La sessió a la Cort Internacional de Justícia (Reuters/Thilo Schmuelgen)

Sud-àfrica acusa Israel de genocidi davant la Haia: "A Gaza hi ha risc immediat de morir de fam"

El govern sud-africà demana que s'imposi a Israel mesures cautelars que garanteixin l'accés dels palestins a aliments, aigua, ajuda humanitària i assistència mèdica
Actualitzat
TEMA:
Israel

El conflicte a Gaza inclou aquest dijous i aquest divendres un escenari nou: el Palau de la Pau de la Haia, la seu de la Cort Internacional de Justícia. Això és perquè aquesta institució de l'ONU, encarregada de dirimir disputes legals entre estats, va rebre una denúncia per part de Sud-àfrica contra l'estat d'Israel que no és menor: l'acusa de genocidi a Gaza

La sessió ha començat a les 10 del matí i s'allargarà dos dies. Aquest dijous és el torn de Sud-àfrica, que ha llançat dures acusacions en les quals assegura que Israel està cometent un genocidi a Gaza. Les vistes es poden seguir a través del portal de la Cort Internacional de Justícia

Segons l'escrit presentat davant el tribunal, Sud-àfrica diu que "Israel està matant palestins a gran escala, imposa mesures encaminades a prevenir el naixement de palestins i infligeix condicions de vida calculades a portar a la destrucció dels palestins com a grup". 

Per tots aquests motius, l'estat demandant sol·licita que el tribunal condemni Israel per genocidi perquè vulnera diversos preceptes de la Convenció contra el Genocidi aprovada el 1948 com a conseqüència, justament, de l'Holocaust. Però la sentència de la cort pot trigar temps, fins i tot anys.

Conscient d'això, Sud-àfrica demana que s'imposin mesures cautelars com ara l'obligació que Israel faci el possible per garantir que els palestins tinguin accés a aliments, aigua, ajuda humanitària i assistència mèdica.  

Els representants de Sud-àfrica han denunciat un "règim" sistemàtic de divisió, discriminació i apartheid contra els palestins a Gaza (Reuters/Thilo Schmuelgen)


Israel segueix "un patró de conducta genocida", segons Sud-àfrica

La sessió ha començat cap a les deu del matí, amb la intervenció de la presidenta del tribunal, la jutgessa nord-americana Joan E. Donoghue, que ha resumit la demanda de Sud-àfrica contra Israel i ha insistit que la sessió no és per derimir si s'està cometent o no un genocidi a Gaza, sinó per decidir si cal decretar mesures cautelars per protegir la població palestina en aquest conflicte.

Tot i així, els representants sud-africans han insistit a denunciar que Israel està seguint "un patró de conducta genocida" a la Franja de Gaza, amb "assassinats en massa", "desplaçaments forçats" i danys físics i mentals greus a la població, conscients, a més, del gran nombre de víctimes civils que comporta el bombardeig indiscriminat contra poblacions senceres.

De fet, la intervenció de la delegació sud-africana ha començat denunciant la "colonització" que estaria fent Israel dels territoris palestins des del 1948, a partir d'un "règim" de divisió, discriminació i apartheid de la població, que suposa una violació constant dels drets humans, a més d'un setge imposat a Gaza que comporta "un assassinat silenciós" de la ciutadania.

Imatges del "genocidi" als palestins mostrades per la delegació sud-africana davant el tribunal, aquest dijous

"Els palestins estan en risc immediat de morir de fam, deshidratació i malalties pel setge, la destrucció de les ciutats, l'accés insuficient d'ajuda humanitària i la impossibilitat de distribuir aquesta ajuda limitada mentre cauen les bombes", ha advertit l'advocada sud-africana Adila Hassim, que ha acompanyat la seva intervenció d'imatges i vídeos del bombardeig sobre Gaza i de fosses comunes amb centenars de víctimes.

"Israel ha matat un nombre incomparable i sense precedents de civils amb ple coneixement de quantes vides civils s'emporarà cada bomba."


Els palestins no tenen "cap zona segura"

"Els palestina de Gaza estan sotmesos a bombardejos constants allà on van, allà on busquen refugi, en hospitals, escoles, mesquites, esglésies i també quan miren de trobar menjar i aigua per a les seves famílies", ha denunciat Hassim. "Han estat assassinats si no han aconseguit fugir de les zones que havien d'evacuar i també allà on han fugit. Fins i tot quan ho han fet a través de les suposades rutes segures declarades per Israel", ha insistit l'advocada.

"Tots aquests actes, col·lectivament i individualment, formen un calculat patró de conducta  per part d'Israel, que indiquen un genocidi. Aquesta intenció és una evidència de la conducta d'Israel d'apuntar especialment als palestins que viuen a Gaza, utilitzant armes que provoquen destrucció homicida a gran escala."

Sud-àfrica ha demanat que s'obligui Israel a aturar immeditament l'ofensiva a la Franja de Gaza, uns atacs que ja haurien provocat almenys 23.210 morts, el 17%, dones i nens, més de 60.000 ferits i 1,9 milions de persones desplaçades. I que no ha deixat cap "zona segura" per a la població.

A més, asseguren, el bombardeig d'hospitals ha destrossat el sistema sanitari, de manera que ha fet "la vida insostenible" i ha permès a Israel evitar el naixement de palestins, unes accions "deliberades" i "premeditades" que serien també claus per demostrar que s'està perpetrant un genocidi.

Sud-àfrica ha reforçat els seus arguments amb declaracions de líders polítics israelians que insisteixen a deshumanitzar els palestins i que posen en el mateix sac la població civil i els terroristes de Hamas.

Concentració de protesta contra el genocidi a Gaza a l'exterior de la CIJ (Reuters/Thilo Schmuelgen)


Arguments difícils de demostrar 

Sud-àfrica va decidir portar Israel davant el Tribunal Internacional, entre altres coses, per la seva complicitat amb Palestina. La relació entre sud-africans i palestins ve de lluny i l'empatia entre ells rau, sobretot, en el fet que tots dos es consideren víctimes d'un apartheid

Però l'intent de Sud-àfrica de donar un cop de mà a Palestina amb una posició favorable de la Cort Internacional de Justícia no és una empresa fàcil. Per convèncer els jutges que Israel està cometent genocidi haurà de demostrar que es tracta d'una acció premeditada, deliberada i sistemàtica

Sud-àfrica és conscient que no ho té fàcil per aconseguir un pronunciament categòric del tribunal sobre el genocidi i, per això, introdueix un element que pot donar més possibilitats a les intencions de Ciutat del Cap. En la seva denúncia diu que en tant que firmant de la Convenció contra el Genocidi, Israel està violant la seva obligació de prevenir el genocidi. Davant aquesta acusació no és necessari que demostri que està cometent genocidi, sinó només que existeix un risc real de genocidi. 

Els representants d'Israel, escoltant els arguments de Sud-àfrica (Reuters/Thilo Schmuelgen)

Israel apel·la al dret a defensar-se 

Després d'escoltar el posicionament de Sud-àfrica, divendres serà Israel qui intervingui davant la Cort Internacional de Justícia. Serà el primer cop que es defensa en seu judicial sobre la seva ofensiva contra Hamas a Palestina i aquest és un dels fets que explica que aquesta sessió hagi generat una gran expectació.  

Desenes de mitjans de comunicació han demanat acreditar-se per assistir a les dues sessions que es fan a la capital dels Països Baixos i, a conseqüència de l'aforament limitat, molts mitjans n'han quedat fora,

A través del portal de la Cort, tothom podrà comprovar en directe com, molt probablement, Israel contraresta les acusacions de Sud-àfrica esgrimint el seu dret a defensar-se. És el principal argument d'Israel des que va respondre a l'atac de Hamas del 7 d'octubre, en què van morir 1.200 persones amb una ofensiva en què hi han mort 23.000 palestins.  

Un tanc de l'exèrcit israelià, aquesta setmana a la Franja de Gaza (Reuters/Ronen Zvulun)

El dret d'autodefensa és un dret reconegut, però hi ha un debat jurídic sobre si Israel pot esgrimir-lo en aquest cas. Segons recorda la professora de Dret Internacional de la Universitat de Leiden Larissa Van den Herik, en una opinió consultiva sobre el mur entre Israel i Palestina, el tribunal va dictaminar el 2004 que el dret a l'autodefensa no era aplicable.

Ara bé, en el cas que sí que ho fos ara, cal tenir en compte que no es tracta d'un xec en blanc i que, per tant, encara que el tribunal acceptés l'argument d'Israel, potser no seria suficient per refutar totes les al·legacions que formula Sud-àfrica.  

Suports internacionals 

Les vistes d'aquesta setmana tenen un alt component polític i això ha fet que la geopolítica també s'hagi mogut en les hores prèvies. Així, Sud-àfrica ha vist com força països li han fet costat. És el cas de Bangladesh, Bolívia, Jordània, Malàisia,  Pakistan, Palestina, Turquia, Namíbia, Nicaragua o Veneçuela.  

Hi ha potències, com França, que han optat per no mullar-se i dir que respecten plenament les decisions de la Cort Internacional de Justícia.

D'altres països sí que s'han mullat una mica més, com Irlanda. Segons el seu primer ministre, Leo Varadkar, caldria més "cautela" a l'hora d'acusar Israel de cometre genocidi, després de recordar que "sis milions de jueus van ser assassinats" durant l'Holocaust. "Això, certament, va ser un genocidi." 

I finalment, una altra potència, la principal a tot el món, que sí que s'ha mullat a favor d'Israel. El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, que diu que aquesta causa al Tribunal Internacional de Justícia "no té valor" i "molesta".

El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, saluda el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, aquesta setmana a Israel (EFE)

250 juristes demanen al govern espanyol que doni suport a Sud-àfrica

Un total de 250 juristes, entre els quals hi ha magistrats, advocats i catedràtics, han signat una carta reclamant al govern espanyol que doni suport a Sud-àfrica i se sumi a la demanda contra Israel.

La carta, impulsada per la Xarxa de Solidaritat contra l'Ocupació de Palestina, considera que Espanya té l'obligació de sumar-se a la demanda, com ja ha fet en el cas d'Ucraïna contra Rússia.

D'altra banda, al davant de la Cort Internacional de Justícia, diverses personalitats es concentraran per donar suport a Sud-àfrica en la denúncia contra Israel. Entre els assistents hi haurà la presidenta del grup municipal de Barcelona en Comú, Ada Colau; el diputat de Sumar Gerardo Pisarello i l'exlíder laborista britànic Jeremy Corbyn.

La professora de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona, Elisenda Calvet, ha explicat aquest dimecres, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que el que passa a Gaza "si no és genocidi, s'hi acosta bastant".

 

 

ARXIVAT A:
Israel Drets humans Guerra a Gaza Palestina
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut