Un biòleg estima que almenys uns 3.000 dofins han mort des que Rússia va envair Ucraïna
Un biòleg estima que almenys uns 3.000 dofins han mort des que Rússia va envair Ucraïna (Unsplash)

Milers de dofins moren al mar Negre per la guerra a Ucraïna

Amb els òrgans sensors danyats, els animals es queden "cecs" i es desorienten fins al punt de no trobar menjar, i moren de fam o agafen malalties

RedaccióActualitzat

El parc natural Tuzlivski Limani, al mar Negre, pateix les conseqüències de la guerra a Ucraïna. Milers de dofins ja hi han mort, segons denuncia el biòleg Ivan Rusev, que es mostra dolgut davant el desastre.

Rusev és el cap de recerca de la reserva, que s'estén al llarg de 44 quilòmetres de costa a la regió d'Odessa. Sempre ha somiat a crear un centre de rehabilitació de dofins. Ara, però, aquest objectiu queda paralitzat per la mort d'uns 3.000 dofins des que Rússia va envair Ucraïna.

"Quan la guerra acabi s'haurà de crear una gran reserva marina per ajudar a recuperar ràpidament la minvant població de dofins."

La invasió ha acabat amb les esperances de Rusev, ja que el parc està situat al centre de la batalla, la zona que garanteix l'accés d'Ucraïna a la mar. Enfront de l'amenaça de desembarcament de tropes russes, l'exèrcit ucraïnès ha construït defenses a la zona.

Les defenses, dotades de bombes i míssils russos, han colpejat la zona durant més de quatre mesos i algunes nits s'han comptat fins a 200 explosions.

Els ocells, també afectats, fugen pel bombardeig constant i els incendis que causen, que no poden construir els seus nius i no es poden reproduir
Els ocells, també afectats, fugen pel bombardeig constant i els incendis que causen; així, no poden construir els seus nius i no es poden reproduir (EFE)

"Les llacunes i la costa estaven plenes de vida", explica Rusev.

"En l'aire sonava la melodia de la vida salvatge i els visitants podien observar animals poc habituals de veure. Ara tot és tristesa."

Rusev ha denunciat la situació a les seves xarxes socials, on ha penjat imatges dels animals morts:


"Mai hem vist res semblant. Normalment, trobàvem un o dos dofins morts per aquesta mateixa època. Ja n'hem trobat 28. I només prop del 5% dels animals morts acaben a la riba", afegeix Rusev.

Amb el seu equip, no pot fer gaire més que documentar la pèrdua de vida i recopilar proves per a una futura demanda contra Rússia: "Només podem accedir a una petita part del parc, però l'escala de la tragèdia és clara."

El biòleg assegura que la culpa és de la guerra: "Els russos diuen que els dofins moren perquè acaben en xarxes de pesca o de malalties. Però fa falta alguna cosa més perquè una població que normalment està sana i forta registri aquestes pèrdues."

També s'ha comprovat que cap dels dofins que s'han trobat presenta els talls característics d'haver estat capturats amb xarxes i llançats al mar per pescadors.


L'efecte dels sonars submarins i dels vaixells russos

Rusev creu que els potents sonars dels submarins i vaixells russos en l'àrea interfereixen en el sensible sistema de navegació dels dofins, basat en l'ecolocalització. També hi ha fortes explosions, especialment prop de l'illa de les Serps, recuperada recentment per Ucraïna després de ser envaïda per tropes russes.

"Amb els seus òrgans sensors danyats, els animals es queden 'cecs'."

Rusev creu que tots aquests sorolls desorienten els dofins, que no poden trobar menjar i queden exhaustos, i acaben morint de fam o agafant malalties. "També xoquen amb roques o mines i acaben en les xarxes de pesquers turcs", apunta.


Trenta-cinc anys d'investigació de la zona

Ivan Rusev treballa en l'àmbit de la protecció d'ecosistemes des del 1987, quan Ucraïna era encara part de la Unió Soviètica. En els últims anys, ajuda a protegir el parc de l'agricultura i la pesca il·legals.

El seu equip s'ha reduït perquè sis dels seus col·laboradors es van allistar a l'Exèrcit
El seu equip s'ha reduït perquè sis dels seus col·laboradors es van allistar a l'exèrcit (EFE)

Rusev ha documentat els efectes de la invasió des del principi. Cada dia publica una nova entrada al Facebook del parc en què descriu alguna espècie d'ocell, qualsevol altre animal o planta i celebra la riquesa i resiliència de la natura.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientUcraïna
Anar al contingut