La guia d'alimentació per a infants de 0-3 anys que fa Salut s'actualitza: què recomana
- TEMA:
- Alimentació
La nova guia "Alimentació saludable en la primera infància" del Departament de Salut incorpora, per primera vegada, un apartat dedicat a les escoles bressol, a qui també trasllada consells alimentaris perquè els puguin tenir en compte a l'hora de dissenyar els menús dels infants.
Aquests menús, a més, es revisaran en 42 escoles bressol i, si cal, es faran recomanacions de millora.
Entre altres coses, la guia incorpora recomanacions per facilitar que els nens i nenes lactants puguin continuar la lactància materna, presencialment o emmagatzemant la llet quan la mare no es pugui desplaçar.
Pel que fa als consells generals de la guia, hi ha pocs canvis respecte al missatge que s'ha reforçat els últims anys per fomentar la salut i el bon desenvolupament dels petits. A grans trets, són aquests:
Lactància materna fins als 2 anys
Seguin les recomanacions d'entitats científiques i els organismes d'arreu que treballen en l'àmbit de la salut pública i la pediatria, es defensa l'alletament matern exclusiu durant els primers 6 mesos.
A partir d'aquest moment, i mantenint l'alletament matern fins als 2 anys o més, o bé fins que mare i infant ho decideixin, és necessari afegir gradualment nous aliments.
La resta d'aliments, progressivament
A partir dels 6 mesos, d'una manera progressiva, es van incorporant diferents aliments a l'alimentació del lactant, mantenint l'alletament.
Es tracta d'oferir-li aliments frescos o mínimament processats, segons el desenvolupament psicomotor de l'infant i l'interès que demostri per tastar nous gustos i textures.
Això inclou fruites, hortalisses, llegums, pasta, arròs, ous o peix, entre d'altres.
Triturats o sencers?
Segons el ritme de dentició i l'interès dels infants, la guia recomana incorporar aliments més enllà dels triturats.
Proposen oferir els aliments sencers o a trossets, si es pot, ja que això contribueix al bon desenvolupament oral i bucodental i fomenta la descoberta i l'exploració.
També permet que els infants puguin menjar de forma autònoma i gaudeixin dels diferents gustos, textures, olors i colors dels aliments.
Això sí, cal evitar els sòlids amb risc d'asfíxia.
Limita la proteïna d'origen animal
La guia recomana limitar les quantitats de carn, peix i ous, en un retorn com el nostre en què aquests aliments es consumeixen en excés i això, diu Salut, s'associa a més risc d'excés de pes en la infància i adolescència i a un impacte mediambiental més gran.
Evita els ultraprocessats
Es recomana no oferir aliments rics en sal, sucres i greixos poc saludables i pobres en nutrients.
En aquest grup s'inclouen sucres, mel, melmelades, begudes ensucrades i sucs --encara que siguin casolans--, cacau i xocolata, postres làcties ensucrades, galetes, brioixeria, farinetes, potets, cereals ensucrats, xips i snacks salats o embotits i carn processada.
La importància de la higiene
A l'hora d'elaborar els àpats, especialment per a infants petits, cal tenir especial cura i mantenir unes condicions d'higiene estrictes, ja que constitueixen un grup de població especialment sensible.
La guia "Alimentació saludable en la primera infància" l'elabora l'Agència de Salut Pública de Catalunya a partir dels criteris de diferents professionals de la nutrició i la dietètica, la pedagogia, la pediatria o de les famílies.
L'objectiu és ser una eina per a professionals de la salut, docents o famílies, per millorar la qualitat de l'alimentació dels infants, garantir-ne el desenvolupament i promoure una relació saludable amb el menjar, a la vegada que es té cura del medi ambient.
Aquesta és la guia sencera:
L'alimentació saludable en la primera infància by Moderador Noticies Web on Scribd
- ARXIVAT A:
- Salut Alimentació Infància