'establiment on van passar els fets (Wikimedia Commons/JTCurses)

La graven orinant en bols de l'obrador on treballava i declaren l'acomiadament improcedent

El TSJC considera improcedent que la fessin fora després de gravar-la perquè l'empresa no havia informat els treballadors de la instal·lació de càmeres de seguretat
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Judicial

Un forn de pa cafeteria de Barcelona haurà de readmetre una treballadora a qui va acomiadar després que l'enxampessin orinant sobre alguns estris de cuina o bé indemnitzar-la amb més de 25.000 euros.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat improcedent l'acomiadament perquè l'empresa no havia informat els treballadors sobre la col·locació de càmeres.

Els fets van passar l'agost del 2018, quan la dona va ser enregistrada orinant tres vegades el mateix matí en bols que hi havia a l'obrador d'un forn de pa cafeteria de l'estació de Sants. Després, esbandia els estris amb aigua i tornava a col·locar-los al lloc, a punt per utilitzar-los per servir menjar als clients.

El tribunal considera que l'empresa, Neucroissant Ibérica SA, hauria d'haver comunicat als treballadors que posava una càmera a l'obrador del forn, el lloc on els treballadors es canviaven de roba. És per això que creu que la prova per acomiadar-la és il·lícita i no es pot utilitzar.

La cafeteria ja disposava de càmeres a la zona d'atenció al públic, però va col·locar-ne una a l'obrador perquè havia detectat que algun treballador agafava diners de la caixa.

En ser una zona on els treballadors es canviaven de roba, el tribunal defensa en la sentència que hauria d'haver estat un espai lliure de videovigilància:

"La captació d'imatges en aquest lloc suposa una invasió legítima en la intimitat que el vestidor representa i invalida la legitimitat de la prova obtinguda així."

L'empresa va considerar que allò era una falta greu i va acomiadar-la al·legant que havia trencat el principi de bona fe.
 

Poc després que la fessin fora, la dona va agafar una baixa per accident laboral. I més tard, una altra per malaltia fins al novembre. A l'octubre, l'empresa la va acomiadar, una decisió que la treballadora va portar a la justícia.

El juliol del 2020, un jutjat social ja va donar la raó a la dona al·legant que l'empresa no podia fer servir aquella càmera per demostrar els fets i acomiadar-la. Aleshores, va condemnar l'empresa a readmetre-la i pagar-li tots els sous endarrerits o bé a indemnitzar-la amb 25.336 euros.

L'empresa va recórrer contra la sentència i, ara, el TSJC l'ha confirmat. Es tracta d'una sentència que encara no és ferma i es pot recórrer davant del Tribunal Suprem.

 
ARXIVAT A:
Judicial
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut