La guerra d'Ucraïna pot durar anys, segons el secretari general de l'OTAN
El president ucraïnès, Volodímir Zelénski, ha visitat les tropes al front de guerra, al sud del país, i ha assegurat que mantenen "la moral alta i no dubten de la victòria"
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, tem que la guerra a Ucraïna "pugui durar anys", segons ha advertit aquest diumenge en una entrevista al diari alemany Bild.
El màxim líder de l'Aliança ha demanat, però, que els països occidentals mantinguin el seu suport a Kíiv tot el temps que faci falta, malgrat que "els costos siguin elevats, no només els d'un suport militar, sinó també per l'augment dels preus de l'energia o de l'alimentació." Seria pitjor, ha dit, deixar que Putin es pensi que pot fer el que vulgui, com va fer amb l'annexió de Crimea el 2014.
Stoltenberg ha recordat que aquest preu no és res si es compara amb el que paguen cada dia al front els ciutadans ucraïnesos i ha insistit a demanar que se'ls facin arribar més armes:
"Amb més armes modernes, augmenta la probabilitat d'Ucraïna de frenar les tropes de Putin al Donbass."
El líder de l'OTAN ha admès que la lluita al Donbass per part de Rússia és cada cop més "brutal", però ha deixat clar que els aliats no enviaran soldats a combatre a la zona, per evitar convertir-se en part del conflicte.
Boris Johnson també demana un suport "a llarg termini"
També el primer ministre britànic Boris Johnson, que aquest divendres va visitar Zelenski a Kíiv, ha demanat aquest dissabte, en un article de The Sunday Times, mantenir el suport a Ucraïna "a llarg termini" i fer-los arribar "armes, equipaments, municions i entrenament" més ràpidament del que ho faci el seu invasor.
Johnson coincideix amb Stoltenberg que "la guerra serà llarga" i que el temps (el desgast) és, justament, un factor "vital" en aquest conflicte: "Tot dependrà del fet que Ucraïna sigui capaç d'enfortir la capacitat de defensa del seu territori abans que Rússia reforci la seva capacitat d'atac."
Per això Johnson creu que és bàsic mantenir "durant anys" un "finançament constant i una ajuda tècnica" a Ucraïna, perquè pugui resistir davant l'invasor, mantenir en funcionament l'administració de l'estat i iniciar la reconstrucció del país "quan sigui possible".
Zelenski, a la primera línia del front
Justament aquest dissabte el president ucraïnès Volodímir Zelenski ha visitat les tropes que combaten a la línia de front, al sud del país, a la regió de Mikolaiv. Zelénski ha assegurat aquest diumenge, en un missatge a Telegram des d'un tren de tornada que la moral de les tropes és alta i que "no dubten de la victòria".
"No entregarem el sud a ningú i tot el que és nostre tornarà a les nostres mans. El mar serà ucraïnès i segur."
Zelenski ha agraït la feina de tots els soldats que defensen el país i ha reconegut que estan patint "pèrdues importants". El president ha ordenat, a més, donar més assistència a les persones que han perdut familiars en combat.
La batalla per Severodonetsk
La ciutat industrial de Sevedodonetsk és ara un dels principals objectius dels atacs russos en l'ofensiva del Kremlin per aconseguir el control total de la regió de Lugansk, una de les dues províncies del Donbass.
La ciutat està sent durament bombardejada amb foc d'artilleria i míssils, i podria caure en poques setmanes. També està patint la ciutat de Lissitxansk, a l'altra banda del riu, on s'han destruït cases i edificis residencials.