La hidroxicloroquina no serveix contra la Covid: l'OMS suspèn definitivament els estudis
Els assajos amb aquest medicament, que funciona contra la malària, han estat polèmics i s'ha vist que no ajuda a reduir la mortalitat per coronavirus
L'Organització Mundial de la Salut ha decidit suspendre els assajos amb hidroxicloroquina en pacients de Covid-19 perquè ha arribat a la conclusió que no serveix per combatre la malaltia. Després d'haver pausat el seu estudi, perquè en tenia dubtes, i haver-lo reprès pocs dies després, ara anuncia el final dels assajos clínics.
L'OMS ha pres la decisió a partir dels resultats del seu assaig i d'un altre de la Universitat d'Oxford, segons ha explicat Ana María Henao, directora del Pla d'Acció per a Investigació i Desenvolupament de l'organisme.
"Basats en proves publicades pels assajos Solidarity (patrocinat per l'OMS) i Recovery (dut a terme per la Universitat d'Oxford), hem conclòs que s'interrompran les proves amb hidroxicloroquina."
Les dades mostren que la hidroxicloroquina no ajuda a reduir la mortalitat de la Covid-19.
Dilluns, l'Agència del Medicament dels Estats Units ja va deixar de recomanar que es fes servir. Els Estats Units és un dels països que més havien apostat per aquest fàrmac i el president Donald Trump n'ha pres, tot i que els experts ho desaconsellaven.
Durant els dies en què l'OMS va paralitzar els seus assajos, es va continuar utilitzat al Brasil i els Estats Units, els dos països amb més nombre de casos de Covid-19.
Un estudi clínic, de l'investigador Oriol Mitjà, de l'Hospital Germans Trias i Pujol, també ha arribat a la conclusió que el medicament no aportaria beneficis preventius contra el coronavirus. La campanya Jo em corono va ajudar a finançar la investigació.
La hidroxicloroquina és un medicament utilitzat des de fa dècades contra la malària i que s'ha demostrat útil en altres malalties, com el lupus, o en afeccions reumàtiques.
La polèmica ha acompanyat els assajos amb hidroxicloroquina, sobretot arran d'un estudi publicat al maig a The Lancet, una revista mèdica de referència. Assegurava que el medicament augmentava la taxa de mortalitat i el risc de malalties cardíaques, però poc després part dels autors van qüestionar la fiabilitat de l'estudi, com va posar en evidència el diari The Guardian. L'alarma va fer que l'OMS aturés provisionalment els assajos clínics.
Ara, el final d'aquests assajos coincideix amb el descobriment, també per part de la Universitat d'Oxford, que l'ús de la dexametasona pot reduir considerablement la mortalitat de pacients greus de Covid, cosa que l'OMS ha celebrat com un gran pas endavant en la lluita contra la pandèmia.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus SalutOMS