John Lennon i Yoko Ono
John Lennon va admetre la coautoria de Yoko Ono a "Imagine" (Wikimedia / Jack Mitchell)

La història darrere "Imagine", l'himne de John Lennon i Yoko Ono que fa 50 anys

L'aniversari coincideix amb les declaracions de Paul McCartney en què atribueix a Lennon la separació dels Beatles

Irene Vaqué ReigActualitzat

Fa mig segle que l'himne per la pau "Imagine" va veure la llum als Estats Units.

Una mostra de l'impacte d'aquesta cançó és que, recentment, l'àlbum en què està inclosa, del mateix títol, ha rebut la distinció de triple disc de platí de la RIAA, la indústria d'enregistraments americana, que acredita que se n'han venut 3 milions de còpies als Estats Units, on el "single" es va llançar l'11 d'octubre de 1971.

"La tenia al cap sense melodia", va explicar John Lennon, que va afirmar era una cançó "per a infants".


Yoko Ono, també autora d'"Imagine"

Tot i que se sol atribuir-li l'autoria en exclusiva, l'exbeatle va admetre que els poemes de Yoko Ono, l'artista japonesa amb la qual va formar parella sentimental i artística, havien estat la font d'inspiració per compondre el tema.

"No la podria haver escrit mai sense ella", va dir Lennon, que va admetre que Ono havia quedat a l'ombra per masclisme. "Sé que em va ajudar molt amb la lletra, però no era prou home per reconèixer-l'hi", va afegir en declaracions el 1980.

El documental "El cel sobre John Lennon i Yoko Ono" ("John and Yoko: above us only sky"), que el "Sense ficció" de TV3 va emetre en el 40è aniversari de l'assassinat de Lennon, aprofundeix en aquesta col·laboració creativa.

La coautoria d'"Imagine" també es va acreditar en el reconeixement com a Cançó del Segle per la NMPA, l'Associació Nacional d'Editors de Música dels Estats Units, el 2017. Es feia justícia a Ono, aleshores de 84 anys, gairebé mig segle després del llançament d'aquest èxit internacional.

En l'acte es va emetre un àudio en què Lennon admetia el rol de Yoko Ono, tal com va recordar en aquesta publicació Sean, el fill dels artistes:

 

En una altra entrevista, el mateix 1980 a la BBC Radio, el músic de Liverpool va explicar que la lletra s'havia inspirat en el llibre "Grapefruit", amb versos que deien "Imagina't això" i "Imagina't allò", i per això demanava que se li donés el mèrit pertinent a Yoko Ono.

A la pàgina johnlennon.com es pot veure la lletra de la cançó escrita a mà per John Lennon en un paper de l'hotel Hilton de Nova York, el 1971.

 

Un himne de plena vigència

"Imagine" és la cançó més famosa de la carrera en solitari de Lennon, un himne d'esperança per a la pau i per a la construcció d'un món millor, publicada el 1971, dos anys després de la dissolució oficial dels Beatles.

La cançó, coproduïda per John i Yoko juntament amb el productor Phil Spector, es va enregistrar el 27 de maig de 1971 als Ascot Sound Studios, l'estudi que Lennon va crear a casa seva, a Tittenhurst Park.

La lletra, antibel·licista, antireligiosa i a favor de l'equitat és plenament vigent en el món actual.

Dissabte passat, 9 d'octubre, Lennon hauria fet 81 anys i als carrers de Londres li han retut homenatge amb un escultura de mida real anomenada "Imagine", situada a Carnaby Street.

L'escultura d'homenatge a John Lennon a Carnaby Street, a Londres, mostra l'artista assegut en un banc mirant al cel amb els braços oberts
L'escultura d'homenatge a Lennon en el 81è aniversari del músic, obra de Lawrence Holofcener (Reuters / Toby Melville)


Paul McCartney acusa Lennon de la separació dels Beatles

L'aniversari d'"Imagine" ha coincidit amb unes declaracions de Paul McCartney que atribueix a Lennon la separació del grup. "Era en John, el que volia el divorci", ha afirmat McCartney en una entrevista a la Radio 4 de la BBC que s'emetrà de manera íntegra el 23 d'octubre i que ha avançat el diari The Guardian.  

Amb aquestes paraules, l'exbeatle, que farà 80 anys l'estiu que ve, desmunta la història que l'assenyala a ell com a culpable de la separació de la mítica banda, formada també per Ringo Starr i George Harrison, per haver dit, després de llançar el primer àlbum en solitari, el 1970, que no preveia un retorn a una col·laboració amb Lennon en la composició de lletres.

"En John va entrar a una habitació un dia i va dir 'Deixo els Beatles'. I va afegir: 'És emocionant, com un divorci'", segons McCartney, que ha explicat que ell no tenia cap intenció de separar-se. "Era la meva banda, la meva feina, la meva vida. Jo volia que continués, pensava que estàvem fent coses bastant bones", ha manifestat al periodista John Wilson.

 

Nou llibre oficial, "The Beatles: Get Back"

Els fans del quartet de Liverpool tenen una cita literària aquesta setmana, amb la publicació del primer llibre oficial de la banda des de "The Beatles Anthology" (2000). "The Beatles: Get Back", publicada el 12 d'octubre al Regne Unit i el 13 d'octubre en castellà (Libros Cúpula), narra la història de creació de l'àlbum "Let It Be" (1970) a través de les converses transcrites de més de 120 hores de gravació de les sessions d'estudi del grup, editades per John Harris.

Són 240 pàgines amb pròleg de Peter Jackson, que ha dirigit el documental del mateix nom que s'estrenarà a finals de novembre a Disney+.

Les converses van culminar amb l'històric concert al terrat de l'edifici Apple, el 30 de gener de 1969.

 

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut