La grip torna amb força després de dos anys i podria retardar la retirada de la mascareta

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, admet que l'augment "vertical" de casos de grip és "un pèl sorprenent"

Juli Rodés AlmerActualitzat

La grip està pujant "de manera vertical" a Catalunya i des d'aquest dijous ha entrat en fase d'epidèmia.

Són paraules del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha admès que l'augment dels casos de grip ha estat "un pèl sorprenent" després d'un hivern amb alguns "casos aïllats".

Un augment gens habitual que té lloc quan encara hi ha pandèmia de covid-19 i que, a més, arriba amb quatre mesos de retard, cosa que perjudica directament la protecció que pot donar la vacuna, que només dura tres mesos, una vacuna que va començar a administrar-se a finals d'octubre, coincidint amb la tercera dosi.

Vacunació contra la grip a Tàrrega, l'octubre de l'any passat (ACN/Marc Bosch)

La coincidència genera preocupació perquè podria afectar de manera greu les persones amb una salut més fràgil, i també perquè podria tornar a posar pressió assistencial sobre un sistema sanitari que fa dos anys que està en tensió.

Dos anys en què la pandèmia, precisament, havia desplaçat el virus de la grip, que ara, amb la retirada del virus de la covid i l'aixecament de les restriccions, ha tornat a fer-se un lloc. 

Per tot plegat, i tot i remarcar que la grip no es pot "menystenir", Argimon continua sent partidari de començar a retirar les mascaretes de manera progressiva, començant per les escoles, com ja ha defensat repetidament les últimes setmanes.

El transport públic serà l'excepció, quan es retiri la mascareta (ACN/Aina Martí)

Una retirada que tindria l'excepció del transport públic i que no es recomanaria a les persones vulnerables en interiors o espais amb gran presència de gent.

"Les mascaretes prevenen de la grip, però ara també són un símbol de la covid i crec que l'hem d'anar normalitzant", ha defensat Argimon, que també ha argumentat: 

"Hem d'anar normalitzant la covid i si les coses no anessin bé, podríem fer un pas enrere i tornar a demanar la mesura."

Salut, de fet, ja ha portat la proposta de retirada progressiva de les mascaretes, començant per les escoles i instituts, al Consell Interterritorial, on fins ara no ha prosperat per la reticència d'algunes comunitats.

Ara, a més, diverses comunitats autònomes es replantegen la idoneïtat de retirar les mascaretes, per l'epidèmia de la grip, però també pel repunt de casos de la covid que s'està notant els últims dies.


Un miler d'ingressats i menys de 120 crítics

Ara per ara, la pressió assistencial relacionada amb la covid mostra un descens clar i progressiu, per bé que amb algun repunt.

L'1 de març hi havia més de 1.200 persones ingressades per covid, a Catalunya, que aquest divendres són un miler just.

 

En els últims dies el nombre de pacients covid ha baixat per sota de 1.000 dues vegades, però l'endemà ha tornat a superar aquesta xifra psicològica. 

 

Pel que fa als crítics, si a principis de març eren 190, ara són 118. El nombre de persones ingressades a les UCI fa més d'un mes que va baixant, tret de dos dies que ha repuntat.


Contagis a la baixa

Els contagis de covid també mantenen una tendència generalitzada a la baixa, tot i que a finals de febrer van estancar-se al voltant dels 26.000 casos setmanals. Ara, després d'uns dies de represa de la baixada, l'última dada consolidada, del 14 de març, és de menys de 23.000 nous positius.

Un mes abans eren gairebé el doble, més de 43.000, i el 14 de gener, a punt d'assolir el pic de la pandèmia, es van notificar més de 215.000 casos setmanals.

 

Les dades de Salut recullen que des de l'inici de la pandèmia almenys 2.475.867 persones s'han contagiat de covid-19, una xifra equivalent a més del 31% de la població de Catalunya.

La velocitat de reproducció fa cinc dies que torna a estar per sota de l'1, indicant retrocés dels contagis. 

 

La setmana passada, però, va estar uns dies lleugerament per sobre de l'1, després de quatre setmanes de pujada continuada que van començar l'endemà de la reobertura de l'oci nocturn, l'11 de febrer.


Nou dies sense morts

La covid, d'altra banda, continua causant morts diàries, fins al punt que l'últim dia sense víctimes mortals per la pandèmia va ser el 6 de novembre. 

Aquest mes, això sí, la tendència a la baixa torna a notar-se i hi ha vuit dies amb les dades consolidades en què han mort menys de deu persones. I quatre en què no passen de cinc.

 

Des de l'inici de la pandèmia, ara fa dos anys, hi ha hagut nou dies en què no s'ha registrat cap defunció per covid, que, en total, a Catalunya, ha causat, almenys, 26.791 defuncions.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut